Actori: Javier Bardem, Francesca Neri, Liberto Rabal, Angelina Molina, Jose Sancho, Penelope Cruze
La sangre caliente de Almodovar nu conteneste sa scurga admiratia publicului amator, caci de cel desemnat critic cu acte, suntem constienti. De aceasta data, vorbim de “Carne Tremula”, drama pronuntata-n replici caraghioase, sprijinita de-un card de actanti valorosi, martori ai unor povesti de viata cu totul si cu totul aparte. Cu Javier Bardem, imposibil sa nu-l stiti (“Vicky Cristina Barcelona”, “No country for old men” alaturi de multe altele), o italianca focoasa, Francesca Neri si-un tanar ce promite, Liberto Rabel, controversatul regizor incropeste masurile unei pelicule cu staif, pelicula ce nu se desparte cu mult de celelalte surate ale lui Almodovar. Ah, sa nu cumva sa credeti ca Penelope Cruz, diva cu acte-n regula in filmologia acestuia, nu-si face numarul aici. Il face, dar doar in primele minute ale ecranizarii, dand astfel startul neortodoxei aventuri.
Atunci cand Isabel (Penelope Cruz) da nastere primului sau fiu, pe Victor, intamplarea va face valva in intreaga mass-medie locala. De ce? Simplu. Progenitura vazuse lumina zilei intr-o masina a transportului in comun, sub ochii si supravegherea unui timorat sofer. Astfel ca baiatul, acum la varsta adolescentei, va fi scutit de mersul.. pe jos! Intr-o seara o intalneste pe Elena, o tanara consumatoare de narcotice alaturi de care va petrece o noapte de amor. Amorezat de fata, adolescentul o va zari intamplator, nu fara dorinta de a-i reprosa o intalnire ratata, intrevedere promisa de catre ea.
Inconstienta dar si rebela, Elena sfarseste in a fi amenintata de catre Victor c-un pistol datorita aparitiei-fulger a unui duo al legii alertati de vecini: politistul David (Javier Bardem) si colegul sau Sancho. Confruntarea se soldeaza cu ranirea unuia dintre participanti, Victor fiind retinut mai apoi in arest. Timpul isi arata urmele: Elena este acum casatorita cu David, ajuns intre timp campion la baschet pentru persoanele cu handicap, iar Victor nu doreste decat sa se razbune pe cei doi, razboindu-se cu timpul petrecut in inchisoare.
Fiind vorba de Almodovar, marturisesc ca-i greu cu ales de cuvinte. Gandesc asa: pasiunea si interzisul trec cu gratie in bratele unei imoralitati de drept. De ce? Nu le poti combina pe amandoua intr-o maniera atat de armonioasa, incat sa ajungi sa crezi ca-i corect si vrednic pentru tine or’ cel de langa tine. Nu, intotdeauna se va trezi un al treilea ca victima, parti nevinovate implicate-n murdaria ta si zau asa, numai placere nu va mai conteni a fi. Filmul este de-a dreptul captivant, intrigant, indraznet si ametitor. Dar nu ma mira. Si stiti de ce. Javier Bardem, la inceputurile lui pe atunci, se distinge foarte bine printre colegii sai de breasla, facand senzatie cu un rol oarecum tardiv. Si-as incheia spunand ca unele filme nu-si pierd savoarea niciodata. “Carne tremula” este unul dintre acelea frumos parfumate.
Vizionati trailer:
Uite un film al lui Bardem pe care nu l-am vazut! Nu stiu cum de l-am ratat, multumesc pentru recomandare, o sa il caut. Si, ca simpla informatie, deja Bardem este considerat cel mai bun actor spaniol al tuturor timpurilor.
In sfarsit un altfel de film (european) pe filmetari. Chiar ma gandeam sa raspund cu filmul asta la concurs, dar asta e. Il aleg pe urmatorul pe lista:D Bardem este cel mai bun actor spaniol din punctul meu de vedere. Joaca intr-o maniera unica. Iar filmul este deranjant de interesant:D
Jovi, filmul chiar e bun, iar pe Bardem il prinde de minune rolul. Ce sa zic, deja-l iubesc pe om. 😀
penibil inceputul articolui.. “El sangre caliente”??! WTF??
@andrei:
Sa zicem ca-mi rezerv dreptul de a incepe un articol intr-un mod penibil. Si mno, cred ca si Almodovar m-ar intelege, ca doar e pe limba lui, nu?
Iti rezervi dreptul de a incepe un articol in mod penibil??:))
Inteleg ca FilmeTari isi rezerva dreptul de a avea comentarii subiective pe filmele de pe site. Nu inteleg de ce nu sunt pertinente.
Unde ai citit ca astia de la FILMETARI au comentarii pertinente? Au comentarii si atat. La fel cum tu spui ca Mihaela a inceput un articol in mod penibil asa pot spune si eu de parerea ta: este penibila. Nu?
mmda..
“el sangre” nu e chiar pe limba lui Almodovar :p
substantivul “sangre” e feminin in spaniola – deci ar trebui “la sangre”, k?
cat despre Bardem… da, si mie imi place foarte mult, iar filmul asta e preferatul meu dintre toate filmele lui Almodovar pe care le-am vazut – desi am gustat si Tacones lejanos, La mala educacion sau chiar Todo sobre mi madre
pentru iubitorii de film european, recomand un film mai vechi al lui Alejandro Amenabar, Tesis, si, de ce nu, mai cunoscutul Lucia y el sexo