Filmul de astazi vine ca o recomandare de suflet adresata voua, dar si colegei mele, Ankha, caci ii stim cu totii slabiciunea pentru povestile de viata ale criminalilor si.. nu in cele din urma, pasiunea pentru Kevin Spacey. Si dupa cum se pare, “The Life of David Gale” i-a scapat din vizor. Alan Parker (nominalizat la doua Oscaruri pentru “Mississippi Burning” si “Midnight Express”) semneaza regia acestui film, iar printre producatorii lui figureaza si numele lui Nicolas Cage. Si desi mi-ar fi placut sa-i administrez proiectului eticheta cu “bazat pe un caz real”, acest lucru nu se va intampla aici; desi scenariul si intreaga desfasurare a evenimentelor ar fi putut sugera asta din plin. Pe David Gale il va interpreta magistral nimeni altul decat Kevin Spacey, un actor mai mult decat potrivit acestui rol, iar pionul povestii este chiar Kate Winslet, o surpriza pentru mine vazand-o intr-un altfel de rol. Da, frumoasa britanica se descotoroseste de vesnicele probleme in amor de pe micile ecrane, dar si de cele ce vizeaza problemele existentiale ale vietii, fiindu-i acordat pentru “The Life of David Gale” un rol decisiv, un misionar al dreptatii. O alta prezenta de efect o constituie cea a talentatei Laura Linney, actrita de care nu ma satur sa o privesc jucand. Si desi filmul nu primeste niciun premiu de consistenta la vremea aparitiei sale, asta nu-i stirbeste din valoare, ci il face unul demn de admirat.
David Gale este numele ingrat aflat pe buzele tuturor. A celor din politica, a vecinilor de localitate, a fostilor colegi de munca si a televiziunii. Tipul, initial pus sub acuzare de viol asupra unei studente, scapa de pedeapsa cu inchisoarea, dar astfel isi prejudiciaza serios imaginea. Si ca sa fie necazul complet, prezentul ni-l infatiseaza pe David in arest, de aceasta data pentru savarsire de viol si crima, iar condamnarea sa este una cea de moarte prin executie. In schema intra si un reporter, Bitsey Bloom (Kate Winslet), persoana solicitata pentru a-i lua interviuri lui Gale inainte de pedeapsa finala. Ce nu va stii femeia este ca prezenta ei acolo este calculata si premeditata in cele mai mici detalii. Dar pana ca lucruri sinistre sa iasa la iveala, David este hotarat sa-i dezvaluie lui Bitsey intreaga poveste ce l-a condus in starea actuala: fost profesor de filosofie, sef de catedra, este acostat si in cele din urma sedus de catre o fosta studenta, Berlin. Fata se foloseste de actul sexual petrecut intre cei doi pentru a-l acuza de viol, razbunandu-se astfel pentru refuzurile si superioritatea cu care profesorul o tratase. Primul declin din viata lui apare in momentul in care sotia decide sa-l paraseasca si sa-l ia si pe fiul lor, Jamie, cu ea. Singurul sprijin al barbatului devine alcoolul, dar si Constance (Laura Linney), o fosta colega de catedra, dar si o colega de organizatie. Organizatia amintita este supranumita “Santinela Mortii” si militeaza impotriva condamnarii la moarte. De aici, povestea se incurca, iar ce ramane de aflat vor fi detaliile unei povesti socante…
“The Life of David Gale” atinge subiecte delicate si are cam tot ce si-ar putea dori un film bun. Dominarea maselor de oameni dar si manipularea din mass-media sunt doar doua din aspectele pe care Alan Parker mizeaza, iar prestatiile si povestea se pot ridica la asteptarile multora dintre noi. Prestatia lui Kevin McSpacey este una reala, hotarata, imaginea de intelectual in deriva este verosimila si deloc exagerata, Kate Winslet este pusa in valoare si desavarsita in povestea unui reporter dedicat cauzei sale, iar Laura Linney este unul dintre elementele surpriza puse in valoare de scenariu. Un alt element de surpriza este si personajul lui Dusty Wright (Matt Craven), personaj despre care nu am mentionat in rezumat, dar despre care veti fi surprinsi si placut impresionati. Inchei prin a va spune ca, personal, imaginea mea de dupa vizionare a coincis cu cea a lui Kate Winslet in scena de final. Si credeti-ma, v-am ascuns suficient suficient de multe amanunte cat sa ramaneti cu gura cascata pe parcursul derularii povestii! Mister ori ba, eu va indemn sa-l vizionati, si Ankha, astept o parere si din partea ta! 😀
Vizionati trailer:
l-am vazut si mi-a placut
Interesant aspect .. deci colega ta..e “pasionata” de Kevin Spacey si in ciuda acestui fapt..i-a scapat unul dintre filmele de referinta as putea spune..ale carierei sale. 🙂 Pana si eu..care nu sunt “pasionat” de mister Kevin ..am vizionat in urma cu ani buni acest film 🙂 Chiar a fost recent si pe Antena 1 , nu mai stiu cand exact..sa fie vreo luna, doua..cred. Mademoiselle Mihaela, talentul tau nu poate decat sa ne bucure , vorbesc despre talentul tau.. “jurnalistic” evident, esti un bun editor..recenziile tale sunt foarte obiective, dezvolti frumos.. dar uneori..ca si in cazul de fata.. dezvalui..prea mult 🙂 Deja le-ai cam povestit oamenilor o bucatica buna din film..:) Ma rog, mi-am spus si eu parerea, sa nu arunci cu pietre in mine 🙂 Imi amintesc ca am vazut un film cu K. Spacey , chiar de curand..acum cateva luni, la “recomandarea” colegei tale. Este vorba de K-PAX , ea cred ca a scris recenzia la filmu’ respectiv. Bun film, mi-a placut, cam ciudat totusi..dar.. bun. Oricum, mai bun asta .. ar fi trebuit sa-i lasi ei onoarea sa scrie despre el 🙂
Robert, cred ca aspectul cu studenta violata a spus prea multe. De fapt, am preferat sa dezvolt aici, pentru ca elementul este doar primul aspect-declansator al povestii. Si stii si tu, urmeaza mult mai multe! 😀 Multumesc de aprecieri.
@Robert, ce sa mai, ai toata dreptatea.L-am ratat, nu stiu cum, dar l-am ratat. Si mi-e ciuda, da! Ma bucur ca ti-a placut K-PAX :D. A existat o perioada in care publicam, in fiecare saptamana, cate un articol despre un film cu Kevin Spacey.
@Mihaela Mai mult ca sigur o sa-l urmaresc pentru ca ai spus doua cuvinte decisive: criminal si Kevin Spacey. Multumesc pentru recomandare si o sa revin cu o parere 😀
Da…bun asta. e Ok si K-Pax. Dar “tata” lor e tot in The unusual suspects, si chiar si in American Beauty, roluri pentru care a luat Oscarul. Mie mi-a placut mult si in rolul lui Lex Luthor – ii sta super bine 😛 …Kevin Spacey e foarte bun, dar nu neaparat unul din preferatii mei.