Cu siguranță aș fi trecut indiferentă pe lângă acest film (s-au cel puțin l-aș fi uitat complet, pentru că răscolind în cutia cu amintiri, mi-am dat seama că-l mai văzusem acum câțiva ani buni), dacă nu mi-ar fi căzut în mână cartea Și dacă e adevărat…a lui Marc Levy. Care e legătura? Una cât se poate de simplă: filmul este realizat după carte. Din nefericire respectă deja prea bine cunoscuta rețetă a ecranizărilor cinematografice după romane…cartea este foarte bună, pe când filmul…mai puțin bun, să zicem așa (încerc să fiu subiectivă, dar îmi dau seama că și faptul că am citit cartea și apoi am văzut filmul a scăzut substanțial din calitatea lui). Cartea, un bestseller internațional, a fost cel mai bine vândută în anul 2000, când a apărut, iar în prezent este publicată în peste 40 de limbi. Steven Spielberg și al lui Dreamworks au cumpărat drepturile de ecranizare și astfel apare filmul Just Like Heaven, cu Reese Witherspoon (Wather for Elephants, How do you Know) și Mark Ruffalo (Shutter Island, Eternal Sunshine of the Spotless Mind), în rolurile principale. Regia îi aparține lui Mark Waters, cunoscut și pentru alte comedii precum: Mean Girls sau Freaky Friday.
Resse Witherspoon este Elizabeth Masterson, o doctoriță a cărei viață se învârte doar în jurul muncii sale. Într-o zi nefastă, pe când se pregătea să-și petreacă un week-end liber cu familia, are un tragic accident și intră într-o comă profundă. Nimic prea comic până aici, nu? Partea amuzantă începe când spiritul său poate să fie văzut de către David, un arhitect cam deprimat, care se mutase în fostul apartament al Elizei. În mod inexplicabil cei doi pot comunica și ajung să locuiască împreună. Acum vă puteți da seama de comicul situației, în momentul în care cei doi ies în lume, David fiind totuși singurul care o poate vedea pe Elizabeth. Iar pentru a nu părea de-a dreptul deplasat, el trebuie să-și convingă cel mai bun prieten că este îndrăgostit de fantoma unei femei aflate în comă. Și pentru că prietenul la nevoie se cunoaște, în momentul în care David îi cere ajutorul pentru a fura trupul fetei din spital, pentru a evita deconectarea ei de la aparatele care o mențineau în viață, acesta se va alătura lui în această aventură nebună, nebună. Cred că este previzibil că de aici vor apărea din nou tot felul de complicații, răsturnări de situație, care vă vor stârni mai mult sau mai puțin râsul. Cum se va termina toată această poveste de dragoste care trece dincolo de limitele realului? Ar fi păcat să va spun!
Dezavantajele filmului, din punctul meu de vedere, sunt două: pe de-o parte, faptul că nu transmite aceeași sensibilitate ca și în carte și asta face să-i piardă din esență, iar pe de altă parte, Mark Ruffalo nu are deloc stofă de comediant. Nu știu dacă este doar impresia mea, dar parcă s-ar chinui să joace rolul, parcă nu ar fi în largul lui!
Vă pot sfătui totuși să nu ratați cartea, e în mare aceeași poveste, dar mult mai emoționantă. Va face ca inexplicabilul să pară verosimil și vă va oferi o altă perspectivă asupra timpului, asupra vieții. Dacă filmul este pentru serile reci și posomorâte de toamnă, când nu avem altceva mai bun de făcut, cu siguranță cartea este pentru suflet!
Vizionați trailer:
Filmul e frumos,dar mult mai frumoase sunt cartile 🙂