V-am promis aici ca voi reveni cu o a doua parte a listei filmelor inspirate din fapte reale. Si cum sunt o fata care se tine de cuvant, va voi prezenta chiar acum inca 50 de filme bazate pe povesti adevarate. Nu mai are rost sa ne-ntindem la vorba deci, asezati-va comfortabil si sa trecem la treaba :).
The King’s Speech a fost de departe marele castigator al Premiilor Oscar de anul acesta, adunand in total 4 pentru cele mai importante categorii: cel mai bun film, regizor, actor si scenariu. Filmul, regizat de Tom Hooper, spune povestea Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, care, pentru a isi depasi emotiile de a vorbi in public si balbaitul, apeleaza la un logoped ce utilizeaza metode mai neconventionale, pe numele sau Lionel Logue. Dupa ce fratele sau abdica, Regele George se bazeaza pe Lionel pentru a-si tine discursul sau radio de la inceputul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, iar pe masura ce colaboreaza, cei doi ajung buni prieteni.
Ridley Scott este cunoscut pentru o gramada de filme bune, cum ar fi Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise, G.I. Jane, Gladiator, Black Hawk Down, Matchstick Men, Thelma & Louise, Kingdom of Heaven, A Good Year, American Gangster si Hannibal. Dintre toate acestea, nu se poate sa nu fi vazut macar unul. Se pare, totusi, ca lui Ridley Scott i-a placut foarte mult istoria, deoarece o mare parte din filmele regizate de el sunt bazate pe povesti adevarate. Acesta este valabil si in cazul lui Robin Hood, pelicula ce ni-l aduce pe Russel Crowe in rolul principal. Filmul se bazeaza, dupa cum ne indica si titlul, pe legenda arcasului din armata Regelui Richard Inima-de-Leu, care ajunge cunoscut pentru fapetele sale de a fura de la bogati si a oferi saracilor, devenind in acest fel iubit de catre oamenii de rand.
S-a vorbit foarte mult de performanta slaba si de dezinteresul de care a dat dovada James Franco ca prezentator al premiilor Oscar. Totusi, nimeni nu poate contesta interpretarea sa din 127 Hours, film regizat de Danny Boyle, ce a primit 6 nominalizari in cadrul premiilor Oscar de anul acesta, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun actor. 127 Hours are la baza autobiografia cataratorului Aron Ralston – Between a Rock and a Hard Place, si se concentreaza pe cele 5 zile pe care le-a petrecut acesta blocat intr-o prapastie in anul 2003 in Robbers Roost, Utah. Aron s-a si filmat in timpul in care a fost prins in imensa crapatura si a fost de acord sa imparta filmarile respective cu Danny Boyle si cu James Franco, pentru ca filmul sa fie cat mai aproape de adevar.
Cred ca acest film s-a facut cunoscut cel mai mult in randul entuziastilor fenomenului Twilight. Si asta pentru rolurile principale din The Runaways au fost interpretate de perechea Kristen Stewart – Dakota Fanning. The Runaways este un film autobiografic despre trupa rock de fete a anilor ’70 ce purta acelasi nume, concentrandu-se pe relatia dintre solista Cherie Currie si chitarista Joan Jett. Scenariul filmului a avut la baza cartea Neon Angel: A Memoir of a Runaway, scrisa de solista trupei, Cherie Currie. La productia filmului a participat insasi Joan Jett, care venea la inregistrari si la filmari pentru a o ajuta pe Kristen Stewart sa o portretizeze cat mai bine.
Echipa actor-regizor Matt Damon-Paul Greengrass loveste din nou. Dupa ce au colaborat pentru a ne oferi cele trei parti in Bourne, acestia revin in 2010 cu Green Zone, un thriller despre razboi. Filmul este inspirat din cartea Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone scrisa de jurnalistul Rajiv Chandrasekaran. Green Zone prezinta razboiul din Irak dintr-o alta perspectiva si dezbate problema armelor de distrugere in masa.
6.Alexander (2004)
Alexandru Macedon a fost unul dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie si stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata. Alexander este un film bazat pe viata acestuia, regizat de Oliver Stone si inspirat din cartea Alexandru cel Mare, scrisa de istoricul Robin Lane Fox. Filmul prezinta momente cheie din tineretea regelui Macedoniei, relatiile din viata acestuia, cat si cuceririle spectaculoase facute de el, cuceriri ce au contribuit la raspandirea culturii elene in lume. Desi au in prim plan acelasi personaj istoric, filmul din 2004 nu este un remake al celui din 1956, Alexander the Great, ce-l avea pe Richard Burton in rolul principal.
7.Troy (2004)
Aparent, 2004 a fost anul filmelor istorice. Daca Angelina Jolie aparea in acest an in Alexander, film amintit de mine chiar mai devreme, viitorul sau sot, Brad Pitt il intruchipa pe Ahile in filmul de razboi, Troia, inspirat din Iliada lui Homer. Regizat de Wolfgang Petersen, filmul prezinta asaltul grecesc asupra Troiei si urmarese vietile eroilor implicati in batalie.
The Soloist este un film impresionant, regizat de Joe Wright si inspirat din cartea cu acelasi a autorului Steve Lopez. Filmul are la baza povestea lui Nathaniel Ayers, un muzician extrem de talentat, dar cu grave probleme psihice care il transforma, dintr-un student la Julliard cu un viitor promitator intr-un om al strazii. Acesta devine subiectul articolelor lui Steve Lopez, un jurnalist pentru Los Angeles Times. Ce mi se pare dragut e ca Jamie Foxx si Robert Donwey Jr., actorii principali ai filmului, sunt prieteni si in viata reala, facand astfel prietenia dintre personajele interpretate de ei foarte credibila pentru spectator.
The Informant! (2010)
Il regasim pe Matt Damon pentru a doua oara pe lista noastra de astazi, de aceasta data intr-un film in regia lui Steven Soderbergh, cu care a mai lucrat si pentru Ocean’s. The Informant! este bazat pe cartea cu acelasi nume (minus semnul exclamarii) scrisa de Kurt Wichenwald, fost jurnalist de investigatii pentru New York Times. Filmul descrie unul dintre cele mai celebre scandaluri industriale din anii ’90 si se concentreaza pe povestea lui Mark Whitacre, unul dintre oamenii importanti ce se aflau la conducerea firmei agroindustriale ADM si cel de la care a pornit intregul scandal, ce reuseste sa-si duca de nas colegii de munca, familia si chiar si pe agentii FBI.
The Young Victoria i-a oferit ocazia actritei Emily Blunt de a deveni, pentru putin timp, atat printesa, cat si regina. Si nu orice regina, ci Regina Victoria I a Regatului Unit, monarhul britanic cu cea mai lunga domnie, de 63 de ani. The Young Victoria prezinta atat primii ani de domnie ai reginei, cat si frumoasa poveste de dragoste dintre aceasta si Printul Albert, cel ce avea sa-i devina sot. Mariajul dintre acestia doi a dus la nasterea a 9 copii si 42 de nepoti, lucru ce a determinat ca Regina Victoria I sa fie supranumita „bunica Europei”.
10.Amelia (2009)
Amelia Earhart a fost prima femeie care a reusit sa traverseze Oceanul Pacific intr-un avion, la inceput doar ca pasager, repetand apoi experienta chiar in calitate de pilot. Povestea sa este este subiectul filmului Amelia regizat de catre Mira Nair, dupa un scenariu bazat pe mai multe surse, precum East to the Dawn de Susan Butler si The Sound of Wings de Mary S. Lovell.
Michael Mann regizeaza in anul 2009 Public Enemies, film adaptat dupa cartea lui Bryan Burrough Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-34. Actiunea filmului se desfasoara in timpul Marii Crize Economice si urmareste ultimii ani din viata lui John Dillinger, unul dintre cei mai cunoscuti spargatori de banci ai Statelor Unite, perioada in care acesta, impreuna cu „asociatii” sai, Homer Van Meter si Baby Face Nelson, sunt urmariti de catre FBI. De asemenea, filmul prezinta si relatia lui Dillinger cu Billie Frechette.
Titlul filmului spune totul. Si anume, Coco avant Chanel prezinta viata lui Gabrielle „Coco” Chanel inainte ca aceasta sa devina faimoasa creatoare de moda. Filmul este inspirat din romanul L’irreguliere ou Mon itineraire Chanel al lui Edmonde Charles Roux si urmareste copilaria si adolescenta creatoarei, ilustrand, de asemenea, motivele ce au condus la crearea imperiului de moda ce ii poarta numele.
13.W. (2008)
Regasim pe lista noastra un alt film semnat Oliver Stone, si anume, W., o pelicula biografica despre viata si presedintia lui George W. Bush, intre anii 1966-2004. Rolul principal ii revine lui Josh Brolin, care, in unele momente, aduce chiar foarte bine cu presedintele american. Voi stiati ca cel de-al 42-lea presedinte al Americii are 64 de ani? Eu credeam ca e cu cel putin 10 ani mai tanar.
Nu gasesti prea des filme inspirate din viata reala care sa fie comedii. Uite ca Yes Man este o exceptie de la regula. Filmul a fost regizat de Peyton Reed si il aduce pe nimeni altul decat Jim Carrey in rolul principal, al unui om negativist care isi propune sa spuna numai „Da” timp de un an intreg. Yes Man este inspirat din cartea cu acelasi nume a umoristului Danny Wallace, care are si o aparitie cameo la un moment dat in film.
Cel De-Al Doilea Razboi Mondial se pare a fi o sursa nelimitata de subiecte de film. De aceasta data, regizorul Bryan Singer ne aduce pe marile ecrane povestea complotului din 20 Iulie 1944, din Germania Nazista, ce a avut ca scop asasinarea lui Hitler. Tom Cruise joaca rolul colonelului Claus von Stauffenberg, cel care a planuit aceasta lovitura de stat, lovitura care a dus la utilizarea Operatiunii Valkyrie, realizata de insusi Hitler, un plan de a conduce Germania in cazul asasinarii sale.
16.The Other Boleyn Girl (2008)
Ah, Natalie Portman! Castigatoarea premiului Oscar de anul acesta pentru cea mai buna actrita juca in anul 2008 intr-o drama istorica despre cele doua surori Boleyn, care concurau pentru afectiunea regelui Henry al VIII-lea al Angliei. Scenariul filmului a fost adaptat dupa cartea The Other Boleyn Girl a Phillippei Gregory, insa faptele istorice nu sunt respectate in totalitate. Filmul nu a fost foarte popular, in ciuda distributiei sale, ce aduna nume cunoscute precum Natalie Portman, Eric Bana, Scarlett Johansson, Jim Sturgess si Kristin Scott Thomas.
Milk este un film biografic ce pune in lumina povestea politicianului Harvey Milk, primul homosexual din Statele Unite ale Americii care a fost ales intr-o functie publica. In regia lui Gus Van Sant, filmul a primit 8 nominalizari la Premiile Oscar, dintre care a castigat 2: pentru cel mai bun actor intr-un rol principal – Sean Penn si pentru cel mai bun scenariu – Dustin Lance Black.
18.Frost/Nixon (2008)
Am amintit in prima parte a listei mele de filmul All the President’s Men, film ce prezenta investigatiile cazului numit Watergate. Ei bine, Frost/Nixon vine ca o completare a povestii prezentata in filmul amintit anterior. In urma faimosului scandal Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon de la presedintie, acesta a luat parte la o serie de interviuri realizate de catre David Frost, un prezentator britanic de televiziune. Frost/Nixon a fost regizat de catre Ron Howard si a primit 5 nominalizari la premiile Oscar in anul 2008.
The Duchess castiga in 2008 premiul Oscar pentru cele mai bune costume. Filmul, regizat de Saul Dibb, urmareste povestea Georgianei Cavendish, Ducesa de Devonshire si este bazat pe biografia acesteia, scrisa de Amanda Foreman.
Changeling este un o drama regizata de Clint Eastwood si inspirata din fapte reale ce au luat loc in anul 1928 in Los Angeles. Aceasta dezbate neputinta femeilor in probleme precum coruptia, repercursiunile violentei si punerea in pericol a copiilor. Angelina Jolie joaca rolul unei femei care sustine ca baietelul recuperat de politie, cu care a fost reunita, nu este fiul sau. Aceasta porneste intr-o lupta impotriva autoritatilor, care o considera nebuna si o declara o mama nepotrivita. Incidentul prezentat de film are legatura cu cazul Wineville Chicken Coop. Avand in vedere ca filmul este unul de mister, mai multe nu am sa va spun, ca sa nu va stric placerea de a afla singuri, in cazul in care nu l-ati vazut deja.
21 este un film super interesant. De ce? Pentru ca implica genii, bani si jocuri de noroc. Nu v-am spus destule? Pai, inspirat din cartea lui Ben Mezrich Bringing Down The House, filmul urmareste povestea unei echipe de studenti de la MIT (Massachusets Institute of Techonlogy) care, antrenati in „arta” sistemului de numarat carti de catre profesorul lor de matematica, ajung sa castige milioane de dolari la blackjack in cazinourile din Vegas.
22.Zodiac (2007)
Va vine sa credeti sau nu, au fost realizate pana acum 3 filme despre ucigasul supranumit Zodiac, ce actiona in zona Golfului San Francisco in anii ’60-’70 si care trimitea scrisori cifrate catre ziare, cu scopul de a tachina politia. Totusi, acesta despre care va vorbesc acum este povestit din perspectiva unui caricaturist care devine detectiv amator, obsedat de depistarea ucigasului Zodiac. Filmul a fost regizat de David Fincher si are la baza cartea cu acelasi nume a lui Robert Graysmith, caricaturistul in cauza de care va ziceam mai devreme.
23.Into the Wild (2007)
Sean Penn a lasat pentru putin timp lumea actoriei si s-a asezat in scaunul de regizor pentru a ne oferi drama Into the Wild, inspirata din fapte reale, bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de catre Jon Krakauer despre aventurile lui Christopher McCandless. Dupa ce absolveste facultatea, studentul si atletul Cristopher McCandless decide ca vrea sa traiasca in salbaticie. Astfel isi abandoneaza viata de pana atunci si familia, iar economiile sale in valoare de 24.000 $ le ofera catre caritate, plecand in Alaska pentru a-si urma visul.
I’m Not There este un musical biografic regizat de catre Todd Haynes si inspirat din viata cantaretului american Bob Dylan. Filmul nu utilizeaza un singur fir al povestirii si un singur personaj principal asa cum ne-am obisnuit pana acum, ci chiar sase personaje, ale caror povesti se intretaie, intruchipand diferite aspecte ale personalitatii lui Bob Dylan. Desi este realizat ca o biografie a sa, numele lui Bob Dylan nu este specificat decat in creditele muzicale si la inceputul filmului, prin citatul: „Inspired by the music and the many lives of Bob Dylan”. Christian Bale, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw si chiar Cate Blanchett au contribuit la portretizarea legendarului muzician.
25.Charlie Wilson’s War (2007)
Probabil ati auzit de Aaron Sorkin anul acesta, cand a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru The Social Network, insa el se afla de mai mult timp pe radarul de la Hollywood, fiind scenarist si pentru alte filme cunoscute precum A Few Good Men sau The American President. De ce am adus vorba de el aici? Pentru ca acesta a lucrat si pentru Charlie Wilson’s War, drama biografica regizata de Mike Nichols, adaptand scenariul filmului dupa cartea Charlie Wilson’s War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History scrisa de George Crile. Filmul ni-l aduce pe Tom Hanks in rolul lui Charlie Wilson, un congresman american care, impreuna cu agentul CIA Gust Avrakotos, a lansat Operatiunea Cyclone, program ce a urmarit organizarea si sustinerea luptatorilor afgani impotriva ocupatiei sovietice din Afganistan.
Se spune ca romanele lui Jane Austen sunt mai mult dedicate sexului feminin, pentru ca sunt atat de romantice, insa nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit macar de una dintre povestile scrise de ea. Acestea au reprezentat subiectul unor numeroase filme, insa, de aceasta data, este chiar povestea autoarei ce este spusa in filmul Becoming Jane. Regizat de catre Julian Jarrold, acesta urmareste viata scriitoarei, in special anii tineretii, cei de la inceputul carierei sale si relatia sa cu Thomas Langlois Lefroy. Scenariul filmului a fost adaptat dupa cartea Becoming Jane Austen scrisa de Jon Spence, care a participat chiar la productia filmului, avand rolul de consultant istoric.
27.The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)
Acesta trebuie sa fie unul dintre filmele cu cele mai lungi titluri din istoria cinematografiei :). Lasand glumele deoparte, The Assassination of Jesse James este un western regizat de Andrew Dominik, si reprezinta prima colaborare a actorilor Brad Pitt si Casey Affleck in afara trilogiei Ocean’s. Filmul reprezinta o adaptare a cartii cu acelasi nume scrisa de Ron Hansen, si urmareste relatia dintre Jesse James si Robert Ford. Poate ati auzit de Jesse James, a fost unul dintre cei mai mari banditi ai Statelor Unite intre anii 1860-1885, iar Robert Ford a fost unul dintre ucenicii sai, care, cuprins de invidie si de dorinta de a fi faimos, il ucide pe Jesse James, om pe care in copilarie il idolatriza.
28.A Mighty Heart (2007)
A Mighty Heart este un film regizat de Michael Winterbottom care detaliaza cazul disparitiei reporterului Daniel Pearl. Acesta lucra pentru Wall Street Journal si a fost rapit in anul 2002 in Pakistan de catre suporterii teroristului Omar Sheikh. Filmul urmareste lupta pe care o depune sotia sa, Mariane Pearl, impreuna cu Departamentul de Justitie al Statelor Unite, pentru a-l gasi. A Mighty Heart i-a adus in 2008 Angelinei Jolie o nominalizare pentru Globul de Aur la categoria cea mai buna actrita intr-un rol principal, si ceea ce poate nu stiati e ca unul dintre producatorii filmului a fost chiar partenerul sau de viata, Brad Pitt.
29.300 (2006)
THIS IS SPARTA! Asta zbiera Gerarld Butler in filmul care l-a facut cunoscut in intreaga lume. Replica a devenit celebra, fiind atat folosita, cat si parodiata in numeroase alte productii. Filmul este o adaptare dupa benzile desenate 300 realizate de Frank Miller, creatorul lui Sin City. Totusi, atat benzile desenate, cat si filmul au la baza intamplari istorice, mai exact batalia de la Termopile in care armata de 300 de spartani condusa de regele Leonidas il infrunta pe regele persan Xerxes si armata sa de peste un milion de luptatori.
30.The Queen (2006)
Interpretarea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit de catre Helen Mirren i-a adus acesteia premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, dar si o invitatie la Palatul Buckingham din partea familiei regale, asta datorita discursului sau de la Premiile Academiei. In total, filmul a avut parte de 6 nominalizari la Oscar. The Queen a fost regizat de Stephen Frears si se concentreaza pe evenimentele petrecute dupa moartea Printesei Diana, ilustrand reactia Reginei Elisabeta la intreaga intamplare si deciziile pe care aceasta a trebuit sa le ia.
31.The Pursuit of Happyness (2006)
Will Smith este un actor foarte talentat, si desi filmele de actiune sunt cele care se potrivesc mai bine personalitatii sale, cele precum The Pursuit of Happyness sau Seven Pounds ii pun in lumina harul sau actoricesc. In The Pursuit of Happyness acesta joaca rolul lui Chris Gardner, un vanzator ce ajunge sa fie broker, dupa ce o perioada, a trait pe strada. Filmul te invata sa nu renunti la visele pe care le ai si cum sa fii fericit chiar si atunci cand norocul nu-ti surade. Scenariul filmului a avut la baza memoriile lui Chris Gardner, scrise de acesta impreuna cu Quincy Troupe.
32.Flags of Our Fathers (2006)
Il regasim din nou pe lista noastra de astazi pe Clint Eastwood in scaunul de regizor, de acesta data pentru un film de razboi, si anume Flags of Our Fathers. Filmul este inspirat din cartea cu acelasi nume scrisa de James Bradley si Ron Powers despre batalia de la Iwo Jima. Flags of Our Fathers descrie batalia ce a avut loc in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, din punctul de vedere al americanilor, urmarind vietile celor 6 oameni care au ridicat steagul american la Iwo Jima pe Muntele Suribachi.
33.The Black Dahlia (2006)
The Black Dahlia este porecla data lui Elizabeth Short, o femeie americana omorata si mutilata in Leimert Park, Los Angeles pe 15 ianuarie 1947, a carei nerezolvata crima a devenit sursa unor numeroase sepeculatii, carti si filme. Asa se face ca filmul despre care va vorbesc acum, in regia lui Brian De Palma, este o adaptare a cartii cu acelasi nume scrisa de James Ellroy, al carui subiect este investigatia care are loc cu privire la crima in cauza.
Eu am o relatie speciala cu acest film, si asta pentru ca a fost primul meu review pe care l-am facut pentru filmetari.com. Walk the Line a primit 5 nominalizari la premiile Oscar dintre care a castigat o statueta, pentru Reese Witherspoon, la categoria cea mai buna actrita intr-un rol principal. Filmul a fost regizat de James Mangold si inspirat din autobiografiile cantaretului Johnny Cash, urmarind cele mai importante momente din copilaria sa, drumul sau catre celebritate si povestea de dragoste dintre el si June Carter.
35.Syriana (2005)
Voua nu va e dor sa auziti numele lui George Clooney? Si nu ma refer la reviste sau eu mai stiu ce alte articole de barfe, ci prin filme sau pe la evenimente si premii. S-a facut atata caz cu privire la cat de sexy/ frumos e, ca lumea a uitat ca e, de fapt, si un actor foarte talentat. Ca sa va demonstrez acest lucru am sa va spun doar ca rolul din Syriana i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. Filmul este un thriller geopolitic inspirat din memoriile lui Robert Baer, See No Evil si se concentreaza pe influenta globala pe care o are industria petrolului, ale carui efecte sunt simtite din plin la nivel economic, legal, politic si social de catre un agent CIA, un analist energetic, un avocat si de catre un muncitor pakistanez, intr-o tara araba din Golful Persan.
In prima parte a listei mele va ziceam de povestea cainelui Hachiko, ce este subiectul principal al filmului cu acelasi nume. De aceasta data, a venit randul lui Marley sa isi spuna povestea, un catel super adorabil care, din pacate, le-a facut o viata grea stapanilor sai. Filmul este inspirat din memoriile lui John Grogan, Marley and Me, si intra in categoria dramedy, adica, si comedie si drama all in one.
37.The Greatest Game Ever Played (2005)
In sfarsit, mai dam si noi peste un film inspirat din fapte reale care sa nu fie asa serios. The Greatest Game Ever Played a fost regizat de Bill Paxton, iar scenariul a fost adaptat dupa cartea The Greatest Game Ever Played: Harry Vardon, Francis Quimet, and the Birth of Modern Golf de insusi autorul ei, Mark Frost. Filmul urmareste povestea lui Francis Quimet, primul jucator amator care a castigat Campionatul Mondial American de Golf, invingandu-l pe insusi idolul sau, campionul Harry Vardon, in anul 1913.
38.Finding Neverland (2004)
Finding Neverland ni-l aduce pe Johnny Depp in rolul lui J.M. Barrie, creatorul povestii lui Peter Pan. Filmul are la baza piesa The Man Who Was Peter Pan a lui Allan Knee, si urmareste relatia dintre Barrie si familia care l-a inspirat sa creeze indragitul personaj. Finding Neverland a primit 7 nominalizari la Oscar, castigand, insa, doar un singur premiu, pentru cea mai buna coloana sonora.
Filmul lui Martin Scorsese din 2004 a avut mare succes, mai ales in randul criticilor, deoarece a beneficiat de 11 nominalizari la premiile Oscar, dintre care a castigat 5. Filmul prezinta viata lui Howard Hughes, un legendar producator de film si magnat al aviatiei, concentrandu-se pe perioada 1920-1947, in care acesta a cunoscut succesul, dar a devenit si din ce in ce mai instabil din cauza tulburarii severe obsesiv compulsiva de care suferea. Scenariul are la baza biografia lui Howard Hughes scrisa de Charles Higham, Howard Hughes: The Secret Life.
Tin minte ca atunci cand am vazut filmul acesta, m-a socat pur si simplu, m-a facut sa plang si sa-mi doresc sa se termine, si nu pentru ca a fost unul prost, ci pentru ca a fost unul trist, in care crimele nemiloase parca nu aveau sfarsit. Bazat pe faptele reale ce au avut loc in 1994 in Rwanda, filmul spune povestea lui Paul Rusesabagina, un manager de hotel care a incearcat sa salveze viata familiei sale si a unui numar mai mare de 1000 de refugiati pe timpul unui genocid, oferindu-le adapost in hotelul in care lucra.
Acest film este unul de origine braziliana, insa asta nu l-a impiedicat sa primeasca 4 nominalizari la Premiile Academiei. Scenariul sau a fost adaptat de catre Braulio Mantovani dupa cartea Cidade de Deus a lui Paulo Lins. Filmul urmareste cresterea si dezvoltarea crimei organizate in orasul Cidade de Deus din Rio de Janeiro, intre sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’80. Povestea se concentreaza mai exact pe relatia dintre doi frati care urmeaza doua drumuri complet diferite in viata: unul devine fotograf, iar celalalt traficant de droguri.
43.Jarhead (2005)
Nu stiu cum s-a nimerit ca in filmul asta, Jake Gylenhaall sa joace impreuna chiar cu Peter Sarsgaard, cumnatelul sau. Acestia doi sunt insotiti de Jamie Foxx intr-o ecranizare a cartii Jarhead, care da si titlul filmului, scrisa de soldatul american Anthony Swofford. Filmul are la baza razboiul american din Irak si urmareste experientele traite de Swofford in Arabia Saudita si in Kuweitt.
44.Seven Years in Tibet (1997)
Seven Years in Tibet este un film impresionant, avand la baza cartea cu acelasi nume, scrisa de catre alpinistul austriac Henrich Harrer. Aceasta povesteste despre prietenia sa cu Dalai Lama si despre experientele traite de el in Tibet in perioada 1944-1951, din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si in vremea invadarii Tibetului de catre armata chineza. Filmul a avut parte de o nominalizare la Globurile de Aur si vi-l aduce in rolul principal pe nimeni altul decat Brad Pitt.
A Beautiful Mind e un film impresionant, nu numai datorita povestii sale, ci si datorita multitudinii de premii pe care le-a primit. Filmul a fost regizat de catre Ron Howard si a primit in total 8 nominalizari la premiile Oscar, castigand, insa, doar 4. De asemenea, cartea din care a fost inspirata povestea, A Beautiful Mind, scrisa de Sylvia Nasar a primit o nominalizare pentru Premiul Pulitzer in anul 1998. Filmul urmareste viata lui John Forbes Nash Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Economie si matematician stralucit, care accepta o slujba secreta in domeniul criptografiei, slujba care ajunge sa ii complice viata.
46.Monster (2003)
Poate ca multi nu isi imaginau asa ceva, dar Charlize Theron nu este numai o femeie frumoasa, ci si o actrita talentata :). Aceasta a fost foarte aclamata pentru rolul sau din Monster, film care i-a adus atat Globul de Aur, cat si premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, impreuna cu titlul de cea mai buna actrita intr-un rol principal in cadrul premiilor SAG. Monster este o drama despre Aileen Wuornos, o fosta prostituata ce devine criminal in serie, omorand sase barbati in perioada 1980-1990, crime pentru care a fost executata in anul 2002.
47.Erin Brockovich (2000)
Erin Brockovich este o drama biografica ce se concentreaza pe lupta femeii cu acelasi nume impotriva corporatiei energetice Pacific Gas and Electric Company, lupta pe care o si castiga, de altfel. Rolul lui Erin Brockovich i-a adus Juliei Roberts premiul Oscar, Globul de Aur, premiul SAG si premiul BAFTA, toate pentru cea mai buna actrita, iar adevarata Erin Brockovich a avut si ea o aparitie cameo in film, jucand rolul unei chelnerite pe nume Julia.
48.Ali (2001)
Will Smith revine pe lista noastra de astazi cu filmul Ali, un film biografic despre viata si inceputul carierei marelui boxeor Muhammad Ali. Pelicula a primit doua nominalizari la Premiile Oscar, a fost regizata de Michael Mann si urmareste cariera sportivului intre anii 1964-1974. Ali reprezinta inca un argument in favoarea declaratiei mele cum ca Will Smith este un actor talentat, deoarece acesta isi joaca rolul cu maiestrie si primeste chiar prima nominalizare la Oscar din cariera pentru interpretarea sa.
49.Elizabeth (1998)
Chiar daca am specificat doar titlul primei parti, o sa includ aici si continuarea, Elizabeth: The Golden Age, pentru ca ambele filme se concentreaza pe acelasi personaj istoric, si anume, Regina Elisabeta I a Angliei, prezentand domnia acesteia. Elizabeth i-a adus actritei Cate Blanchett recunostinta internationala pentru interpretarea sa, castigand premiul BAFTA si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita, insa nu si Premiul Oscar, desi a fost nominalizata. Cele doua filme au beneficiat de 9 nominalizari la Premiile Academiei, insa nu au castigat decat 2, cate unul pentru fiecare parte.
50.Schindler’s List (1993)
In finalul listei mele de astazi va aduc un film mai vechi, dar impresionant si de referinta in lumea cinematografiei. In anul 2007, Institutul American de Film il pozitiona pe locul 8 in topul celor mai bune 100 de filme americane ale tuturor timpurilor. Schindler’s List este creatia regizorului Steven Spielberg, iar scenariul sau a fost adaptat dupa romanul Schindler’s Ark al lui Thomas Keneally. Filmul spune povestea adevarata a lui Oskar Schindler, un om de afaceri german care, angajand in fabricile sale refugiati polonezi si everi, a salvat peste 1000 de vieti in timpul Holocaustului. Dintr-un numar de 12 nominalizari la Premiile Oscar, Schindler’s List a castigat 7 Oscaruri, dar si alte numeroase premii, precum 3 Globuri de Aur sau 7 premii BAFTA.
deci tu esti fata de pe you tube cu numele ifilme?
Pe fata de pe Youtube o cheama Iasmina 🙂
[…] Kanal D, The Greatest Game Ever Played 2005 (James Paxton, Elias Koteas, Shia LaBeouf): Dramă, Istoric 23:00/ PRO TV, Wild Things 1998 […]
Eu m-am asezat coNfortabil si am parcurs lista celor 50 de minunate filme. Foarte buna selectia, am vazut mare parte din ele, ce mi-a scapat o sa recuperez.