Dacă te-ai săturat de filmele tradiționale de Crăciun, The Nightmare Before Christmas este o alternativă mai mult decât binevenită. A îmbătrânit, ce-i drept, cu 16 ani, însă, în cazul poveștii lui Tim Burton, timpul nu contează. Acesta este avantajul filmelor cu adevărat valoroase, chiar și după ce anii au trecut, ele rămân la fel de “proaspete” ca în ziua premierei.
De la început, suntem familiarizați cu sărbătorile și modul în care acestea sunt pregătite. Suntem informați că fiecare sărbătoare are orășelul ei, iar cetățenii acestor orășele se ocupă de cele mai mici detalii pentru ca Paștele, Halloween-ul sau Crăciunul să ne întâmpine așa cum se cuvine.
The Nightmare Before Christmas poposește în Halloweentown, după ce sărbătoarea de Halloween tocmai se încheiase. Personajele sunt dintre cele mai haioase, sinistre, macabre, dar și comice și amuzante.
Cel mai important cetățean al orășelului, Jack Skellington (voce: Chris Sarandon), simte că ceva îi lipsește. Iar în momentul în care, din pură întâmplare, găsește o intrare în Orășelul Crăciunului, crede că a aflat liniștea și bucuria pe care le căuta.
Plin de bune intenții, decide să-l răpească pe Moș Crăciun și să-l aducă la el în oraș pentru a-i spune că anul acesta poate să se relaxeze în noaptea de Crăciun. Jack plănuiește să fie el Moșu’, de data aceasta. Așadar, omuleții din Halloweentown se apucă de treabă și contruiesc cele mai înfiorătoare și lugubre jucării, iar în noaptea de Crăciun, Jack se urcă într-o sanie improvizată dintr-un coșciug și pleacă să le împartă cadouri copiilor din lumea întreagă.
Realizarea cinematografică este deosebită. Tehnica este și ea una specială. Dacă, în general, animațiile erau făcute bazându-se pe personaje și peisaje desenate (animație 2D), în cazul filmului regizat de către Henry Selick lucrurile stau puțin diferit: fiecare personaj și scenă au fost construite și filmate cadru cu cadru, fiecare casă, fiecare încăpere au fost construite de la zero. Această tehnică utilizată de către Selick se numește animație stop-cadru sau stop-motion și îi oferă spectatorului o senzație de tridimensionalitate (animație 3D).
Cred că e destul de clar că Tim Burton este pasionat de animații, lumi fantastice și subiecte sinistre. El a făcut Batman (1989) și Batman Returns (1992), Edward Scissorhands (1990) sau Charlie and the Chocolate Factory (2005) și Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007). Iar acum pregătește, pentru anul viitor, Alice in Wonderland.
Povestea la The Nightmare… o concepuse încă de pe vremea când era un simplu angajat la studiourile de animație Disney, luându-i nu mai puțin de 11 ani pentru a o vedea transpusă pe peliculă. Însă nu s-a încumetat s-o regizeze el însuși, lăsând locul unui tip mai experimentat cu acest gen de animație, Henry Selick, cel care a făcut, de altfel, și logo-ul animat al MTV-ului.
[…] mei preferati si am fost putin suparata cand Saramon mi-a luat-o inainte si a scris el despre The nightmare before Christmas. Dar nu-i problema. Am zis ca ma revansez cu un alt film semnat de Burton, […]
[…] de-al casei: Don Hahn, regizor sau producator pentru nume ca “Beauty and the Beast”, “The Nightmare Before Christmas”, “The Lion King”, “The Emperor’s New Groove”. Ce personaje au patruns […]
[…] din basme, care ne-au fermecat inca din anii 80. In afara de Beetlejuice, Edward Scissorhands, Jack Skelington, personaje originale, create from scratch, Burton este celebru datorita abordarile sale unice a […]
[…] Prima TV, The Nightmare Before Christmas 1993 (Chris Sarandon, Danny Elfman) Animaţie, Fantastic 20:30/ PRO TV The Saint 1997 (Val Kilmer, […]
[…] scenariu a fost scris de Tim Burton se numara Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), The Nightmare Before Christmas (1993), Ed Wood (1994), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Corpse Bride (2005), Sweeney […]