A trecut weekend-ul, sperăm că şi ploile s-au măturat, iar TIFF este gata să-şi vadă serios de treabă. Ce pregăteşte invitaţilor săi pentru astăzi? Păi în primul rând, pe Naomi Watts pe care nu o puteţi vedea aievea ca la Cannes, dar o puteţi admira pe micile ecrane la Cinema Arta, începând cu ora 15. Actriţa va interpreta un rol remarcabil în filmul Ellie Parker, în regia lui Scott Coffey, acest rol mutând-o pe divă în una dintre cele mai noi secţiuni marca TIFF, Profesiune: actriţă. Ce spune povestea? Că avem aşa: o actriţă dornică să reuşească la Hollywood; am putea marca scenariul drept based on a true story, nu-i aşa? 😀 Ce reuşeşte TIFF să facă cu acest film este să-i aducă “părintele” în prima bancă, astfel proiecţia va beneficia de prezenţa extraordinară a regizorului Scott Coffey.
De la orele 17:30 la acelaşi cinematograf veţi putea vedea Cele mai bune scurt-metraje ale controversatei Şcoli de Film Sam Spiegel, proiecţii prezentate în cadrul secţiunii Focus Israel. Câteva nume pe care le veţi putea urmări sunt următoarele: Pe mâini bune (R. Oded Davidoff), Noaptea nunții (R. Sharon Amrani), Dansul mamei (R. Zelda Zoha) şi sunt doar 3 titluri din cele 6 alese să bucure iubitorii de filme israeliene timp de 2 ore. Seara, începând cu 20:30, Cinema Republica găzduieşte proiecţia lui Tetro, film scris şi regizat de Francis Ford Coppola, prezent la Festival de Cannes ediţia 2009 în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs şi face parte din secţiunea Supernova a festivalului. De la ora 21:45, la spectaculoasa locaţie open-air din Cluj, Ursus Open Air, publicul va avea parte de o producţie indiană care cu siguranţă va sparge tiparul cu care publicul roman tratează stilul bollywoodian, Road, Movie, în regia lui Dev Benegal. Filmul spune povestea unui tânăr care aşteaptă cu nerăbdare să iasă din afacerea familiei, producãtor de ulei de păr. Şansa la libertate o constituie un camion ponosit, pe care băiatul trebuie să-l duca prin deşert pe malul mării, unde fusese vândut unui muzeu de-al locului. În timpul călătoriei, Vishnu (baiatul) descoperă că rabla nu este chiar rablă, ci de fapt o caravană cinematografică. Astfel, personajul porneşte într-o călătorie captivantă, alături de alţi călători pe care Vishnu îi va lua în camion: un puşti fugar, un fost actor de stradă, o ţigancă frumoasă şi în cele din urmă, vor trebui să facă faţă unor poliţişti corupţi.
Spre sfârşitul acestei zile, TIFF propune celor interesaţi o călătorie în lumea The White Stripes cu ajutorul documentarului The White Stripes: Under Great White Northern Lights, regizat de Emmett Malloy. Filmul face parte din secţiunea Ce se întâmplă documentarule?, este prezentat de partenerul de tradiţie al Festivalului, HBO şi va fi proiectat TIFF Meeting Point, începând cu ora 23:30.
Un eveniment special pentru această seară îl constituie un experiment audio-vizual 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, eveniment ce îşi deschide porţile la ora 20:30 şi va fi găzduit de sala Auditorium din cadrul UBB. Proiectul este iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România). Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. În timp ce au fost filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portrete a diverşi artişti, dansatori, muzicieni, actori sau simpli vizitatori ai “Fabricii”. Fabrica este locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmarile au fost realizate pe 16 mm, în variantă alb-negru, fiind proiectate mai apoi în slow-motion rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care reuşesc să surprindă diversitatea chipului uman, oferind o galerie impresionantă cu nume ca Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed, încheind cu figurile anonimilor de la “Fabrica”. Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol și a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, imaginând alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american. Unul dintre cele zece filmuleţe îl portretizează pe regretatul actor Denis Hopper. În cadrul TIFF 2010, proiectul se va bucura în premieră de prezenţa lui Mat Maneri, un faimos violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album cu ajutorul albumului Pentagon.
Ce ziceţi, suficient pentru astăzi? Cred că reuşeste să surprindă absolut orice gust şi.. sincer, încep să-mi fac griji, eu ce mai pot “prinde” la TIFF de joi? Nu, nu-i dovadă de neîncredere crasă, ci doar chef de trăit şi nu de rostit 😀