Acest articol este realizat folosind informatiile preluate din editia romaneasca a revistei Forbes, numarul aparut pe 4 mai 2009.
“Doua generatii de cineasti cu priviri total diferite: una sta cu ochii pe Occident, incercand sa-si faca loc in “lumea buna” a cinematografiei, cealalta traieste din… “amintiri, filme si morminte”, cum ii place lui Sergiu Nicolaescu sa spuna.”
Cristian Mungiu
Filmul lui Cristian Mungiu, “4 luni, 2 saptamani si 2 zile” a avut un buget de productie de doar 760 de mii de dolari si a castigat marele premiu Palme d’Or. Dupa acest succes, Wild Bunch (o companie de vanzare a productiilor de gen) l-a contactat pentru a readuce filmul in Occident. In Franta, in prima luna de difuzare incasarile au atins 1 milion de dolari. Dupa 4 luni, filmul a intrat si in cinematografele din Romania, fiind adus de o caravana organizata chiar de regizor. In primele zile filmul a fost vizionat de doar 7000 de spectatori.
Consiliul National al Cinematografiei a avut un buget de 13 milioane de dolari pentru 20 de proiecte, in 2008. In tari vecine Romaniei, unui singur film i se aloca peste 2 milioane de dolari.
Presa relateaza despre un razboi intre generatii, razboi iscat din cauza banilor. Tinerii regizori acuza faptul ca CNC aloca fonduri mai mari “dinozaurilor” cinematografiei.
Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu a incasat 30 de mii de dolari pentru primul sau film international “Vanatorul de Cerbi” din 1968, in schimb pentru un film facut in tara, in aceeasi perioada, regizorului ii revenea o suma apropiata de valoarea unei dacii 1300. “Nea Marin Miliardar”, “Mihai Viteazul” si “Dacii” au avut peste 16 milioane de spectatori in tara si sunt considerate cele mai de succes productii ale sale. Pentru vanzarea lui “Nea Marin miliardar”, in strainatate, Nicolaescu a primit 200 de mii de dolari.
Intre 2000 si 2001 in Romania nu a fost produs niciun film, dar Nicolaescu si-a relansat filmele “Dacii” (1966) si “Mihai Viteazul” (1970) adunand 50 000 de spectatori si castigand 20 de mii de dolari. In aceeasi perioada regizorul si-a vandut aproape toate filmele sale lui Adrian Sarbu (Media Pro) primind in schimbul lor aproape 100 de mii de dolari.
650 de filme s-au produs intre 1960 si 1986. Doar 8 dintre ele NU au depasit 1 milion de spectatori in cinematografe.
Cristi Puiu
Dupa succesul de la Cannes cu “Moartea domnului Lazarescu” (2005) filmul a fost proiectat in Franta, in peste 30 de cinematografe, iar premiera din SUA a facut incasari de 80 de mii de dolari. Doua luni a rulat filmul in Romania, filmul incasand doar 70 de mii de dolari.
Desi cinematografia romaneasca se bucura de premii la festivalele internationale, timpul si spatiul nu este propice vizionarilor in cinematografele din Romania.
Dupa un articol de Andreea Lupu si Ovidiu Marincea din Forbes Romania.
credit foto: flickr.com
Filmele româneşti nu mai fac incasări în ţară pentru că
1) România este ţara cu cele mai puţine cinematografe din Europa
2) Filmele care se fac acum în România sunt mai mult de festival şi mai puţin de public. Iar cele care nu sunt de festival sunt gunoaie în majoritatea cazurilor.
Înainte de 1989 oamenii mergeau la film pentru că nu aveau alte distracţii, programul tv era de două ore cu informaţii numai şi despre Tovarăşu’…
Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti unde pot gasi o lista cu filmele care s-au difuzat in cinematografe in anii 1978-1985?
Multumesc.