Așa cum Hilke îți spunea aici, pe 2 octombrie a debutat cea de-a patra ediție a Comic-con-ului nostru, căruia i s-a spus Anim’est. Timp de 10 zile ai putut viziona unele dintre cele mai bune realizări cinematografice de animație din acest an. Fie că a fost vorba de lung sau scurtmetraje, de videoclipuri sau chiar reclame, organizatorii s-au străduit să nu te dezamăgească și să aducă tot ce-i mai bun.
Ediția curentă a găzduit, pe lângă competițiile tradiționale (lung metraj, scurt metraj, videoclip și reclamă, filme studențești, filme românești) o nouă secțiune: Balkanimation, în care au concurat scurtmetrajele din sud-estul Europei.
Au fost 13 scurtmetraje, care au venit din Croația, Grecia, Turcia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Bulgaria, dar și România.
saramon a urmărit toate filmele concurente și ți le prezintă de la cel mai slab la cel mai bun. Așadar, pe locul 13:
13. Malfunction/Defecțiune, regizor Alyce Kartal (Turcia), 2009.
Ideea probabil că a fost bună, la fel ca și realizarea, însă am priceput cam greu ce vrea regizorul să spună. Maybe it’s just me!
12. Prietenul meu e un nor, regizor Anton Octavian (România), 2009.
Am rămas surprins să văd că încă se mai fac animații și la noi în țară. Filmul lui Anton Octavian nu este rău, dar competiția a fost puternică. Regizorul român prezintă un viitor alternativ, cel puțin interesant.
11. The Giant and The Hunter, regizor Artan Maku (Albania), 2007.
O poveste frumoasă ca un joc cu plastilina. Ideea centrală fiind că atunci când un om este ghidat de rău, nu mai poate discerne binele și, în cele din urmă, va suferi.
10. Wave Theory/Teoria undei, regizor Gokhan Okur, Deniz Tarsus (Turcia), 2009.
Un duel abstract între un angajat și șeful său, în care personajele arată ca niște roboți.
9. Neighbours/Vecini, regizor Adnan Mahinić (Bosnia și Herțegovina), 2007.
Adnan Mahinic spune povestea a doi vecini, care ajung să se urască, făcând aluzie la situația politică întâlnită în Bosnia, în timpul războiului.
8. A Drop in the Ocean/O picătură într-un ocean, regia Dimitris Heliotis, Theodore Veneris (Grecia), 2008.
Un filmuleț care pe alocuri m-a amuzat, pe alocuri m-a întristat, însă, per total, m-a bucurat. M-am bucurat să văd aventura eroică a unei picături de apă în tentativa ei de a se alătura marelui ocean.
7. Tolerance/Toleranță, regia Ivan Ramadan (Bosnia și Herțegovina), 2009.
Un alt film venit din Bosnia și, din nou, apare violența. Acțiunea este plasată la sfârșitul erei glaciare. Un tip care a reușit să supraviețuiască începe să-și construiască o adevărată fortăreață. Numai că asta nu-i este de ajuns și, în cele din urmă, ajunge să distrugă tot ce construise.
Primul film 3D independent din această țară.
6. Firul Ariadnei, regia Attila Bertoti (România/Ungaria), 2009.
Totul se bazează pe mitologia greacă: avem un labirint, un Minotaur, un Tezeu, o Ariadnă și, bineînțeles, firul ei. Ce a rezultat? O poveste plină de surprize!
5. The Life boat/Barca Vieții, regizor Neven Petričić (Croația), 2008.
Cu acest film a început secțiunea Balkanimation și nici nu se putea o alegere mai inspirată, care să te atragă și promițându-ți, parcă, lucruri interesante.
Neven Petričić apelează la o metaforă pentru a reda evoluția vieții unui om obișnuit. Incredibil, cât de simplu poate fi fenomenul ăsta, pe care-l numim viață.
4. Sketches/Schițe, regizor Krunoslav Jović (Serbia), 2009.
Este înfiorător cât de insensibile poate fi un simplu desen odată ce prinde viață. Iată despre ce este vorba: desenatorul ia o pauză, timp în care schița neterminată ia creionul și crează propriul desen. Se plictisește repede de acesta și începe să-l maltrateze. Ar trebui făcută o reclamație la Poliția schițelor!
3. The Conquerors / Cuceritorii, regizor Miroslav Mirchev (Bulgaria), 2009.
Lăcomia nu a fost niciodată bună, iar filmulețul lui Miroslav Mirchev confirmă încă o dată acest lucru. El ne vorbește despre doi purici flămânzi, care, în cele din urmă, găsește hrană: un câine. Numai că până se hotărăsc ei să termine lupta, animalul a și plecat, iar puricii au rămas tot flămânzi.
2. Three Sisters and Andrey / Trei surori şi Andrei , regizor Boris Despodov și Andrey Paounov (Bulgaria), 2009.
Pur și simplu, nu poți să nu izbucnești în râs sau, cel puțin, să nu schițezi un zâmbet la finalul acestui scurtmetraj… Chiar dacă se termină cu o sinucidere! Și totul se întâmplă din cauza unui nenorocit de țânțar.
1. Construction of Citizens / Construirea cetăţenilor, regizor Michalis Moatsos (Grecia), 2008.
Cel mai interesant film al secțiunii mi s-a părut animația grecului Michalis Moatsos. Acesta transpune pe ecran ideile fundamentale ale manifestului omonim scris de către Ernst Alexander Rauter. Privește-l și-ți vei da seama în ce lume trăiești!
sunt foarte curios in ce calitate ai scris acest articol…si ce studi ai! nu e ok sa faci un clasament…pt ca fiecare film poate avea parti bune si rele…like…imagine sunet montaj animatie efecte speciale…etc SO! Animatia nu inseamna filme de MALL. doar cei cu un nivel sub mediu…pot spune imi place sau nu imi place..si pot clasifica!
@eu: cand vei lasa comentarii cu un nume real si o adresa de e-mail reala atunci ti se va si raspunde.
Isn’t that weird? N-am fost departe de alegerea juriului, care a decis: câştigător, la puncte, al secţiunii Balkanimation – Three Sisters and Andrey / Trei surori şi Andrei , regizor Boris Despodov și Andrey Paounov (Bulgaria), 2009
@saramon Ai fler dle!:))