Dacă acţiunea precedentului său documentar se petrece în mare parte pe alte meleaguri, în Australia, acum Claudiu Mitcu realizează acest film în numai patru locaţii de filmare, Bucureşti, Călăraşi, Făgăraş şi Frata din judeţul Cluj. Subiectul abordat este unul inedit şi nu se referă la o istorie a circului, aşa cum poate v-aţi imagina, ci la oamenii din spatele circului şi nu la orice oameni, ci la urmaşii lui Toma Zdebschi, fondatorul Circului Globus, un cehoslovac venit pentru prima oară în România în 1922 şi care s-a îndrăgostit de aceste meleaguri. Povestea este scrisă de Claudiu Mitcu împreună cu Aura Sorescu, strănepoata lui Toma Zdebschi.
Filmul ne prezintă povestea acestei familii de artişti de circ spusă chiar de Carol Zdebschi (84 de ani) şi de soţia sa, Mina (75 de ani). Cum au descoperit această pasiune, cum au reuşit să depăşească toate greutăţile întâmpinate după sosirea comuniştilor la putere, cum au făcut sute sau mii de turnee în majoritatea localităţilor din ţară, aflăm chiar din poveştile lui Carol şi ale soţiei sale. Cei doi s-au retras în 1992 şi de atunci duc o existenţă liniştită într-o casă dintr-un cartier bucureştean. Fata lor nu le-a călcat pe urme, ei nici nu au încurajat-o pentru că ştiau că viaţa unui artist de circ nu este una uşoară. Acum toate amintirile lor se află într-un vagon cu care au colindat ţara în lung şi în lat şi care se află chiar în curtea casei. Iar poveştile lor sunt accesibile oricui vrea să-i asculte.
Pe lângă interviurile cu protagoniştii, documentarul ne mai prezintă şi imagini de arhivă cu eroii circului, vechi de zeci de ani. Aşadar, îi putem vedea cum se desfăşurau în plină glorie şi cum acţionează acum când nu şi-au pierdut din îndemânare, dar trucurile nu le mai ies cu aceeaşi uşurinţă. Emblematic mi s-a părut Pichi, ultimul câine rămas în viaţă din rândul patrupedelor dresate de familia Zdebschi. Bătrân şi bolnav, el părea că nu înţelege de ce stăpânul său îl punea să facă exerciţiile care îi ieşeau atât de bine în tinereţe, dar pe care acum nu mai avea putere să le ducă până la capăt.
Un film cu parfum de epocă despre viaţa minunată, dar plină de privaţiuni a unora dintre cei mai mari artişti de circ din ţara noastră.
Vizionaţi trailer:
[…] lui Nicolae Ceausescu Cautare Circul Vesel Kapitalism – Reteta noastra secreta The Shukar Collective […]