Eh, şi-am făcut-o şi pe-asta! De data aceasta a venit rândul meu să mă duc la Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), ediţia a cincea. Aşadar, mi-am făcut bagajul iar vineri, 2 iulie, am fost în Constanţa. Festivalul începuse încă de pe 30 iunie, însă eu am prins decât ultimele zile (2, 3 şi 4 iulie). Are rost să mai zic că a fost prima mea experienţă de genul acesta şi am fost super entuziasmată…la început?
Prima zi de IPIFF
Cum ziceam, vineri dimineaţa am fost în Constanţa şi m-am pus la curent cu ce se întâmplase până atunci. IPIFF debutase pe 30 iunie la Teatrul Naţional Constanţa cu spectacolul „Before… The End… After” şi cu premiera oficială a producţiei „Mănuşile Roşii” în regia lui Radu Gabrea. Joi, 1 iulie, „Tanti”, în regia lui Şerban Marinescu, este cea de-a doua peliculă care a avut premiera oficială la IPIFF 2010. Din păcate, am reuşit să ratez şi premiera de vineri a documentarului despre Roşia Montană, „Memoria de piatră”, regizat de Iosif Demian. Nu a fost însă o zi cu totul pierdută pentru că am văzut, până la urmă, două filme. Primul, „The Twilight Saga: Eclipse”, nu a avut nicio legătură cu festivalul şi l-am urmărit mai mult de nerăbdare :D. Cel de-al doilea a fost prezentat în cadrul festivalului şi l-am văzut împreună cu colegul meu, Cinefilul. „Les herbes folles” se numea şi nu m-a încântat aşa tare. De fapt, mi-a plăcut şi nu mi-a plăcut. La final, nici nu mi-am dat seama când s-a dus ziua.
A doua zi de IPIFF
M-am trezit sâmbătă dimineaţa, cu forţe proaspete, gata să încep treaba. Am consultat programul şi am văzut că în acea zi rulau patru filme (Drumul Păsărilor, Lumea văzută de Ion B., Gopo, un nume de legendă, Despre alte mame), plus scurtmetrajele de ficţiune şi animaţie aflate în competiţie. Am ajuns numai la premiera peliculei „Despre alte mame”, iar cel mai mare regret a fost ratarea scurtmetrajelor. Seara am fost prezentă la gala de decernare a premiilor IPIFF care a debutat cu un spectacol de teatru-dans foarte frumos intitulat „Dar cu pianistul cine dansează”.
Decernarea premiilor IPIFF 2010
Am ajuns şi la partea cea mai importantă din această relatare: câştigătorii IPIFF 2010. În primul rând, vreau să vă spun că, spre deosebire de ediţia trecută, unde gazda evenimentului a fost şi Ramona Bădescu, anul acesta festivitatea de premiere a fost prezentată numai de directorul festivalului, Dinu Tănase. Acum, să trecem la premii.
Cătălin Mitulescu şi Daniel Mitulescu au primit Marele Premiu IPIFF 2010 – Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune, „Eu când vreau să fluier, fluier ”. Premiul le-a fost înmânat de Robert Bucur, directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun lungmetraj documentar a fost câştigat de Vivi Drăgan Vasile pentru filmul „Memoria de piatră”, în timp ce Premiul de Exelenţă i-a fost acordat regizorului Radu Gabrea pentru întreaga carieră şi pentru aportul său adus filmului românesc.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune i-a revenit casei de producţie Hi Film Productions – producător Ada Solomon, pentru scurtmetrajele „Icre Negre” (regia: Răzvan Săvescu) şi „Lord” (regia: Adrian Sitaru).
De asemenea, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie a fost acordat producătoarei Cristina Nichituş pentru filmul „Alba-Neagra”, în regia lui Sergiu Băieşu.
Deja tradiţional pentru IPIFF, Trofeul Mării Negre pentru filmul indie (producţie 100% independentă) a fost acordat producătorului Dan Chişu pentru „WebSiteStory”.
În cadrul Competiţiei Şcolilor de Film, Troferul Mării Negre pentru cea mai bună regie, imagine şi cel mai bun scenariu s-a dus la Codin Sebastian Pop, de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, pentru filmul „Pânza”.
Premiul pentru cel mai bun film de animaţie s-a acordat studenţilor străini Jacob Frey şi Harry Fast pentru filmul „Bob”.
Trofeul pentru cea mai bună şcoală de film a fost înmânat doamnei pro-rector Manuela Cernat pentru Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Iar premiul pentru concursul „A Drop of Sea” a fost câştigat de Andreea Mironiuc împreună cu Bogdan Pecete pentru filmele scurte de 1 minut „A Piece of Chalk” şi „Domino Effect”.
La sfârşitul decernării premiilor mai trebuia să fie şi o proiecţie a filmului câştigător al marelui premiu, dar s-a anulat. În mare, întreaga experienţă mi s-a părut ok. Citind relatările lui Floryan, de anul trecut, îmi dau seama că şi pentru el a fost ca şi pentru mine, sau invers. Mă bucur că am avut şansa să particip la unul dintre festivalele româneşti de film şi aş repeta experienţa.
Dupa spusele tuturor celor din echipa, inclusiv a directorului festivalului Dinu Tanase, editia de anul acesta a IPIFF a fost una dintre cele mai reusite, insa a coincis cu un moment defavorabil, lipsa de sustinere din partea consiliului local. S-au facut multe compromisuri pentru a se mai putea tine festivalul, insa cel mai important este ca a avut loc si ca are continuitate.