Amintiri din Epoca de Aur 2 (2009)

3

Un cunoscut proverb românesc spune că la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Pe cât ingenioasă, interesantă, atractivă a fost prima parte – Tovarăşi, e frumoasă viaţa, pe atât de dezamăgitoare este cea de-a doua – Dragoste în timpul liber. Practic, singura legendă  care se ridică la nivelul primei părţi este cea vânzătorilor de aer. Cea a şoferului de găini este prea lungă şi plictisitoare, deşi are elemente realmente interesante, care ar fi putut fi exploatate într-un alt mod, iar ultima, legenda curcanului zburător este din alt film. La propriu.

aer 04 300x211 Amintiri din Epoca de Aur 2 (2009)

Legenda vânzătorilor de aer

Acest film ne arată cum se putea face un ban, mai puţin cinstit, dar fără a da prea mult de bănuit, în perioada comunismului. Bazându-se pe naivitatea oamenilor, doi tineri cu idei le solicită acestora borcane şi sticle sub diverse pretexte, de genul calităţii apei într-un anumit bloc. Apoi, ei vindeau cu 2 lei borcanele respective la un centru special. Legenda spune că au existat persoane care şi-au cumpărat Dacii cu banii câştigaţi în acest mod. Eroii noştri sunt mai modeşti: ei vor să facă rost de bani pentru o minivacanţă la mare de 1 Mai. Însă, lăcomia le va nărui planurile…

avicola 01 300x224 Amintiri din Epoca de Aur 2 (2009)

Legenda şoferului de găini

Grigore este şofer la Avicola. Misiunea lui este să transporte găini vii de la Baia Mare la Constanţa. Regula spune că nu are voie să deschidă camionul, nici să oprească peste noapte să se odihnească. Trebuie să meargă aproape fără oprire până la destinaţie. Totuşi, într-o seară, Grigore încalcă regulile şi rămâne la un han condus de o femeie descurcăreaţă pentru care nutrea ceva sentimente. Dar din cauza felului său necomunicativ nu reuşeşte să-şi atingă scopul, mai mult plăteşte cu libertatea pentru o prostie făcută din prea multă (sau prea puţină ?) dragoste. Filmul prezintă şi o realitate dureroasă a acelor timpuri, care poate fi sintetizată astfel: deşi înainte de 1989 nu se găsea nimic, românii aveau de toate pentru că făceau diverse trocuri: ouă pentru făină, măruntaie de pui pentru peşte, etc.

Legenda curcanului zburator 300x212 Amintiri din Epoca de Aur 2 (2009)

Legenda curcanului zburător

Teoretic, acest film nu avea ce să caute aici, nici ca mod de realizare, nici ca poveste. Este realizat de Cristian Mungiu în urmă cu 4-5 ani, nu are nicio legătură cu comunismul şi asta se poate vedea lesne în mai multe secvenţe. De ce a fost inclus în această producţie, n-aş ştii să vă spun. Ideea e următoarea: o fată simplă de la ţară a legat o prietenie ciudată cu un curcan din gospodărie pe care spune că l-a învăţat să facă diferenţa între un pătrat şi un cerc. Într-o zi fata este trimisă de tatăl ei la Bucureşti, la spitalul unde era internată mama ei, cu bani şi cu acel curcan să îl dea medicului pentru o mai bună îngrijire a femeii. Problema e că fata nu acceptă să se despartă nici în ruptul capului de curcanul ei preferat.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.