“Page One” este probabil unul dintre cele mai bune documentare vazute de mine vreodata. Si asta si poate pentru ca are legatura cu media, cu jurnalismul clasic si cu noile medii de comunicare. Si nu ma refer aici la modul in care este facut/filmat ci la informatiile pe care ti le da. Chiar de acolo, din inima jurnalismului adevarat. Din interiorul unui ziar vechi de 160 de ani, care are cel mai vizitat site de stiri din Statele Unite si care a castigat 106 premii Pulitzer (un record in industrie). Iar faptul ca Andrew Rossi a obtinut acces in interiorul redactiei uneia dintre cele mai respectate institutii din America este un lucru si mai mare. De vazut de catre jurnalisti si de descoperit si in alte materiale, dupa. La fel cum oamenii de online ar trebui sa vada The Social Network.
Dupa cum spuneam, Andrew Rossi (regizor si producator fara titluri mari in portofoliu) a stat aproape un an de zile in departamentul “Media” al ziarului “The New York Times”, loc unde a apucat sa filmeze si sa interactioneze cu oamenii care relatau despre prabusirea industriei de print, din Statele Unite. Atunci cand informatia este (oarecum) gratuita pe internet. Atunci cand trebuie sa astepti cel putin 12 ore pana la aparitia unei stiri in print si cand ai alternativa informarii in timp real. Atunci cand ziarul costa, iar internetul este gratuit si cand criza diminueaza tot mai mult castigurile din publicitate ale publicatiilor are loc o adevarata criza informatica. Media clasica, asa cum o cunoastem azi, trece prin multe schimbari, se adapteaza si trebuie sa se transforme la fel cum ar trebui sa o faca un peste pe uscat.
In 2010, cand am fost la New York, am trecut des prin fata sediului ziarului “The New York Times”, iar lucrul care este interesant de stiut este faptul ca acesta este chiar peste strada fata de “The Port Authority” (un fel “gara” centrala a autobuzelor) care leaga circuitele interne ale orasului de trasee nationale. Iar acest documentar este chiar despre aceste detalii ale informatiei transpuse in print sau online. Presa trebuie sa fie acolo, in mijlocul actiunii, in si pentru orice eveniment. Indiferent daca peste 20 de ani vor mai exista sau nu ziarele asa cum le stim astazi.
Vizionati trailer: