În 2012 ați putut urmări pe ecrane două povești inspirate din basmul Albă ca Zăpada, una mai copilăroasă (Mirror Mirror) și una mai spectaculoasă (Snow White and the Huntsman). Din această lună aveți posibilitatea să urmăriți o altă ecranizare a celebrei povești, făcută tot în 2012, dar în Spania. Că intră de-abia acum pe ecranele noastre, este altă poveste. Dar bine că intră. Pentru că aveți posibilitatea să vedeți o versiune cu totul deosebită a Albei ca Zăpada, una filmată alb-negru și fără dialoguri. Regizorul Pablo Berger și-a plasat povestea în Spania, în anii ’20, în minunata lume a toreadorilor. A avut această idee acum mai bine de zece ani, a căutat fonduri să o aducă la lumină, iar pe când lucra la poveste a aflat că nu fusese singurul interesat de realizarea unui film alb-negru și mut, The Artist tocmai fusese lansat la Cannes.
Cum vă spuneam, acțiunea începe în Spania anilor ’20. Antonio Villalta este un celebru toreador, rănit în timpul unei coride. Scena respectivă a fost văzută și de soția sa, care era însărcinată, iar șocul suferit a dus la o naștere prematură. Din păcate, femeia nu avea să supraviețuiască, dar avea să aducă pe lume o fetiță sănătoasă pe nume Carmen. Tatăl său, rămas imobilizat în urma incidentului, s-a recăsătorit rapid cu Encarna, o asistentă medicală care l-a îngrijit în spital. Femeia se va purta urât cu Carmen, aceasta având de făcut cele mai grele treburi, toate peste puterile unui copil. Ea va încerca treptat o apropiere de tatăl său, dar aceasta nu este văzută cu ochi buni de către Encarna. Mama vitregă încearcă să scape de Carmen, așa cum se întâmplă și în poveste, ea ajunge la pitici, care aveau o cu totul altă ocupație decât știți voi, iar de aici încolo vă las să descoperiți ce se întâmplă mai departe.
Singura asemănare cu The Artist este că amândouă aduc un omagiu filmelor de la începutul cinematografiei. Dacă producția lui Michael Hazanavicius merge pe rețeta hollywoodiană, filmul spaniol se îndreaptă către cea europeană și de aceea există diferențe în modul de abordare și realizare a producțiilor.
Blancanieves este un film minunat, care te va cuceri încă de la început și nu va înceta să te uimească până la final. Sunt greu de transpus în cuvinte toate senzațiile, stările pe care ți le provoacă acest film. Maribel Verdu (El Laberinto del fauno, Y tu mama tambien) face un rol excepțional, dar nu este singura pentru că și cele două Carmen, din copilărie (Sofía Oria), respectiv din adolescență (Macarena García) sunt deosebit de expresive.
Din 6 decembrie filmul intră în cinematografele noastre.
Vizionați trailer:
[…] lunii decembrie cel mai bun film european al anului, învingând producții ca The Best Offer, Blancanieves sau La vie d’Adele. Filmul s-a aflat și în competiția de la Festivalul de la Cannes din 2013, […]