A History of Violence era primul film regizat de David Cronenberg după succesul înregistrat cu Spider în 2002, producţie distinsă inclusiv cu Palme d’Or. Multă lume a aşteptat să vadă cu ce apare faimosul regizor şi nu cred că a fost dezamăgită, A History of Violence obţinând peste 30 de nominalizări la diverse competiţii internaţionale şi adjudecându-şi 26 de premii. David Cronenberg avea să continue colaborarea cu Viggo Mortensen doi ani mai târziu, cam în acelaşi registru, cu Eastern Promises. De asemenea, tot ca o curiozitate, Mortensen avea să se reîntâlnească cu Ed Harris, în 2008, pe platourile de filmare de la Appaloosa.
Tom Stall (Viggo Mortensen) este un bărbat căsătorit, cu doi copii, care duce o existenţă normală într-un orăşel liniştit. Într-o bună zi viaţa lui capătă o cu totul altă turnură. Barul său este jefuit de doi indivizi certaţi cu legea, iar Tom este nevoit să-i împuşte pentru a scăpa cu viaţă, atât el, cât şi angajaţii săi. Fapta sa de vitejie îl propulsează în atenţia presei, el devine o mică vedetă naţională, fiindu-i dedicate articole în presă şi emisiuni la televiziune. La scurt timp după aceste întâmplări, Tom este căutat de mai mulţi bărbaţi dubioşi, care susţin că el este un fost mafiot şi vor să se răzbune pentru rănile provocate unuia dintre ei. Toate încercările lui Tom de a-i convinge că nu este omul căutat sunt sortite eşecului.
Filmul reuşeşte să păstreze acelaşi ritm de la început până la sfârşit chiar dacă faptele care se petrec pe parcursul celor 90 de minute diferă ca intensitate. Pe lângă scenariul deosebit de interesant şi regia simplă, dar extrem de eficientă, filmul ne prezintă recitaluri actoriceşti de excepţie. Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt sunt la înălţime, iar unii dintre ei reuşesc aceste performanţe într-un număr limitat de scene. Vă recomand acest film, dar vă atrag atenţia că este mai violent decât pare la prima vedere, însă nici o scenă nu este gratuită, totul este exact aşa cum ar trebui să fie.
Vizionaţi trailer:
jurnalism adevarat in america… ooo, ya
…suntem in fata casei eroului local tom stall care se intoarce acasa cu familia…-cum v-ati simtit cand acei criminali au indreptat arma spre dvoastra ?… bla bla bla…
nu, jurnalistii americani nu alearga dupa senzational, niciodata, ei fac jurnalism adevarat… ai dreptate cinefilu’, iar io’s brontozaur…
dar nu e vorba de asta aici, e vorba de alt film, e un film bun, intr-adevar, dar oare tre sa ne surprinda ca dupa primii doi criminali urmeaza altii ? doar avem exemple din mafia romaneasca care au urmat modelul de acolo, nope ? si cine ii ajuta pe cei ce urmeaza ? mass media care tre sa faca ceva bani cu stirile … and on and on and….
si restul e tacere, zau asa cinefilu’
ps: totdeauna e frumos sa vezi la tv: prea mult zahar si prea multa grasime poate dauna sanatatii dvs ! alaturi de o reclama la mcdonalds… imi place la nebunie cand vad asta, nu e minunat ce minti stralucite reusesc sa faca bani pe spinarea celor ce cred in cutia magica,,, si pe sanatatea lor (fizica si psihica) uffcourse… jurnalism adevarat , zau asa
Discutia asta ar fi trebuit sa ramana acolo unde a inceput, de fapt. Pentru ca aici s-ar putea sa nu fie prea bine receptionata. Am inteles punctul tau de vedere. Sper ca nu te superi ca nu avem toti aceeasi opinie.
cand e pe primul plan salariu, sigur, daca ai fi fost platit cu sanatate, ce zici ? era la fel discutia ? sa zicem ca erai platit cu o saptamana-sanatos la stomac, sau nu…
oricum ar fi, m-am lamurit, sper ca nici tu sa nu te superi ca am propria opinie…
ma bucur ca am avut totusi o discutie “transparenta” cu voi, nu ca atunci cand am comentat Marinei in privinta “acordurilor agramaticale” proprii comentariul mi-a fost sters…
da, discutia nu poate fi constructiva atata timp cat mentalitatile sunt diferite; pe o mentalitate croita strict dupa modelul educational “materialist” (ce nu vad nu exista) nu poate sa incolteasca o samanta sanatoasa,naturala de new age (aia de mary-jane nici atat =)) ); ce sa mai zic, viva u.s.a., viva capitalism sau asa ceva, nu ?
E jenant de prost filmul asta. Nu mai tin minte daca am rezistat pana la final.
[…] ultimele două filme ale lui David Cronenberg sunt cam din același registru – A History of Violence și Eastern Promises – regizorul schimbă complet tema cu A Dangerous Method. Filmul este o […]