Runaway este o producție care a trecut, din nefericire, prea puțin observată de către publicullarg, la vremea respectivă (2005). Cu toate că a fost recompensată la Austin Film Festival pentru ”BestNarrative Feature” nu s-a făcut prea mare vâlvă pe seama ei. Și după ce am vizionat filmul mi-am datseama și de ce. În mare, filmul este unul bun. Scenaristul, Bill True vine cu o poveste bine închegată,atractivă, genul acela de acțiune construită în cercuri concentrice: nu ajungi la nucleul povestirii decâtspre finalul filmului. Nimic rău până aici. Din contră chiar. Așa se face că avem parte de suspans petoată durata filmului. Suspans și…imprevizibil.
Povestea este cea a lui Michael (Aaron Standford), care fuge de acasă împreună cu fratele său mai mic Dylan (Zach Savage) și se refugiază într-un orășel liniștit, într-un motel. Singura persoană cucare Michael ține legătura este psihologul său Dr. Maxim (Terry Kinney), căruia îi scrie scrisori fărăa-i dezvălui însă unde se află. Din scrisorile către acesta aflăm curând și motivul pentru care Michaeldecide să fugă de acasă… Pentru a se întreține pe el și pe fratele său, Michael lucrează la o benzinărie,iar pentru a putea pune deoparte bani începe să facă și turele de noapte. Așa se face că Dylan petrecefoarte mult timp singur, în motel. Totuși, Michael este convins că la un moment dat vor putea duceamândoi o viață decentă în care nu vor mai fi nevoiți să se ascundă și că tot greul va trece. Lucrurile par să meargă înspre bine, la locul de muncă Michael o cunoaște pe Carly (RobinTunney), colega sa, cu care începe o frumoasă legătură, reușește să salveze și ceva bani…soarta paresă fie de partea lor. Dar totul ia o altă întorsătură în momentul în care Michael dorește să i-l prezintelui Carly pe fratele său și constată că acesta a dispărut. De aici lucrurile încep să se complice…
Povestea este inspirată după o scurtă povestire scrisă în 1998 de scenaristul Bill True, cusingura diferență că în scrierea originală cei doi băieți au vârste mai mici. Schimbarea s-a făcut dupăce s-a stabilit distribuția. O distribuție de altfel foarte bună. Atât Aaron Standford cât și Robin Tunneyfac roluri foarte bune, creând personaje verosimile. Cel mic, Zach Savage este chiar remarcabil! Aaron mai este cunoscut și din X2 (2003), The Hills Have Eyes (2006) sau X-Men: The Last Stand (2006).Robin a mai apărut în End of Days (1999), Prison Break (2006) și The Mentalist (2006).
Atunci care este problema veți spune? Avem poveste interesantă și plină de suspans, avemactori buni și credibili…ce nu avem? Nu avem poate o regie pe măsură. Povestea are potențial, dar arfi putut fi mult mai bine pusă în valoare…așa își pierde din calitate și din priza la public. RegizorulTim McCann, nu se poate lăuda cu producții prea cunoscute sau cel puțin apreciate. Desolation Angels(1995), Nowhere Man (2005), ori Revolution #9 (2001) ar mai fi câteva titluri. Nu faima regizorului ecea care face ca producțiile sale să fie bune sau nu, dar dacă veți vedea filmul veți înțelege la ce anumemă refer. Lipsește ”sclipirea” aceea care să facă filmul acesta unul cu adevărat genial. Chiar și așa, nuezit să spun că avem un film bun. Punct.
Vizionati trailer: