Filmul este unul reusit in ceea ce priveste efectele vizuale (as spune ca este genul de film pe care merita, la vremea aparitiei, sa fie vazut la cinematograf pentru un mai mare impact), dar are si o poveste captivanta, ceea ce il face destul de potrivit pentru copii. Nicole Kidman are un rol ,,malefic” aici, totusi, pare sa nu i se potriveasca, iar din acest punct de vedere as spune ca The Golden Compass are un mare minus. Trecand peste interpretarea lui Nicole, cum va spuneam, povestea este una care mi-a atras atentia.
Ca sa va atrag si pe voi macar un pic, va spun ca este vorba despre o lume paralela in care sufletul fiecarui om este reprezentat de un animal sau demon. Detaliul este important pentru ca el explica anumite conexiuni dintre personaje. Lyra Belaqua este o orfana care ajunge sa fie prinsa in mijlocul unor experimente realizate de o asociatie secreta, legate de un asa zis praf magic care permite crearea unei legaturi puternice intre persoana si demonul sau. Astfel, Lyra va trebui sa o infrunte pe Marisa Coulter (Nicole Kidman) pentru a putea impiedica desfasurarea acelor experimente, iar busola mentionata in titlu va capata un rol foarte important in planul actiunii. Pana acum am mentionat un motiv pentru care va recomand sa urmariti filmul, daca nu ati facut-o deja: ideea de lume de basm, cu animalute bizare. Suplimentez argumentele cu un Daniel Craig, in rolul lordului Asriel si o Eva Green, interpretand-o pe Serafina Pekkala.
The Golden Compass a castigat premiul Oscar pentru efectele vizuale, dar si un premiu BAFTA, tot pentru efecte si are la baza romanul lui Philip Pullman, ,,Northern Lights”. Regia ii apartine lui Chris Weitz, cel care a contribuit la realizarea scenariului productiei animate Antz (1999). The Golden Compass este, poate, un film bun pentru perioada sarbatorilor de iarna, dar eu il consider potrivit pentru orice sezon sau orice moment in care avem nevoie de povesti.
Vizionati trailer-ul: