La sfârșitul anului trecut când criticii americani începuseră să premieze Hugo și iar unii specialiști considerau că este cel mai bun film al anului, tot ce știam era că este vorba de o producție de familie (când a mai făcut Scorsese așa ceva? ) că este în format 3D și că eroul principal este un copil. De departe părea un film cam pentru cei mici. Și nu prea înțelegeam de unde acest succes cu o asemenea temă. Ok, este vorba de Scorsese, dar parcă alte filme ale sale (și mă gândesc doar la Shutter Island) nu au fost chiar atât de bine primite. De-abia după ce am văzut filmul, aveam să înțeleg entuziasmul americanilor și că, la fel ca în cazul lui The Artist, și Hugo aduce un omagiu cinematografiei, dar totul fusese „împachetat” în mai multe straturi peste care Scorsese adăugase puțin mister și puțin mai multă aventură.
Acțiunea are loc în Parisul anilor 20. Hugo, un copil de 12 ani, locuiește în gară și fiecare zi a sa este o adevărată aventură pentru că trebuie să evite să fie prins de polițistul gării (Sacha Baron Cohen) și de câinele doberman al acestuia pentru a nu ajunge la orfelinat. Hugo ascunde o “comoară”, un robot pe care încearcă să-l facă să funcționeze și care este singura moștenire de la tatăl său. Toate încercările sale de a-l repara eșuează și el știe că are nevoie de o cheie ca acesta să fie pus în funcțiune. Hugo va fi ajutat de o fată cam de vârsta lui, care este crescută de ceasornicarul gării, interpretat de Ben Kingsley. Acesta este un tip cam ursuz cu care Hugo intră în conflict, dar cu timpul vor descoperi că au mai multe lucruri în comun decât părea inițial.
Din punct de vedere tehnic filmul este foarte bun, nu se poate face niciun reproș. În schimb, scenariul nu se ridică la același nivel. După aproximativ 30-40 minute îți dai seama de direcția în care merge filmului și povestea nu prea mai are cu ce să te surprindă. Actorii sunt interesanți, dacă de la Ben Kingsley te aștepți la o prestație la înălțime, surpriza este interpretul lui Hugo, Asa Butterfield, și chiar Sacha Baron Cohen care arată că poate fi serios atunci când vrea. Filmul e realizat după romanul The Invention of Hugo Cabret al lui Brian Selznick.
Ca să fiu sincer, Hugo nu este cel mai bun Scorsese, nu știu dacă intră într-un top 5 al marelui regizor, dar vi-l recomand, mai ales că veți afla mai multe lucruri interesante despre o persoană importantă de la începuturile cinematografiei.
Vizionați trailer:
[…] dintre cele mai bune SF-uri ale anului. Câteva rânduri și despre distribuție. Asa Butterfield (Hugo) este o alegere inspirată, reușind să surprindă atât fragilitatea fizică a lui Ender, cât […]