Intotdeauna am crezut ca cei ce vor vrea sa stie cat mai multe, nu vor avea somnul linistit. Echivalentul celor care despica firul in patru din zilele noastre. Nu stim cat de bine se odihnea Charles Darwin, dar stim ca ar fi avut motive suficiente sa n-o faca. Consider de prisos o prezentare detaliata a individului, astfel c-o sa ma rezum la: unul dintre cei mai cunoscuti biologi, naturalisti si autor de carti de origine britanica. Nu va asteptati totusi la o ora de biologie, caci veti fi dezamagiti. Nici la prea multe informatii vis-a-vis de activitatea dansului, caci regizorul (Jon Amiel) in afara de a-i dezvalui franturi si gandul de a-si publica cartea “Originea Speciilor” (The Origin of the Species) nu face. Ba mai mult, se multumeste sa-i analizeze viata de familie si starea psihica in urma unui eveniment nefericit. Acest aspect a adus destule controverse, caci un film despre Charles Darwin ar fi fost, in opinia multora, un film cu si despre munca lui ce dateaza de secole si a ramas piatra de capatai a stiintei. Cine se incumeta in a-l interpreta pe ilustrul om de stiinta? Un tip, care desi a avut parte de roluri maruntele in trecut, s-a facut remarcat in ipostazele saracacioase pentru care fusese cooptat: Paul Bettany. Si pot spune, individul chiar se pricepe. Prezenta feminina, sprijinul lui Darwin este chiar Jennifer Connelly, persoana ce totusi nu-mi pare destul de expusa in aceasta poveste. Asta nu inseamna totusi ca nu are importanta sa.
Pe Charles Darwin il preocupa felul in care animalele se dezvolta si reactioneaza. La nasterea fetitei lui, Annie, aproape ca-si va transforma fetita in obiect de studiu. Ii noteaza comportamentul, progresele si are grija sa-i stimuleze imaginatia pe mai tarziu spunandu-i tot felul de povesti. Atat de mult se ataseaza de Annie, incat pare ca uita de ceilalti trei copii ai sai: doi baieti si o fetita. Intre timpul petrecut cu ea si alaturi de restul familiei, barbatul incearca sa-si cumuleze studiile si materialele pentru a le inchega intr-o carte. Pentru asta si pentru perspectivele noi pe care conceptiile sale le aduc, va fi presat de catre colegi de breasla sa publice cat mai repede. Dorinta nu se materializeaza curand caci Annie se imbolnaveste grav, cazand la pat.
Si cu toate eforturile si rugamintile aduse de el, aceasta moare. Moartea adoratei fiice il va schimba pe Darwin, transformandu-l intr-un om plapand, bolnavios si preocupat de cat mai multe experimente. Familia ii simte detasarea fata de ei, iar sotia Emma, gaseste consolare in Biserica, starnind astfel indignarea sotului. N-ar fi nimic rau, doar ca Charles o vede pe Annie pretutindeni si se comporta ca si cum prezenta ei ar fi una reala.
La inceput, filmul poate fi un pic derutant. Si asta datorita modalitatii in care producatorii aleg sa prezinte intamplarile: in planul familiei, atunci cand era intregita, Annie apare si se joaca nestingherita, iar in alte momente se reia planul real, cel in care Annie este moarta si tatal o vede. Mie mi-a placut, desi nu, nu este nici pe departe un film biografic autentic. Este povestea unui tata care isi pierde fata si printr-o dulce amagire, refuza sa renunte la imaginea ei. Pentru un rol principal si important personaj istoric, Paul Bettany se descurca mai mult decat onorabil. Jennifer Connelly, pentru un rol al unei femei de epoca se descurca excelent, dar sincer mi-ar fi placut sa fie pusa mai mult in valoare, nu doar spre finalul ecranizarii.
Vizionati trailer: