Pentru că nu a mai rămas prea mult timp până când vom afla producţiile cele mai premiate de Academia Americană de Film m-am gândit că ar fi interesant de aflat care au fost cele mai oscarizate producţii de-a lungul timpului. Poate ar fi interesant de ştiut că cel mai vechi film din acest top este din 1939, iar cel mai recent din 2008. Rămâne de văzut dacă vreuna din producţiile realizate în 2009 îşi va putea face loc în acest clasament.
Topul primelor 25 de filme îl aveţi mai jos. Acolo unde este egalitate la numărul de statuete, producţiile sunt prezentate în ordine cronologică.
25. Going My Way (1944)
Vezi trailer! A câştigat şapte premii Oscar, printre care cele pentru film, regie, scenariu, actor în rol principal şi actor în rol secundar. Spune povestea unui preot tânăr care reuşeşte cu metodele sale să îşi apropie comunitatea pe care o slujeşte. Rolul principal este deţinut de Bing Crosby, celebru actor şi vedetă radio, iar regia îi aparţine lui Leo McCarey.
24. The Best Years of Our Lives (1946)
Tot cu şapte premii Oscar se poate lăuda şi această producţie. Filmul prezintă poveştile a trei militari după încheierea războiului (al doilea război mondial) şi revenirea la familiile lor. Este producţia cu cele mai mari încasări după Gone With The Wind. The Best Years of Our Lives a fost desemnat în 2007 pe locul 37 în topul celor mai importante filme din toate timpurile.
23. The Bridge on the River Kwai (1957)
Un nou film de război, recompensat tot cu şapte statuete pentru film, regie, editare, imagine, interpretare, coloană sonoră, scenariu. Este vorba de povestea prizonierilor de război britanici obligaţi de către japonezi să construiască un pod peste râul Kwai. Regia este semnată de David Lean, care după această producţie avea să realizeze Lawrence of Arabia şi Doctor Zhivago.
22. Lawrence of Arabia (1962)
Şapte premii Oscar a primit şi această producţie, socotită de critici una dintre cele mai bune din istorie. Filmul prezintă întâmplările locotenentului Lawrence din armata britanică în primul război mondial. A fost prima nominalizare la Oscar pentru Peter O’Toole, interpretul eroului principal. Lawrence of Arabia a intrat în istorie şi ca filmul în care femeile care apar în producţie nu rostesc niciun cuvânt.
21. Patton (1970)
Filmul îl are în prim-plan (după cum arată şi numele) pe George S. Patton, general american în cel de-al doilea război mondial. Patton a primit şapte Oscaruri, printre care cele pentru film, regizor, actor, scenariu şi sunet. Scenariul a fost scris de Francis Ford Coppola împreună cu Edmund Norh.
20. The Sting (1973)
Şapte premii Oscar pentru această producţie care îi are în rolurile principale pe Paul Newman şi Robert Redford. Un escroc pune la cale un jaf împotriva unui mafiot după ce acesta îi ucide mentorul. The Sting este regizat de George Roy Hill, care a mai realizat Butch Cassidy and the Sundance Kid şi The Great Waldo Pepper.
19. Out of Africa (1985)
Filmul lui Sidney Pollack a câştigat 7 premii Oscar: film, regie, scenariu, imagine, coloană sonoră, sunet şi scenografie. Producţia prezintă viaţa lui Karen Blixen, o femeie care administrează împreună cu soţul său o plantaţie de cafea din Kenya la începutul secolului XX. Rolurile principale sunt deţinute de Meryl Streep şi Robert Redford.
18. Dances with Wolves (1990)
Kevin Costner a dat lovitura cu acest film, debutul său în regie fiind răsplătit cu nu mai puţin de 7 premii Oscar din 12 nominalizări. Printre distincţiile primite s-au numărat cele pentru film, regie, scenariu, coloană sonoră. Acţiunea are loc în timpul Războiului Civil, iar eroul principal este un militar pus în situaţia de a lupta de partea indienilor.
17. Schindler’s List (1993)
Capodopera lui Steven Spielberg a fost recompensată cu şapte statuete, cele mai importante fiind cele pentru film, regie, scenariu. Un film despre Holocaust şi despre un om de afaceri german care are drept scop în viaţă salvarea evreilor de la moarte. Institutul American de Film l-a desemnat pe locul 8 în topul celor mai importante filme din toate timpurile.
16. Shakespeare in Love (1998)
Şapte statuete şi pentru producţia regizată de John Madden. Este vorba de cele pentru film, actriţă în rol principal, în rol secundar, scenografie, costume, coloană sonoră, scenariu. Filmul ne prezintă un portret al Marii Britanii la sfârşitul lui 1500-începutul lui 1600, iar în centrul se află figura Marelui Will. William Shakespeare.
15. Gone With The Wind (1939)
Un film clasic care a făcut istorie la vremea lui şi a stârnit numeroase pasiuni. A primit 8 statuete din 13 nominalizări, inclusiv pentru film, regie, rol principal feminin, rol secundar feminin, scenariu. A fost prima producţie color distinsă cu premiul Oscar pentru film. Se află în continuare în majoritatea topurilor care prezintă cele mai bune filme din istorie.
14. From Here to Eternity (1953)
Tot 8 premii Oscar şi pentru această dramă de război. Acţiunea are loc în timpul celui de-al doilea război mondial, într-o bază militară din Hawaii. A strâns cinci nominalizări la cele patru categorii destinate actorilor şi a luat două premii doar pentru rolurile secundare.A mai primit distincţii, printre altele, pentru regie, sunet, scenariu.
13. On the Waterfront (1954)
O poveste despre mafie şi lumea docherilor, poveste răsplătită cu 8 Oscaruri, cele mai importante fiind cele pentru film, regie, roluri principale, scenariu. A fost primul Oscar câştigat de Marlon Brando, actor care a primit pentru prestaţia sa suma de 100.000 de dolari.
12. My Fair Lady (1964)
Musicalul regizat de George Cukor a primit opt Oscaruri, inclusiv pentru film, actor principal, regie, muzică. Un profesor de fonetică face o pasiune pentru o florăreasă, interpretată de Audrey Hepburn. El intenţionează să o transforme într-o doamnă şi încearcă să o înveţe cum să se comporte în înalta societate.
11. Cabaret (1972)
Un nou musical, iar acţiunea se desfăşoară în Germania anilor 30. A câştigat 8 premii Oscar, printre care regie, muzică, sunet, actorii din rolurile principale. Nu a câştigat pentru film. Liza Minnelli, eroina principală, este singura persoană care a câştigat Oscarul şi ai cărei părinţi (Judy Garland şi Vincente Minnelli) au câştigat la rândul lor câte un Oscar.
10. Gandhi (1982)
Opt Oscaruri pentru un film biografic despre Mahatma Gandhi, conducătorul politic indian. Cele mai importante distincţii au fost acordate pentru film, regie, actor în rol principal, scenariu.
9. Amadeus (1984)
Încă un film biografic răsplătit cu opt statuete Oscar (film, regie, actor principal, scenariu, costume, scenografie, machiaj, sunet). Povestea genialului Wolfang Amadeus Mozart spusă de Milos Forman.
8. Slumdog Millionaire (2008)
Este cel mai recent film intrat în acest top exclusivist. A câştigat opt premii Oscar (unii spun că prea multe). Danny Boyle ne prezintă un tânăr din mahalalele indiene, care ajunge la concursul Vrei să fii milionar şi reuşeşte să câştige premiul cel mare.
7. Gigi (1958)
Nouă Oscaruri din nouă nominalizări pentru acest musical. Acţiunea are loc în Parisul secolului XIX, iar în centrul acţiunii se află o tânără educată să devină curtezană, dar care se îndrăgosteşte definitiv de un bărbat fermecător.
6. The Last Emperor (1987)
Capodopera lui Bernardo Bertolucci a cucerit nouă Oscaruri din tot atâtea nominalizări. Filmul ne prezintă povestea ultimului conducător al dinastiei Ching, acţiunea derulându-se pe o perioadă de 59 de ani.
5. The English Patient (1996)
Tot 9 Oscaruri pentru filmul regizat Anthony Minghella, dar din 12 nominalizări. Povestea unui bărbat care, trimis să cerceteze Sahara, este rănit în urma unui accident aviatic.
4. West Side Story (1961)
De aproape jumătate de veac este singurul film care a câştigat 10 premii Oscar din 11 nominalizări. Un musical inspirat din Romeo şi Julieta, lupta pentru supremaţie între două grupuri rivale din New-York, şi o poveste de iubire imposibilă.
3. Ben-Hur (1959)
Până acum 13 ani a fost cel mai oscarizat film, primind 11 trofee din 12 nominalizări. Acţiunea are loc în secolul I şi îl are în prim-plan pe prinţul evreu Ben-Hur, care se răzbună pe un fost prieten aflat în legiunile romane după ce acesta îl pedepseşte pe el şi pe familia sa.
2. Titanic (1997)
Este cel mai nominalizat film la Oscar din istorie, alături de All About Eve. Producţia lui James Cameron a reuşit să câştige 11 premii din cele 14 nominalizări, spre deosebire de filmul din 1950 care a luat doar 6 Oscaruri. Nu a luat niciun Oscar pentru interpretare.
1.The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Ultima parte a trilogiei lui Peter Jackson este cea mai recentă producţie intrată în acest club select. Filmul nu a irosit nicio nominalizare şi a reuşit să câştige 11 premii din 11. Ca şi Titanicul, nici acest film nu are vreun premiu pentru interpretare.
Foarte bun articolul! Si da, trebuie sa vad GiGi:X
Foarte, foarte bine venit articolulul. Felicitari! Filmul meu preferat din topul 25 filmetari.com este reprezentat de 2 productii (de fapt!) la egalitate: On the waterfont + Out of Africa.
[…] Top 25 cele mai “oscarizate” filme. 2. Top 10 ghinionisti ai Oscarurilor. 3. Cele mai nominalizate actrite la Oscar. 4. Cei mai […]