Scurtmetraje tari, părerea mea!

7

Ca o dovadă a faptului că uneori celebra vorbă “less is more” este adevărată, FILMETARI îți prezintă azi o listă cu câteva scurtmetraje pe care ar fi bine să nu le ratezi. Unele te vor trezi la realitate, altele te vor adânci în lumea visurilor. Unele te vor face să zâmbești, altele te vor provoca la meditație.

scurtmetraje Scurtmetraje tari, părerea mea!

Nu ai nevoie de 2 ore pentru a spune lucruri care contează, pentru a prezenta fapte interesante sau pentru a transmite o stare de bunădispoziție privitorilor. Așadar… lista lu’ saramon începe cu:

10.  2, 5… și poate 4 (2009)

Tudor Botezatu este tipu’ care a răspândit pe internet celebrul clip Budăi beer (Ce fashiiii?). Ei bine, la începutul acestui an, Botezatu s-a întors cu un nou film care speculează, din nou, felul de a fi al românilor. Poate că nu este suficient de bun pentru a intra într-un top 10 al celor mai bune scurtmetraje făcute vreodată, însă finalul te lasă cu gura căscată!

9. Support (2008)

Regizorul islandez Borkur Sigthorsson are, cu siguranță, un umor negru și un mod interesant de a-și surprinde spectatorii. Cel mai recent film al său, Support, nu ține decât un minut și a câștigat deja, în primăvară, premiul I la Festivalul Internațional de Film Azyl, din Bratislava, dar a fost numit și Best Film în cadrul Festivalului de Documentare și Scurtmetraje, care a avut loc în toamna anului trecut, la Reykjavik.

8. Robbie Williams Goodbye To The Normals

Acest film de aproape 4 minute a fost regizat de către Jim Field Smith cu scopul promovării albumului Rudebox, al lui Robbie Williams. De altfel, cântecul Goodbye to the normals apare pe coloana sonoră a scurtmetrajului. Așa că nu mai aștepta și vizionează-l! Drum bun spre America!

7. I’ll wait for the next one (2006)

Ce-ar fi de spus despre acest scurtmetraj francez? Poate faptul că regia îi aparține lui Philippe Oreindy, că ține puțin peste 4 minute și este vorba despre un bărbat singur, care intră într-un metrou cu speranța că-și va găsi pe cineva. Ce se întâmplă cu adevărat în cele puțin peste 4 minute… rămâne să vezi singur(ă).

6. A thousand words (2007)

Ted Chung este regizor. Toți ceilalți, suntem spectatori. Foarte puțini sunt actori în filmele sale. Iar în cele 5 minute, cât timp ține scurtmetrajul său, cu toții relaționăm, rezonăm cu mesajul pe care Chung a dorit să-l transmită.

Cum ar fi să profităm de fiecare șansă, pe care destinul ne-o oferă, pentru a comunica cu ceilalți, pentru a socializa și a intra în legătură cu persoanele de care ne “ciocnim” accidental?!

5. Sașa, Grișa și Ion (2006)

Probabil că ai auzit de Igor Cobileanschi. Un regizor din Republica Moldova care a înțeles foarte bine ce poate face internetul pentru un creator de film necunoscut. După ce a stat 6 luni, așteptând ca filmul său să ajungă la oameni, ceea ce nu se întâmpla, a apelat la YouTube. Iar situaţia s-a schimbat. Igor Cobileanschi s-a făcut cunoscut și stilul său a devenit popular.

Dintre toate filmele sale, am ales pentru această listă, Sașa, Grișa și Ioan. Trei tipi cu mintea mai îngheţată decât zăpada de afară, găsesc o soluţie simplă de a înlocui un cablu defect, la care numai nişte moldoveni (români) se puteau gândi. De-a lungul celor 10 minute, nu ai cum să te plictiseşti şi toată situaţia ţi se va părea, cu siguranţă, familiară. (scuze moldovenilor și românilor!).

4. Most, The Bridge (2003)

Aflasem de el cu câteva săptămâni înainte. Însă, una dintre candidatele aspirante la cel de-al 6-lea post de redactor al FilmeTari.Com mi-a adus aminte de Most și, de data aceasta, l-am vizionat în întregime. Iată ce spune Eva Pirosica despre scurtmetrajul ceh, în regia lui Bobby Garabedian: Poveștile se ating în treacăt, fără să ne arate explicit care este legătura dintre ele. Dar lăsându-ne să ghicim că există una. La fel ca în lumea noastră, filmul vieții fiecărui personaj rulează într-un film mai mare și se intersectează, pe alocuri, cu celelalte, creând înțelesuri, oferindu-le semne și influențându-le alegerile. Important este ca ele să deschidă ochii și la ceilalți. Cu interes, altruism și curiozitate de copil.

3. Still life (2006)

Unul dintre puținele scurtmetraje horror pe care le-am văzut. Exagerez puțin, totuși! Nu este chiar un horror în adevăratul sens al cuvântului, ci, mai degrabă, un thriller. Un film care te ține cu sufletul la gură și de la care nu știi la ce să te aștepți. Jon Knautz a făcut o treabă excelentă. Inventivitate, paranormal și suspans – 3 cuvinte care caracterizează perfect Still life.

2. Validation (2007)

Hey! Tu, cea(cel) care citești FilmeTari.Com (și în special pe saramon!), să știi un lucru: ești o persoană extraordinară. O persoană inteligentă, ai carismă, știi ce vrei și știi unde să cauți. Nu știu cum arăți, dar sunt sigur că arăți formidabil, ai un sex-appeal aparte, pe care cei din jurul tău nu-l pot ignora. Și, da, Bin Laden! Tu, care te ascunzi și încerci să rămâi la curent cu noutățile în materie de filme, trăgând, pe furiș, cu ochiul la FilmeTari.Com. Să știi că ai o mustață extraordinară. Nimeni nu mai are așa ceva.

Te-am făcut curioasă (curios)? Kurt Kuenne is the man!

1. Are you the favorite person of anyone? (2005)

La final îți pun o întrebare: Are you the favorite person of anyone? Îți dau chiar și variante de răspuns, ca să nu zici că nu te ajut un pic. Așadar, ești a) foarte sigur(ă); b) destul de sigur(ă); c) încrezătoare(încrezător); d) nu foarte sigur(ă); e) destul de nesigur(ă).

Această întrebare stă la baza filmului Mirandei July, realizat cu doar 150 USD. Un scurtmetraj care îți dă puțin de gândit și te forțează aproape inconștient la o introspecție sentimentală.

Acum asteptam si parerile voastre:)

7 COMENTARII

  1. Multe scurt-metraje mi se par destul de bune, bine ar fii daca ar fii cat mai multe scurt-metraje decat filme.

    Sau sa fie un scurt-metraj pentru fiecare film, ceva care sa ne faca sa fim si mai rabdatori sa vedem filmul, din trailere de multe ori nu aflii chiar la ce te asteptai.

  2. Într-adevăr, sunt foarte multe scurtmetraje mult mai bune decât multe filme de lung metraj, însă acestea sunt mai puţin mediatizate. Chiar aseară am descoperit un alt filmuleţ interesant http://vimeo.com/3568757

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.