Mai e putin de tot si incepe a 4-a editie a festivalului de film Next care va dura nu mai putin de 6 zile. Colegii mei deja v-au pus la curent cu lista filmelor, programele speciale si alte detalii importante. Acum e randul meu sa va vorbesc despre seminariile care vor avea loc in cadrul festivalului, in Mansarda Carturesti, si despre invitatii speciali care vor gazdui aceste seminarii. Asadar, fara sa o mai lungesc, iata ce va asteapta in cadrul acestei editii Next:
Miercuri, 14 aprilie
10:30 – 11:30 Seminar de sound-design cu Christophe Heral: Realizarea sunetului pentru scurt metraje
Christophe Heral este un cunoscut compozitor de muzica in lumea scurtmetrajului de animatie, dar activitatea sa nu se opreste aici. El a mai compus muzica pentru doua lungmetraje si a realizat sound design-ul pentru jocul video Beyond good and evil. Pépère & Mémère, l’Ondée, I love you my cerise, Petite Jeune Fille dans Paris, l’île de Blackmor si “Kerity, la maison des contes sunt cateva din titlurile la care a lucrat Heral.
12:00 – 14:00 Seminar de sound-design cu Alexander Hacke & Danielle de Picciotto: The making of Sternentanz / Making of Dansul stelelor
Alexander Hacke este un muzician, producator muzical, compozitor de muzica de film şi actor german, cunoscut mai ales ca membru al formatiei germane underground Einstürzende Neubauten. Incepand cu 1992, Alexander Hacke devine foarte activ in calitate de compozitor de muzica de film, cel mai cunoscut fiind pentru muzica filmului lui Fatih Akin, Gegen die wand, din 2004.
Danielle de Piccotto, sotia lui Hacke, este o artista activa în domeniile pictura,desen, film si muzica. Ea a avut inca din 1997 lucrari expuse in toata lumea si a realizat numeroase dvd/cd-uri, live performance-uri, animaţii şi compoziţii muzicale.
Joi, 15 aprilie
10:30 – 12:00 Seminar de scenaristică cu Razvan Radulescu: Nimic inseamna mai mult. Reinsertia realului in fictiune
Razvan Radulescu a studiat literatura si regie de opera la Bucuresti. In 1999 a început sa scrie pentru filme, printre care multi-premiatul Marfa si banii, Hartia va fi albastra si succesul international Moartea domnului Lazarescu. A fost consultant de scenariu pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile al lui Cristi Mungiu, iar în prezent preda dramaturgie la HFG Karlsruhe, in Germania.
12.30 – 14.00 Seminar de productie de film cu Jim Stark: Productia de film independent intr-o lume comerciala
Jim Stark s-a implicat pentru prima oara în cinema la inceputul anilor 80, atunci cand l-a ajutat pe Jim Jarmusch sa finanteze, sa produca si apoi sa vanda low-budget-ul independent Stranger Than Paradise, caştigator al Camera D’Or la Cannes. A mai colaborat cu Jarmusch la Down By Law, Mystery Train, Night On Earth si Coffee and Cigarettes. Ca producator, a mai lucrat cu Alex Rockwell, Gregg Araki, Christoph Munch, Adrienne Shelly, Sergei Bodrov, Kevin Asher Green si Valdis Oskarsdottir.
Vineri, 16 aprilie
10:30 – 12:00 Seminar de critica de film cu Ronald Bergan: (Mez)Aventurile unui autor de carti despre film
Ronald Bergan, istoric de film, critic si lector, este un colaborator permanent al The Guardian si al altor ziare englezesti si reviste. A organizat numeroase stagiuni la National Film Theatre din Londra, unde a tinut numeroase discursuri. A citit manuscrise pentru European Screen Fund, fiind totodata consultant si scriitor pe cateva documentare TV. Este fostul vicepresedinte al Federatiei Internationale a Criticilor de Film.
12:30 – 13:30 Clifford Thurlow: Totul despre scurt metraj
Clifford Thurlow este un binecunoscut scriitor si cineast. Cartea sa Making Short Films: The Complete Guide from Script to Screen este utilizata drept suport teoretic standard in peste o suta de universitati din Statele Unite, Marea Britanie si Australia. Cartea lui Clifford, este un ghid despre scrierea, filmarea, finantarea si exploatarea filmului scurt.
13:30 – 14:30 MEDIA Desk Romania cu Valentina Miu: MEDIA Program – Training & Networks in Europe
Sâmbătă, 17 aprilie
10:30 – 11:30 AMC pixel factory cu Valentin Nadolu, AMC Lead Artist: Vehiculele-personaje în 3D. Bune practici de modelare
Valentin Nadolu este Lead Vehicle Artist la AMC din 2005. Impreuna cu echipa lui a contribuit la realizarea continutului grafic pentru jocuri de mare success: Batman, Terminator Salvation, TestDriveUnlimited, Cars si altele.
12:00 – 14:00 Seminar de regie de film cu Joe Lawlor, Christine Molloy, Elad Keidan si Florin Şerban: Pasul de la scurt la lung metraj
In decursul ultimilor sapte ani, Christine Molloy si Joe Lawlor au lucrat la un proiect intitulat Civic Life. Civic Life s-a bazat pe colaborarea cu grupuri din comunitati locale, concretizandu-se prin productia a noua scurtmetraje dedicate cinema-ului, trase pe 35 mm cinemascop, folosind cu predilectie cadre largi. Debutul lor in lungmetraj, Helen, constituie punctul culminant al seriei Civic Life. Acesta a fost prezentat la peste cincizeci de festivaluri de film din intreaga lume si a fost distribuit in Marea Britanie si Irlanda prin New Wave Films.
Elad Keidan este un cineast in varsta de 30 de ani, absolvent al scolii de film Sam Spiegel de la Ierusalim. A scris si regizat Anthem, un film de 30 de minute care a castigat premiul intai la Cinefondation, la Cannes, precum si alte premii.
Florin Serban este regizorul filmului Eu cand vreau sa fluier, fluier. Productia a castigat in 2010 Ursul de Argint si Premiul Alfred Bauer pentru Inovatie in Cinema la Festivalul de Film de la Berlin.
Pe toti acestia plus multi altii, ii puteti intalni la aceasta editie a festivalului. Asadar, pe langa scurtmetraje, avem ce face anul acesta la Next. Be there!