Povestea nu incepe chiar in 1982, anul aparitiei lui Tron, ci cu 6 ani mai devreme. In 1976 Steve Lisberger, de profesie animator, intra pentru prima data in contact cu “Pong”, unul dintre primele jocuri 2D din istorie si devine fascinat de ideea intorducerii detaliilor jocului intr-o productie cinematografica. La inceput “Tron” a fost gandit ca un film de animatie, dar dupa ce ideea i-a fost refuzata de catre Warner Bros., MGM si Columbia Pictures , planul a fost regandit alaturi de Disney (prin 1980). Desi a ramas destul de sceptic in investirea a 12 milioane de dolari intr-un proiect cu o tehnica de realizare unica pana atunci, studioul a decis sa-si asume riscul. 500 de oameni au lucrat la film in post-productie, iar Disney avea asteptari mari pentru incasarile viitoare. Chiar si o mica reclama la pac-man poate fi vazut in timpul filmului.
Pe 9 iulie 1982, Tron are premiera in Statele Unite, cu Jeff Bridges in rol principal si cu un mare salt pentru cinematografie in lucrul cu efectele realizate pe calculator. Daca o sa vedeti filmul in aceste timpuri, pentru prima data, o sa fiti putin dezamagiti de complexitatea efectelor speciale, dar asta in primul rand datorita faptului ca la acea vreme producatorii nu au avut calculatoare suficient de performate pentru procesarea imaginilor. Ganditi-va la un calculator cu 2 MB, memorie RAM si cu un hard-disk de 300 MB. Mai mult nu exista tehnica necesara pentru punerea imaginilor, generate pe calculator, in miscare lucru ce i-a facut pe programatori sa lucreze frame cu frame, cadru cu cadru.
Si despre ce este vorba in Tron? Ganditi-va la un personaj, pe nume Kevin Flynn, care pe langa faptul ca detine o sala de jocuri video (masinute, cum le-am numi noi) mai este si un priceput hacker. Acesta incearca sa intre in baza de date a unei companii de jocuri video pentru a demonstra ca patru dintre acestea au fost furate de la el. Intr-o noapte insa, programul de baza al companiei, Master Control Program il “prinde” pe Flynn, iar acesta se trezeste prins intr-o lume virtuala, in interiorul jocului. Si ajungand la Tron, acesta este programul de securitate care avea sa-l ajute pe Flynn sa opreasca Master Control Program si sa-l aduca inapoi in viata reala.
Desi a acumulat doar 33 de milioane de dolari in incasari la cinematografele din Statele Unite, filmul a devenit unul de referinta in industria cinematografica, iar fanii jocurilor video (jocuri care, la inceputul anilor 80, incepusera sa fie destul de populare) au ramas incantati de realizare. Jocul video ce i-a urmat a ajuns sa fie un mare succes comercial, incasarile intrecandu-le chiar si pe cele realizate de film la box-office. Un lucru interesant este faptul ca desi a fost produs de catre Disney, multi dintre animatorii grafici ai companiei nu a vrut sa se implice in productie temandu-se ca animatiile generate pe calculator le vor lua locul celor manuale. 20 de ani mai tarziu acest lucru s-a si intamplat, Disney inchizand studioul de desen pentru a face loc animatiei CGI. Tron (1982) a primit 2 nominalizari la Oscar, pentru costume si coloana sonora, premii care i-au fost suflate de E.T.-ul lui Steven Spielberg sau de sarbatoritul anului, Gandhi (cu 8 premii Oscar castigate).
Va urma…
Trailer Tron 1982:
Nu stiu voi, dar eu sunt unul dintre “batranii” care au vazut filmul de acum 30 de ani si a fost destul de mindblowing pentru vremea respectiva. Astept cu nerabdare Legacy. Sa vedem…
Superb…. eu am fost la alea 20 de minute la mall si am ramas cu gura cascata la efectele speciale…. m-am cam ofticat ca nu au fost mai multe minute, dar avand in vedere ca a fost gratis a meritat….
Fain film, nu sunt eu o fana a jocurilor pe calculator dar imi plac filmele de genul asta si imi place tare mult si Daft Punk. E formatia preferata a prietenului meu. Filmul Tron cred ca va fi preferatul multora intr-un an saracacios in filme.
Da, muzica e geniala. Daft Punk s-au intrecut pe ei insesi. Ca sa nu mai vorbim de grafica care e de nota 10. Ultimul film bun al anului. O sa imi faca Craciunul mai frumos 🙂
un film care trebuie vazut neaparat 3D. Efectele te lasa masca. Am fost la proiectia celor 23 de minute si am ramas uimit de cat de bine e realizat filmul grafic.
[…] al anului: Tron: Legacy. Mai multe despre povestea “Tron” puteti citi in articolul: Tron, acum 28 de ani, iar trailerul il puteti viziona […]
[…] mai vorbit despre Tron. Dar ceea ce este foarte interesant este ca daca nu ai idee despre ce ar putea fi povestea ramai si […]
Un film care trebuie vazut , super filmul …