Promised Land este o nouă producție marca Gus Van Sant. Filmul este unul pe care nici nu l-am așteptat, nu știam că apare, așa că m-a luat complet prin surprindere. Deși nu am văzut filmele lui mai recente, cu toții ne amintim de cele care i-au propulsat cariera: Good Will Hunting, Milk sau Finding Forrester. Probabil ne mai amintim și de cât de mult suflet răzbește din vizionarea lor. Aveam așteptări mari de la bun început.
Filmul pleacă de la o premisă simplă: companie mare de extracţie de gaze naturale versus orăşel mic de provincie; o echipă de agenți de vânzări (Matt Damon și Frances McDormand) este trimisă să obţină cât mai multe contracte de la locuitori, spunându-le că în schimbul dreptului de a extrage de pe proprietatea lor gaze naturale vor primi foarte mulţi bani. Ca poveste adiacentă avem şi un „romantic interest” în personajul lui Alice, profesoară la liceul din oraş, interpretată de Rosemarie DeWitt.
Până la final, povestea se dovedeşte a fi una searbădă, în care accentul nu se pune pe nimic în mod special. Mai pe scurt, filmul stă cu fundul în șapte luntri. Umorul este prezent în porţii foarte mici şi insuficiente, cel mai mult venind de la Frances McDormand, care intră perfect în rol. Personajele sunt subdezvoltate; nu reușim să cunoaştem niciunul până la final, nu ajungem să fim de partea nimănui. Filmul nu poate să impresioneze decât oamenii care ştiu valoarea pământului în comparaţie cu valoarea banilor. Matt Damon joacă foarte credibil rolul unui om crescut la fermă, iar partenera lui de drum vine şi accentuează acest lucru prin contrastul care se creează între cei doi. Cu toate acestea, o tematică precum cea de faţă permitea – nu! – impunea un rol mai puternic, şi deşi Damon putea să joace rolul, scenariul nu mi se pare că i-a permis să se desfăşoare prea mult. Ce este foarte curios este că însuși Damon este unul dintre cei care au lucrat la el. Un lucru este clar: combinaţia Matt Damon şi Van Sant ne va duce mereu cu gândul la Good Will Hunting. Adevărul este că nu se întrevăd multe șanse că vor mai reproduce împreună succesul de care s-a bucurat respectiva peliculă. Se putea pune ceva mai mult suflet în film.
Vizionați trailer
[…] ofere mai mult spatiu de desfasurare personajelor decat rezultatul din cinematografe. Ioana – FilmeTari Până la final, povestea se dovedeşte a fi una searbădă, în care accentul nu se pune pe nimic […]
[…] mai scris despre film, dintr-un punct de vedere STRICT cinefil: Ioana, Angela si Adina. Filmul este adus de RoImage 2000 si fu vizionat cu bunavointa amicilor Laura si […]