Filmul ,,The Chumscrubber” este o comedie neagră tipică, realizată remarcabil de bine, pe care pe mine m-a impresionat destul de mult. Recunosc că este genul de film pentru care am simțit acea nevoie imediată de a scrie o recenzie, de a-mi exprima viziunea și părerea și de a o împărtăși și cu voi. În primul rând, filmult tratează tema ignoranței oamenilor, în mod general și în toate aspectele ei, mai ales în cele familiale. Se axează pe lipsă de comunicare între adolescenții și părinții lor și mai ales pe ușurința cu care se prescriu tot felul de pastile și antidepresive în societatea americană, droguri ce pot fi ușor puse pe aceeași treaptă cu cele interzise pe cae le iau tinerii. Iată deci un film în care adolecentii dau dovadă de mai multă maturitate, tărie de caracter și afecțiune decât părinții lor. Într-o societate în care adulții sunt axați pe lucrurile materiale, pe faima,pe excesul de politețe și ipocrizie, adolescenții refuză să se adapteze identificând falsele valori cu care se confruntă. De altfel, filmul începe cu descoperirea unui personaj, adolescent și el, care este găsit spânzurat la el în cameră. Toată acțiunea se desfășoară pe bază acestei intrigi, care încearcă să creeze un semnal de alarmă pentru ceilalți dar care nu este deloc perceput la început.
Titlul original al peliculei face referire la un personaj fictiv de benzi desenate, filme de animaţie şi jocuri pe computer prezent în viața și rutina ficaruia dintre tinerii eroi ai filmului. El este un zombie reîntors printre cei vii pentru a se răzbuna, în ciuda faptului că a fost decapitat. Pentru Dean, imaginea prietenului său spânzurat se suprapune peste cea a lui Chumscrubber, efectul fiind sporit de pastilele pe care tatăl său i le recomandă, ironic, recomandate tocmai pentru a nu pierde contactul cu realitatea. Personajul devine astfel un fel de simbol. Mi-a plăcut deosebit de mult rolul lui Jamie Dell, care evoluează într-un mod surprinzător pe tot parcursul filmului, personaj în care îți pui toate speranțele că va aduce un pic de omenie în acea suburbie, în care toți oamenii sunt falși, superficiali și robotizati.
Mai trebuie adăugat faptul că sloganul (tagline-ul) original al filmului, “Meet generation Rx“, făcea de fapt referire la prescurtarea folosită frecvent pentru o prescripţie medicală. Este vorba deci de o tânără generaţie bolnavă (din perspectiva adulţilor, desigur), care are nevoie de tratament pentru a se integra în lumea reală, orice ar însemna asta. Producatorul Bonnie Curtis descrie caracterul și ideea de Chumscrubber ca fiind ,,monstrul inuman care fiecare puști simte că o să devină” și că astfel pot da naștere unui personaj ce nu poate fi ignorat de societate și care îi va trezi la realitate. Simbolul delfinului regăsit de multe ori în film este oarecum un simbol al restabilirii ordinii, echilibrului și al păcii care se dorește. Un film destul de marcant care merită văzut cu siguranță!
Vizionați trailer: