The Cove este filmul documentar al anului 2009. A câștigat nu mai puțin de 16 premii pe la diverse festivaluri (printre care și Premiul Publicului la Sundance și nu cred că va lipsi nici de pe lista nominalizărilor la Oscar), reușind, prin faptele dezvăluite, să facă uitat noul film al cunoscutului Michael Moore – Capitalism, A Love Story și să capteze atenția a sute de mii de oameni. În momentul în care am scris acest articol, petiția inițiată pe Facebook, pentru stoparea măcelului împotriva delfinilor din apele Japoniei, strânsese peste 550 de mii de semnături.
Richard O’Barry este tipul care, după cum el însuși recunoaște, a contribuit semnificativ la situația în care s-a ajuns. El este inițiatorul dresajului de delfini. El a început să pregătească cinci delfini pentru celebrul serial tv american Flipper, contribuind, astfel, la popularizarea acestor animale, la dorința oamenilor de a vedea delfinii făcând diverse trucuri și, în consecință, la înființarea delfinariilor. A ajuns, astfel, să iubească enorm delfinii și să-și dea seama de suferința lor în captivitate. Așadar, în ultimii 25 de ani, Richard O’Barry s-a transformat în apărătorul respectivelor animale și dorește ca publicul să conștientizeze faptul că delfinii sunt făcuți să trăiască liberi.
Dar captivitatea nu este cel mai rău lucru care li se poate întâmpla. Golful Taiji, din Japonia, reprezintă adevăratul lor coșmar. Aici, localnicii, stimulați de către autorități, se folosesc de sunete pentru a aduna cât mai mulți delfini într-un loc, după care îi măcelăresc, pur și simplu. Imaginile surprinse de către realizatorii documentarului sunt de-a dreptul șocante. Apa devine din ce în ce mai roșie, în timp ce toți delfinii sunt uciși cu sânge rece.
Te-ai putea întreba de ce? Pentru că, din cauza conținutului prea mare în mercur, carnea lor nici măcar nu este bună de mâncat. Răspunsul este mai simplu decât ți l-ai putea imagina: pentru ca aceasta să fie comercializată (cu complicitatea autorităților japoneze) sub formă de carne de balenă. Ba, chiar există o reglementare prin care copiii japonezi primesc, în școli, în cadrul unui program de genul “cornul și laptele”, carne de delfin. Și niciuna dintre multele organizații de protecție a animalelor nu a luat nicio măsură.
Ei bine, Richard O’Barry, împreună cu echipa sa, a riscat să fie prins într-o zonă interzisă publicului și, astfel, să fie trimis la închisoare, pentru a dezvălui o realitate copleșitoare, pentru a arăta că astfel de lucruri încă se întâmplă în lume. Iar scopul lui este să stopeze măcelul. Pentru că, așa cum spune în finalul filmului, dacă nu va reuși să facă acest lucru, am încurcat-o!
Wow..! Un documentar foarte bun. M-a adus in culmea disperarii, a suspansului, exatazului. M-a rastalmacit complet. Ma indignat. Un documentar foarte bun, nominalizat la Oscar anul acesta pt cel mai bun documentar. Tineti minte acest nume al filmului pt ca va castiga nominalizarea.
@alex ai dreptate, The Cove este un documentar excepţional şi porneşte, cu siguranţă, drept favorit în lupta pentru Oscar. Singurul care i-ar putea crea probleme ar fi Food, Inc.
[…] The Cove este, fără greşeală, documentarul anului trecut. A câştigat Premiul publicului la Festivalul de la Sundance iar, recent, a fost nominalizat de către academicienii americani la categoria Cel mai bun documentar. Ei bine, cel care a scris scenariul pentru The Cove, Mark Monroe, lucrează, după cum afirmă publicaţia Variety, la un nou documentar, care va avea în prim-plan lumea Marelui Circ. Regizor se pare că va fi Paul Crowder, cel care a lucrat şi la Amazing Journey: The Story of the Who. […]
[…] care a câştigat premiul publicului la Festivalul de la Sundance, din 2009. Era vorba despre The Cove. Juriul a ales însă filmul lui Ondi Timoner, intitulat We Live In Public. Lăsând la o parte […]
Documentarul este uluitor..Luati-l cu incredere..Pe youtube sunt si filmulete cu actori numerosi care incurajeaza uciderea delfinilor!
Am vrut sa spun incurajeaza oprirea uciderii delfinilor..Scz 😀
[…] Fisher Stevens, specializat mai mult pe documentare și care a fost unul din producătorii lui The Cove. Scenariul, hiba principală a filmului, este semnat de Noah Haidle, dar având în vedere că este […]