Regia: Julio Medem
Gen: Comedie/ Drama/ Romance
Actori: Manuela Velles, Charlotte Rampling, Bebe, Nicolas Cazale, Asier Newman, Matthias Habich, Lluis Homar
Trebuie sa fiu sincera: m-am tot gandit daca ar trebuii sa recomand acest film sau nu; pana la urma mi-am luat inima in dinti si iata finalitatea – il citesti. Sunt ferm convinsa ca sunt persoane care l-au vazut ,persoane carora le-a placut filmul, persoane care nu au avut rabdare sa il vizioneze pana la sfarsit, persoane familiarizate cat de cat cu stilul regizorului Julio Medem. “Caotica Ana”, exact cum ii spune si titlul este un film haotic in care se intalneste paranormalul definit prin reincarnare, viziuni, hipnotism cu dragostea eterna, pasiunea, erotismul la care se adauga si o idee de exhibitionism naiv.
Ana (Manuela Velles) este cea care “gusta” din acest mix nerecomandat persoanelor sub 18 ani. Daca pana la varsta de 18 ani a locuit impreuna cu tatal ei intr-o pestera, acesta din urma incercand sa o tina departe de realitatea inumana a zilelor in care traim;
dupa implinirea acestei varste talentul ii este apreciat si i se propune sa se stabileasca la Madrid, pentru a merge la o scoala de arte. Din momentul in care frantuzoaica Justine (Charlotte Rampling) ii aduce la cunostinta propunerea ei, Ana spune “adio captivitate, bine te-am gasit modernism”.
In cazul ei, trecerea de la naivitate la maturitate se dovedeste a fi destul de complicata; se indragosteste, experimenteaza sentimentele date de prima iubire si este intr-o continua “disputa” psihica cu “ELE”.
Pentru ca viziunile sunt din ce in ce mai puternice este supusa la o sesiune de hipnoza in care se descopera pe ea. Porneste o numaratoarea inversa, de la 10 la 0, pe parcursul careia se desfasoara “trecutul” omului de acum. Ce afla Ana? Indiferent de statutul si de conditia pe care a avut-o in oricare din vietile anterioare a murit la varsta de 22 ani. Concluzia: moare Ana in viata de acum la varsta la care au murit celelalte?
Opinia mea e aceeasi; asa cum am spus si la inceput “Caotica Ana” poate sa fie un exemplu bun pentru a intelege ce semnifica ideea de haos. Parerile criticilor au fost impartite, mai multe contra decat pro. Mie mi-a placut in mare, putea fi mai bun de atat, putea fi mai explicit dar am incercat sa ma multumesc cu ce mi s-a oferit.
Astept reactiile voastre, indiferent de forma lor (doar gusturile nu se discuta). Vizionare placuta!
Vizionare trailer “Caotica Ana”:
Fac parte din categoria celor care nu au avut rabdare sa vada filmul pana la sfarsit. Insa ma bucur ca l-ai prezentat. Poate altii il vor aprecia.
Hilke for now esti piperul de pe filmetari.com! De asta iubesc cinematografia europeana!Chiar daca e solicitanta, obtuza,antrenanta si haotica uneori (ca filmul de fata), o prefer de 1423 ori in locul celei americane!
Cat despre Julio Medem pot zice ca doua filme mi-au placut de la el “Lucia y el sexo” si Tierra.
Un film foarte interesant cu un scenariu bine scris si foarte frumos filmat;finalul este sugestiv si poate fi inteles in mod diferit de cei care il urmaresc;eu cred ca trebuie neaparat vizionat de toti pasionatii cinematografiei…
🙂 si mie mi-a placut “Lucia” – pe “Ana” inca n-am vazut-o :p – poate voi avea ocazia pana la urma
Irina, ai vazut Tesis de Alejandro Amenabar?
Multumesc mult pentru aprecieri si astept parerile voastre (@Sorina poate te-am convins si vei avea rabdare sa il vizionezi pana la sfarsit) in continuare.
@Irina pregateste-te pentru ca am de gand sa te uimesc numai cu filme europene in urmatoarea perioada.
@Oana am vazut Tesis a lui Amenabar. E unul din regizorii mei preferati. Mi-a placut dar nu atat de mult ca Mar Adentro sau Abre los ojos.
@Hilke te provoc sa ma uimesti:)De abia astept!
[…] problema. Acum e vorba despre un film spaniol facut de Julio Medem, tipul care a regizat si Caotica Ana si Lucia y el sexo. Ma face sa iubesc cinematografia spaniola chiar mai mult ca […]