Nu am văzut multe filme adaptate după cărţile pe care le-am citit, am evitat asta ca să nu fiu dezamăgită de vreo viziune nebunească de-a regizorului. După ce am citit romanul de vreo patru-cinci ori ca să mă asigur că i-am tocit îndeajuns paginile, mi-am zis că un film atât de îndrăgit nu mă poate dezamăgi. Şi nici nu a făcut-o, a reuşit să-mi trezească aceleaşi emoţii pe care le-am avut atunci când am citit cartea.
Gone With the Wind în regia lui Victor Fleming este unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei. Ecranizare a romanului scris de Margaret Mitchell, acţiunea are loc în Georgia şi prezintă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) şi Rhett Butler (Clark Gable) pe fondul tragediei Războiului Civil. Iniţial prezentată ca o tânără capricioasă şi orgolioasă, Scarlett trăieşte iluzia iubirii pentru Ashley Wilkies, însă doar în final realizează ce înseamnă dragostea adevărată. Totodată, eroina se simte atrasă de misteriosul şi nonconformistul Rhett, fire egoistă şi realistă ca şi ea. Ei par a fi singurele personaje care pot supravieţui lumii postbelice. De la o adolescentă răsfăţată la o femeie rece şi neîndurătoare, Scarlett trăieşte suferinţele şi mizeriile Războiului, care-i răpeşte ce are mai de preţ.
Apărut în 1939, filmul a primit o mulţime de critici pozitive şi a avut încasări uriaşe pentru vremea respectivă, $200 milioane. În anul următor, a fost distins cu opt premii Oscar şi a mai avut cinci nominalizări. Vivien Leigh a primit premiul pentru “Cea mai bună actriţă în rol principal” (l-a meritat din plin), iar lui Victor Fleming i-a revenit premiul pentru “Cel mai bun regizor”. Însă, probabil cea mai surprinzătoare distincţie a fost cea acordată lui Hattie McDaniel pentru cel mai bun rol secundar, fiind prima actriţă de culoare care a câştigat Oscarul. În 2008, într-un top al celor mai bune filme realizat de AFI, a fost clasat pe locul patru în categoria Epopei.
Aşadar şi după şapte decenii, Gone with the wind rămâne cel mai bun film despre Războiul Civil, despre “o civilizaţie dispărută pe aripile vântului…”
Vizionati trailer:
Primul film color a fost Cupid Angling, cu Ruth Roland, film aparut inca din 1918. Informatia din articolul tau este eronata, dar de inteles, este o greseala aparuta adeseori pe Internet.
Da, ai dreptate. Greşeala mea:)
unul dintre cele mai bune filme clasice 🙂
[…] 8. Scarlett O Hara (Gone with the Wind 1939) […]
[…] Rutherford, actrita care a interpretat-o pe sora mai mica a lui Scarlett O’Hara in filmul Gone With the Wind (regia: Victor Fleming, 1939), a murit luni seara in casa ei din Beverly Hills, la varsta de 94 de […]
[…] 1. Gone With the Wind (1939) [castigator a 8 premii Oscar] […]
[…] TCM, Gone with the Wind 1939 (Vivien Leigh, Clark Gable): Drama, Romantic 20:30/ Prima TV, Princess Protection Program 2009 […]