Actori: Bertille Noel-Bruneau, Isabelle Carre, Kate Winslet, vulpea cu aia micii
Sub genericul “Vulpe tu mi-ai furat gasca, da-mi-o inapooooi!”, va prezint o povestioara taaare dragalasa. Si nu oricare, ci una cu talc si intelesuri. Desi veti fi tentati sa credeti c-ati nimerit in focurile unui documentar via Animal Planet, v-anunt ca ravasul de astazi este.. film in toata firea! Si daca sunteti copii cuminti, Kate Winslet va povesteste de-a fir a par, istorioara unei fetite curajoase si a lui Lilie, o vulpe prietenoasa. Un soi de fabula, fara prea multe replici ori amanunte, o pata de culoare intr-o peisagisitica de vita nobila. Si chiar de modul de viata al vulpilor nu reprezinta tocmai centrul vostru de interes, cred totusi ca veti fi placuti suprinsi de modul in care regizorul, Luc Jacquet (castigator de Oscar cu ai sai pinguini, vezi “La marche de l’empereur”), a cuprins totul. Unde-l vedeti? Filmul ruleaza de cateva zile si-n cinematografele noastre.
Copiii. Cui nu-i plac? Iar chipurile pasiunilor lor sunt atat de vaste si curios colorate, incat nici nu stii caruia dintre ei sa-i mai atribui straie de cercetas de vaza. Copiii aia interesati de multele lucruri inca frumoase, nu lighioanele abonate la CS si alte dracovenii. O anume fetita, intr-un anumit orasel, intr-o anumita dimineata de toamna, vede un vulpoi. Fascinata de faptura, decide sa urmareasca animalul pentru a-i descoperi secretele si a se imprieteni cu ea. Desi rezultatele ii sunt vadit dezamagitoare, ea decide sa nu renunte la visul de a revedea salbaticiunea. Altfel ca-ntr-o frumoasa zi de iarna, ii va observa urmele-n patura de zapada. Fericita, reuseste sa se apropie de vulpe, (intre timp se dumireste ca vulpoiul era de fapt.. vulpe) creandu-se astfel o legatura speciala intre cei doi; om-natura.
Greu de crezut, dar da, filmul are si punctul lui culminant. Punct care m-a facut sa renunt la dragutul indemn ce urma sa-l lansez cu “Vaiiii, duceti copii, nepoteii, piticii de pe palier la cinema sa vada ceva educativ!”. Ba bine ca nu, le-ar da idei. Si drept sa va spun, idei nu foarte bune. Pana atunci, ca salbaticia nu se-mpaca bine cu mediul in care se-nvarte umanitatea, ar trebui sa stim deja. Chiar de parcurile ZOO si diversele activitati gen circ, expozitii, adaposturi si altele, presteaza in continuare lejer. Nu o sa spun ca este un film grozav, ca veti rupe lacrimi de crocodil pentru roscovana dihanie din poveste, dar morala este una buna, aplicabila atat animalelor, cat si oamenilor.
Vizionati trailer:
e praf filmul…nu v-il recomand
[…] 28 iulie – „Fetiţa şi vulpea” (Franţa, […]