Legiunea străină (2008)

2

legiunea straina Legiunea străină (2008)Actori: Actori: Rică Răducanu, Cătălin Paraschiv, Gheorghe Dănilă, Radu Iacoban, Oana Piecniţa, Despina Stănescu.

În ciuda titlului, Legiunea străină este un film românesc. Nu, nu este cu bătăi, nici cu militari profesionişti, nici cu spionaj. Este un film cu şi despre mizeriile româneşti, adunate din toate colţuri ţării, amestecate bine şi aruncate apoi spre public, cu un mesaj social şi moralizator. Dar spectatorul român vrea să vadă un film care pare o combinaţie între Ştirile de ora 5, Ciao Darwin şi Vacanţa Mare ?
legiunea straina 2 Legiunea străină (2008)
Scenaristul şi regizorul Mircea Daneliuc a vrut să facă un film despre realităţile româneşti. S-a uitat puţin în jur şi a văzut furturi de fier vechi, furturi de combustibil, gripa aviară, „căpşuniada – faza pe comună” şi a mizat că toate acestea adunate la un loc vor da un film memorabil. Ce a ieşit ? O amestecătură ciudată încât nu poţi spune la final ce ai văzut: dramă, comedie, parodie.
Acţiunea se petrece într-un sat din Moldova. De unde ştim asta ? Deoarece aproape toate personajele vorbesc moldoveneşte probabil pentru mai multă autenticitate, dar efectul este contrar. Aşadar, trei fraţi din zona Moldovei încearcă să îşi schimbe viaţa. Singura lor soluţie pare a fi înlegiunea straina 1 Legiunea străină (2008)rolarea în Legiunea străină, chiar dacă fizicul nu îi recomandă pentru aşa ceva. Între timp îşi omoară fiecare timpul după posibilităţi: mai un furt de combustibil, mai o jefuire a unei bătrâne, mai o hărţuire sexuală a unei vecine.

În film, în rolul unui mafiot locall îl veţi recunoaşte pe Rică Răducanu. Am avut o surpriză extrem de plăcută: fostul fotbalist este foarte natural şi joacă mai bine decât mulţi actori din această producţie. Apropo, cu foarte mici excepţii, actorii nu sunt cunoscuţi şi nu au experienţă cinematografică, fiind aleşi din teatrele din provincie. Nu mi se pare neapărat un handicap pentru că au avut de interpretat o partitură prea puţin ofertantă. Scenariul e marea problemă a filmului şi nici regia nu salvează Legiunea străină: camera se mişcă mult şi prost, adâncind disconfortul pe care îl creează celelate aspecte enumerate.

Legiunea străină e un film cu pretenţii, dar eşuează cu brio în atingerea scopului. De văzut doar de către masochişti.

Vizionati trailer:


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.