Actori: Ioan Gruffudd, Rufus Sewell, Romola Garai, Benedict Cumberbutch, Michael Gambon
La sfarsitul secolului al XVIII-lea Marea Britanie reprezenta cea mai puternica natiune de pe pamant. Pentru a obtine puterea deplina aceasta s-a folosit de comertul cu scalvi, astfel au fost luati cu forta peste 11 milioane de oameni (barbati, femei, copii) din Africa, fiind folositi drept sclavi in coloniile din Indii si din America. Datorita nepasarii, intereselor, prostiei sau indiferentei, acest tip de comert era acceptat si chiar incurajat de catre toti membrii societatii, cu exceptia catorva. Dintre acestia, chiar si mai putini aveau curajul de a se impotrivi.
Filmul prezinta povestea lui William Wilberforce, pionierul luptei impotriva sclaviei. Suferind de colita si avand moralul scazut datorita esecurilor obtinute prin incercarile de a intra in parlamemt, William ia decizia sa petreaca cateva saptamani in casa unui var. Acolo o va cunoaste pe frumoasa Barbara Spooner, cea care peste putin timp ii va deveni sotie. Timp de o noapte acesta ii povesteste fermecatoarei domnisoare incercarile si lupta pe care le-a purtat pentru a eradica sclavia. Crezand cu tarie in idealul sau si dand dovada de un devotament exceptional, Wilberforce, a reusit sa isi construiasca o cariera politica stralucitoare, starnind dispute privitoare la starpirea sclaviei atat in parlament cat si intre oamenii din intreaga tara. De asemenea tot Wilberforce este cel care a reusit sa declanseze prima campanie politica moderna, folosind ca metode petitiile sau mitingurile, faptele sale au trecut granita tarii, ajungand un erou in Franta si America.
Din partea mea filmul primeste nota 7. Ma asteptam sa vad ceva mai multa actiune. Subiectul prezentat in film este destul de vast si putea fi mai bine valorificat. Eu inteleg ca filmul prezinta cariera unui erou, dar pe parcursul a 100 de minute mai tot timpul in prim plan este Wilberforce si framantarile sale. Cateva scene in care era prezentata situatia sclavilor, adica chinurile prin care treceau, sau impactul pe care il avea comertul cu sclavi asupra populatiei Angliei, sau orice altceva, consider ca ar fi facut filmul mai captivant. Astept si parerile voastre.
Vizionati trailer:
pe langa abolirea sclaviei, acest film prezinta totodata aparitia melodiei “Amazing grace”. mie mi-a placut foarte mult. nu stiu baza notarilor voastre, dar cand te uiti la un film trebuie sa iei ceva din el, o idee, un vis, trebuie sa ramanai ceva dupa ce urmaresti un film. daca l-ai urmarit si nu ai luat nimic din el, pe degeaba l-ai vazut.