După câteva dezamăgiri ca de exemplu “Dragonball Evolution” sau “Frankenhood” care, vă spun sincer că, efectiv, nu merită să vorbesc despre, cu atât mai puţin un review, credeam că nu mai am şanse să găsesc un film bun. Aşa că am lăsat producţiile din 2009 şi mi-am îndreptat atenţia spre lista mea cu recomandări din partea prietenilor. Aşa am dat peste un titlu care nu avea cum să nu îmi atragă atenţia ţinând cont de interesul meu pentru criminalii în serie. Astfel, am ajuns să vă povestesc azi despre un film pe care niciun cinefil adevărat nu ar trebui să îl rateze. Filmul în sine este o satiră delicioasă. Făcut cu bun gust până la cele mai mici detalii, cu nişte mesaje moralizatoare destul de subtile dar, totuşi, uşor perceptibile de minţi agere, filmul este unul provocator. Pentru că nu există decât două posibilităţi: să îl adori pentru toate adevărurile genial expuse sau să îţi displacă datorită felului violent, neconformist şi brutal în care sunt exprimate acele adevăruri. Un adevăr rămâne însă un adevăr.
Regizat de Oliver Stone, cu un scenariu scris de Quentin Tarantino şi David Veloz, “Natural Born Killers” spune povestea lui Mickey (Woody Harrelson) şi Mallory Knox (Juliette Lewis), un cuplu de criminali în serie (gen Bonnie&Clyde).
Ca orice producţie care se respectă, filmul prezintă etapele prin care trec cei doi îndrăgostiţi, începând cu momentul în care se întâlnesc pentru prima oară, continuând cu seria de crime (care îi face celebrii, atrăgând tot mai mult atenţia mass-mediei) şi sfârşind … vedeţi voi cum. Însă, dacă priviţi mai aproape, o să observaţi că fiecare scenă în parte reprezintă un simbol, un mesaj. De exemplu, mare parte din film este o parodie a mass-mediei, a show-urilor de televiziune, a modului în care acestea exploatează violenţa şi manipulează mase de oameni. Veţi observa acest lucru pe la începutul filmului, când familia disfuncţională a lui Mallory este ilustrată sub forma unui sitcom de comedie. Apoi, când Mickey Knox este în închisoare, iar Wayne Gale (Robert Downey Jr.), un jurnalist în goană după rating, îi ia un interviu. Apropo, replicile lui Mickey din interviu sunt geniale datorită substratului filozofic. Întâlnirea lor cu indianul şi povestea cu şarpele, care o muşcă pe femeia care îl salvase de la moarte, motivând că aceasta este natura lui, reprezintă tot un simbol.
Un alt plus al peliculei ar fi modul în care a fost filmat şi editat, cu imagini alb-negru sau o îmbinare de culori diferite, cu scene filmate din diferite unghiuri, care mai de care mai ciudate şi efecte speciale neobişnuite, toate acestea reprezintă un stimul vizual pe care, poate, nu toţi îl vor aprecia. Coloana sonoră este, iarăşi, excepţională. Cu toate acestea, nu am putut să nu constat că pelicula a reuşit să stârnească exact ce critica: violenţa. Aici mă refer la crimele pe care, cei ce au văzut producţia (în special adolescenţii), au fost “inspiraţi” să le comită. Lăsând la o parte acest aspect, “Natural Born Killers” nu este doar un film despre violenţă şi manipulare prin intermediul mass-mediei, şi, în niciun caz, nu ar trebui să instige către omucidere. Eu îl percep ca fiind un film despre natura umană sau, mai bine zis, despre comedia umană.
Vizionati trailer:
Un film superb care intr-adevar trebuie sa fie urmarit de orice pasionat al cinematografiei.;)
Da, intradevar trebuie neaparat vizionat!!!Un alt film scris de Tarantino tot in acest gen ar mai fi From Dusk till Down iarasi cu Juliette Lewis care dupa parerea mea e o actrita extraordinara…
Quentin Tarantino is the best !
Mi-a plăcut filmul la vremea lui, dar în acelaşi timp m-a pus şi pe gânduri. Scena cu căsătoria şi inelele din plastic e memorabilă.
Ca şi critică pot doar să spun că violenţa era atât de intensă că ţi se acrea de la un timp. 🙂
Ştiu, ştiu, asta era şi ideea. 🙂
[…] curand a fost lansat posterul oficial pentru thrillerul Savages, in regia lui Oliver Stone (Natural Born Killers). Filmul este inspirat din romanul cu acelasi nume scris de Don Winslow, iar in distributie se […]