Pe cât de puțin mi-a plăcut la început de Mia Wasikowska în Alice in Wonderland (și pot spune că mi-a displăcut destul de tare!), pe atât de mult îmi place acum în rolul Annabelei din Restless. Interpretarea ei o găsesc pur și simplu genială și nu-mi pot imagina pe altcineva în acest rol.
Pentru că mi se pare de bun augur să începem noul an cu filme tari, nu puteam să nu împărtășesc și cu voi această inedită poveste de dragoste adolescentină. Așa se face că… ”a fost odată ca niciodată” un băiat, Enoch, căruia îi plăcea să ia parte la înmormântările și comemorările persoanelor necunoscute. Așa o întâlnește pe Annabel, o fată plină de viață, pasionată de entomologie și ornitologie, voluntară la un centru de copii suferinzi de cancer. Cei doi se îndrăgostesc și trăiesc o intensă poveste de iubire, mânați de ale tinereții valuri…Frumos, nu? Dar nimic special…Ceea ce face acest film remarcabil este tocmai contextul impropriu în care este plasată povestea. Astfel că Enoch se alege cu această ciudată pasiune după moartea părinților săi, iar singurul său prieten este o fantomă din al doilea Război Mondial, un japonez, fost kamikaze. Revolta sa față de viață își găsește consolarea în privitul morții. Paradoxal, se dovedește că Annabel nu lucrează în acel spital, ci este de fapt pacientă acolo; suferă de o tumoare pe creier și mai are de trăit doar câteva luni. E oarecum de necrezut că pe marginea morții se poate țese o poveste de dragoste, dar vom vedea că nu este totuși și irealizabil. Seninătatea cu care personajul își acceptă destinul și modul de interpretare, mi-a amintit de My Sassy Girl (varianta originala, cea coreeană) sau A Walk to Remember. Iar tragicul situației de Never Let Me Go. Cum spunea și Annabel la un moment dat, timpul nostru este oricum o fărâmă din timpul universului, la urma urmei stă doar în puterea noastră să-l facem să dureze. Farmecul vieții nu stă în cât de mult trăiești, ci în cum știi să trăiești. Iar intensitatea sentimentelor nu se măsoară în cantitate, ci în calitate.
Adevărul e că de la regizorul Good Will Hunting și Milk, adică Gus van Sant, nici că se putea să iasă altceva decât un film aparte, cu personaje aparte. O surpriză frumoasă a fost și actorul care l-a interpretat pe Enoch, Henry Hopper, fiul lui Dennis Hopper (pe care l-ați putut vedea în Speed sau Apocalypse Now). Aflat la început de carieră, promite binișor și are look-ul de „sweet-boy of Hollywood”.
Vizionati trailer:
Nu mi-a placut filmul absolut deloc, cu greu am reusit sa-l vad pana la final.