Si daca acum luni bune va prezentam trailerul lui Dorian Gray, astazi vine randul si productiei propriu-zise. Sa adaptezi un roman celebru si sa-l transformi in subiect de film imi pare a fi un risc enorm. De ce? Vorbind in acest caz de opera marelui Oscar Wilde, nu (prea) poti impaca fanii literaturii cu cei ai cinematografiei. Cu siguranta poti gasi o scena din carte omisa ori doar pe alocuri modificata, un personaj exagerat ori chiar o desfasurare a evenimentelor eronata. Si pentru ca NU am citit cartea, va voi povesti totul din perspectiva filmului. Pe “Dorian Gray” ridicat de Oliver Parker il cinsteste cu prezenta ilustrul Colin Firth, dar si suavul Ben Barnes, care lasa aventurile si statutul princiar din Narnia pentru a-si intocmi unul dintre cele mai provocatoare roluri de-ale sale. Cei doi fac o echipa foarte buna, reusind sa te faca sa crezi in poveste. Povestea lui Dorian Gray si a tineretii lui.
Dorian Gray, un tanar sarmant, soseste la Londa unde il intalneste pe Basil, un pictor ce va dori sa-i realizeze un portret. Intr-una din zile, la o petrecere fastuoasa, are ocazia de a se imprieteni cu gazda, si anume, Lord Henry Wotton, dar o cunoaste si pe frumoasa Sybil, o tanara ce ii va deveni in scurt timp logodnica. Prietenia lui cu Henry nu va intarzia totusi sa-si spuna cuvantul in comportamentul si gandirea lui Dorian:
Renunta sa mai viseze la iubire si viata perfecta in favoarea unei vieti in desfrau, unde nu este nevoie sa dea socoteala nimanui, iar placerea apare fara prea mult efort. Din aceasta cauza, barbatul isi pierde iubita si ce avea mai de pret: constiinta. Si nu ar fi nimic ciudat ori iesit din comun, doar ca odata cu trecerea timpului, Dorian nu-si pierde din farmecul fizic, aratand la fel de tanar dupa zeci de ani. Cum se poate? Secretul sta in tabloul odinioara pictat de bietul Basil, acum mort.
Filmul, initial poate parea ciudat. Pe langa fragmentele de drama, trebuie constientizat ca fantasticul pune stapanire in totalitate pe “Dorian Gray”. Este un film ciudat, violent, cu personaje ce aleg sa-si petreaca viata la intamplare, cu regrete dar fara posibile incursiuni in trecut, cu impliniri pentru unii si goliciune pentru altii. Intorsaturile de situatie nu lipsesc, iar personajele odata intalnite, isi vor face simtita prezenta in momentele-cheie ale filmului. Cu toate acestea, “Dorian Gray” are toate sansele sa va atraga atentia, iar prestatiile duo-lui masculin (Firth/Barnes) nu sunt deloc de neglijat. Vizionare placuta!
Vizionati trailer:
Am vazut filmul dupa ce am citit cartea si pot sa zic ca este cel mai oribil film pe care l-am vazut vreodata. Faza cu tabloul, ca el iese din el si nu stiu ce e o prostie. Si toate scenele alea.. De ce nu pot face si ei odata un film fara sa aiba 500000 de scene de sex in el?! Cartea mi-a placut la nebunie, insa filmul este cel mai prost film facut vreodata, dupa parerea mea.