The Hurt Locker (2008)

19
6090

Nimeni nu-l adusese pe “The Hurt Locker” sa defileze pe marile scene. Nici nu s-a aglomerat sa-si faca loc printre sutele de trailere ce zilnic ne strabat ochii sau miile de poze scurse zilnic pe site-urile de profil. Dar iata ca a reusit sa se faca remarcat chiar si asa, adunand (pana acum) nu mai putin de 35 de nominalizari in cadrul diverselor gale, iar una dintre cele mai actuale reusite, 3 nominalizari la Golden Globes. Ce-l face atat de special? O varianta ar fi personajele din film, personaje fara o notorietate in spatele lor, notorietate necesara pentru a ridica un proiect din anonimat. Asta cu exceptia scurtelor interventii ale lui Ralph Fiennes si ale tanarului Guy Pearce. O a doua surpriza o constituie mintea din spatele lui “The Hurt Locker”, o femeie, pe numele ei Kathryn Bigelow, minte care cu siguranta va surprinde pana si cele mai riguroase pareri. Subiectul tratat nu doreste sa bata campii alegand piloni ca armata, pericolul si puterea mintii.

Aici totul este pe bune. Cel putin, cei ce traiesc pe viu experienta nu pot da inapoi si nici nu pot fugi de datoria fata de patrie. Nu poti sta deoparte sa privesti cum zilnic zeci de vieti se termina cu amaraciunea celui ce priveste documentare realizate de reporteri speciali curajosi. Si poate si periculos de curiosi. Sergent Sanborn si colegul sau Owen, doi din cei trimisi de armata americana in Iraq pentru mentinerea pacii, incearca sa treaca peste moartea violenta a unuia dintre camarazii lor.

111 The Hurt Locker (2008)

In locul celui murit la datorie vine William James, un pirotehnist cu sange rece. Si odata cu venirea lui James, tehnica de actiune se va schimba oarecum, caci noul-venit nu vine niciun impediment in a risca totul. Dar chiar si asa, echipa reuseste sa prinda contur, iar zilele misiunii se scurg vazand cu ochii…

11 The Hurt Locker (2008)

Recunosc, am un minus. Un minus pe care multi dintre voi il puteti avea: n-am habar ce inseamna viata de soldat. N-am habar cum este sa-ti pazesti spatele caci la jumatati de metri risti sa ti se zboare creierii. De ce? Nu stiu, istoria nu mi-a placut. Cert este ca filmul reuseste sa te induplece si sa te tina captiv in poveste. Si asta, depasind cruzimea si realitatea povestilor, este o chestie tare misto. In plus, o situatie interesanta mi-a parut si distantarea de tragismul faptelor de acolo: oamenii ajunsi in Iraq isi gasesc timp pentru micile distractii, leaga prietenii zdravane, si spre final, tot acolo doresc sa ajunga. Caci si riscul este un microb. Baieti, “The Hurt Locker” este must-have pentru voi, fetelor, lasati melodrama si tineti-va bine, caci filmul nu va vrea printese!

Vizionati trailer:

19 COMENTARII

  1. un film foarte special…..tot dadeam de stiri despre el cum ca a mai castigat un premiu,si tot asa…pana ala urma aseara m-am pus sa-l vizional…SUPERB…..superba interpretare mai ales a oamenilor care au purtat Costumul!!

  2. Ooooo..! Da. Un film foarte bun. Foarte special. Nominalizat la Oscar anul acesta, cu o sansa, mica ce-i drept de a castiga,si asta pt ca omuletii albastrii ai lui James Cameron , o sa castige aproape tot. Pacat. Totusi, acest film are o regizoare originala si plina de inspiratie si anume, Kathryn Bigelow . Ironia face ca aceasta este chiar fosta sotie a domnului James Cameron. Perfect nu? A avut de unde sa ‘fure’ meserie.

  3. nu pot spune ca e cine stie ce realizare cinematografica,nu mi se pare extraordinar…nu e un film prost,e doar un cliseu american sec si previzibil fara vreo urma de profunzime…nu merita oscarul.nici pe departe.

  4. […] ati auzit de Kathryn Bigelow sau mai degraba de filmul sau “The Hurt Locker“, foarte apreciat de critici, triplu castigator al premiului Oscar, pentru cel mai bun film, […]

  5. […] Să faci un film despre capturarea și uciderea lui Bin Laden la un an și ceva de la producerea acestui eveniment nu este un demers ușor. Cred că existau două variante despre cum putea să arate un film cu un asemenea subiect. Prima era de genul Pearl Harbour, în care eroismul militarilor americani era scos în evidență, totul împletit bineînțeles cu o poveste siropoasă, iar cea de-a doua a fost chiar varianta aleasă de Bigelow, una mai aproape de stilul documentar în care a încercat să prezinte faptele cât mai aproape de realitate sau de versiunea oficială. Iar faptul că un asemenea film apare la un timp scurt de la moartea lui Bin Laden este doar pentru că Bigelow avea în lucru un proiect despre eforturile americanilor de capturare a faimosului terorist, iar operațiunea din mai 2011 nu a făcut decât să-i ofere un final. Bigelow face din nou echipă cu scenaristul Mark Boal cu care a lucrat și la The Hurt Locker. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.