Actori: Anthony Hopkins, Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal, Hope Davis, Gary Houston
Dovada. Deci Hopkins ar trebui sa dovedeasca vreun ceva? Nu cred, n-are omu’ timp pentru asemenea prostii. John Madden (regizorul) il aduce pe Sir langa rasfatata lui “Shakespeare in love”, Gwyneth Paltrow si pe micul Gyllenhaal la oranduirea unei drame, una intelectuala, sa-i zicem. Tip de inspiratie? Daca-i pseudo-intelectuala treaba, alegem zdravan si anume: piesa de teatru omonima a lui David Auburn, laureata cu premiul Pulitzer. Distributia-mi pare a fi una agil mesterita, caci avem asa: fata cuminte cu vagi probleme existentiale, conturate mai mult sau mai putin in diversele scene – Paltrow; geniul venerabil- Hopkins; rebelul curios – Gyllenhaal. Abilitate pentru ca? Pai.. O imagine larga asupra personajelor interpretate de catre sus-numitii ne face sa vedem ca le este respectat un soi de rol standard. Astfel ca Sir Anthony Hopkins ramane cu alura-i de mister si obisnuitul dezghet.
Catherine pare copilul model: are grija de tatal bolnav (Hopkins), studiaza matematica si nu creeaza probleme nimanui. Dar, tatal se delimiteaza de bransa celor normali, nu atat prin boala (o nebunie) cat prin inteligenta si genialitate in bransa stiintelor exacte. La moartea acestuia, obscuritatea in care tanara odinioara se cufunda, este zbuciumata de aparitia surorii mai mari, Claire si de studentul Hal caruia defunctul ii fusese profesor indrumator. In dorinta de a gasi dovezi pentru a demonstra parte din genialitatea dascalului sau, Hal se va atasa de Catherine pornind o poveste ce se va consuma brusc. Bulversata de momente si aparitii, fata va dezvalui secrete bine pastrate apropiatilor incercand sa stabilizeze un echilibru emotional usor derutat, chiar pierdut.
Cu tot cu “gloabele de aur” aferente si alte minunatii de premii/nominalizari, mie pelicula nu mi-a placut. Sa fi fost de vina alambicata poveste ori Paltrow nu m-a convins? Nu stiu, asteptam mai mult. Doar era Hopkins, ce.. Cum au mormait multi, genialitatea, in esenta pura (dac-o mai exista), este dificil, daca nu imposibil, de reprodus/observat. Poti comanda unui om straie de geniu? Croieste o masura (teorii senzationale, demonstratii fara cusur, fulminante descoperiri) dar fa-o sa cada bine. Sau poate doar sa se potriveasca. Nu stiu, prea multe genii in filme. Ba nu, se confunda persoanele supradotate cu geniile. Si NU, nu cred ca-i aceeasi chestie. Desi una o include pe cealalta. Deci, nu stiu daca sa va recomand. Va mai ganditi.
Vizionati trailer:
destul de interesant filmu
Lait motiv folosit de multe alte filme pana la el si dupa el cu o singura diferenta: genialitatea vine din partea unei femei…ceea ce-l face nu un film bun, ci unul GROZAV
[…] King’s Men (2006) – drama # Bobby (2006) # The World’s Fastest Indian (2005) # Proof (2005) – drama # Alexander (2004) # The Devil and Daniel Webster (2004) # The Human Stain (2003) # […]