Am sa incerc sa fiu obiectiva cand vorbesc despre The english patient. Am auzit multe despre el, l-am vazut, insa nu imi permit sa fac vreun comentariu negativ la adresa lui. Pana la urma este un film apreciat care a castigat nu mai putin de noua Oscaruri. Nu as spune niciodata ca este un film prost, doar ca poate nu m-a prins pe mine. Ce-i drept, nu sunt adepta a povestilor de dragoste si nici a filmelor de razboi. Dar nu cred ca a fost o idee rea sa-l vizionez.
Stiti cum se zice, in razboi si in dragoste totul este permis, mai ales cand este vorba de al Doilea Razboi Mondial. Pacientul englez, numit astfel de catre cei care l-au gasit, este un barbat anonim care a suferit un accident grav de avion. Arsurile l-au desfigurat cumplit si l-au lasat la granita dintre viata si moarte. Strainul trezeste compasiune in inima asistentei Hana (Juliette Binoche), aceasta abandonandu-si postul pentru a se ocupa exclusiv de barbat. Cu toata grija pe care Hana i-o purta, pacientul nu doreste sa dezvaluie trecutul sau identitatea sa. Dar, prin intermediul unor flashback-uri, aflam ca acesta era cartograful ungur László de Almásy (Ralph Fiennes) care facea hartile desertului Sahara. In timpul calatoriei sale o cunoaste pe Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas) care era casatorita. Cei doi traiesc o poveste patimasa de dragoste pentru care ajung sa plateasca foarte scump. In planul prezentului asistam si la intamplarile din viata Hanei. Nici asistenta nu este ocolita de catre dragoste si ghinion.
The english patient este un film clasic. Poate putin prea clasic pentru gusturile mele. Tocmai asta m-a impiedicat sa-l apreciez cu adevarat. Am fost totusi impresionata de peisajele care-ti taie rasuflarea si de credibilitatea filmului. Nici actorii nu s-au descurcat rau si trebuie sa recunosc ca nu poti rezista farmecului enigmatic al lui Almásy. El si independenta Katharine fac un cuplu pe cinste. In esenta este un film frumos, poate putin prea trist si prea lung. Dar chiar si asa, nu trebuie sa lipseasca din agenda niciunui cineast.
Un film nu foarte slab insa dupa ce l-am vizionat am ramas stupefiat cum a putut sa-si adjudece 9 Oscaruri. Acele flash-uri si acele reveniri in timp, in care ni se prezinta inca de la inceputul filmului practic intreg finalul, nu m-au tinut deloc in suspans. Filmul este foarte lung aproape 3 ore. Este un film clasic care trebuie vazut si atat.
Tin minte ca l-am vazut in anul aparitiei, deci e ceva timp de atunci, insa nu mi-a placut deloc.Si pe atunci s-a creat o adevarat isterie in jurul acestuia.Poate ar trebui sa-l revad, insa nu cred ca o sa depasesc prima impresie:pur si simplu nu m-a prins si nu mi-a placut.
[…] William Shakespeare, iar cei de la Hollywood, mai exact regizorul şi producătorul Ralph Fiennes (The English Patient, Red Dragon, The Reader, Clash of the Titans), s-au gândit că nu ar fi o idee aşa de rea să […]