Să fiu sinceră, nu cred că am văzut până acum o animație atât de fascinantă, sensibilă și plină de simboluri ca Mary and Max. Fiind adepta animațiilor lui Tim Burton mi-a atras foarte mult atenţia, atât datorită tehnicii de animație folosite, a personajelor din lut sau plastelină care rămâne încă destul de atractivă și expresivă pentru astfel de animații, cât și a poveștii și redării ei în sine. Este o istorisire comico tragică, bazată pe un caz real care tratează o mulțime de aspecte la nivelul societăţii în care trăim. Tema prieteniei în cea mai naturală și pură formă a ei este vizată în mod special, iar necesitatea ei apare datorită neglijării apărute în copilărie, inadaptării, singurătății , autismului (în film se face referire la sindromul Asperger),obezității, depresiei sau anxietății. Toate aceste stări şi aspecte sunt prezente în viața personajelor, iar mie personal mi-a creat în acest sens emoție și o oarecare empatie față de ele.
Mary este o fetiță singuratică, din suburbiile orașului Melbourne, Australia , fără prea multă încredere în ea (datorită unui semn din naștere aflat pe fruntea ei), cu o familie problematică și săracă și cu un caracter foarte blând dar care generează ușoare obsesii. Max este bătrânelul obez, singuratic şi el, din New York, diagnosticat cu sindromul Asperger, pe care nu știe sigur dacă îl are sau nu și căruia îi plac la nebunie hot dogii cu ciocolată. Se simte nevoia teribilă a ambelor personaje de a avea un prieten adevărat, așa că micuța Mary îi scrie la întâmplare lui Max, al cărui număr de telefon îl găsește într-o carte de telefoane. Încep să corespondeze, trimițându-și diferite lucruri mărunte dar semnificative, devin prieteni, însă nu ajung niciodată să se cunoască la modul fizic. Totuşi aceaştia corespondează timp de 20 de ani timp în care se ajută reciproc din punct de vedere spiritual şi se influențează reciproc.
Este foarte interesant cum sunt prezentate cele două lumi în contrast. Lumea lui Mary este în culoare de sepia, pe când cea a lui Max în alb negru cu ușoare detalii colorate în roșu pentru a le evidenția simbolstica. Filmul a câștigat marele premiu la Festivalul de Animație de la Stuttgard, ,,Asia Pacific Screen Award” pentru cel mai bun film de animație din 2009 și,, Grand Cristal” la Annecy, Festivalul Internațional de Film de Animație (alături de Coraline) în 2009.
Așa că dacă doriți să vedeți o animație de calitate care să vă sensibilizeze și să vă arte noi sensuri ale prieteniei, este tocmai potrivită de vizionat.