Va propun sa facem un schimb. Am inceput un top al filmelor europene, un top, evident, subiectiv, dar as vrea sa vad si filmele voastre preferate la aceasta categorie. Care ar fi ele?
Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)
Cum sa nu o iubesti pe Amélie? Audrey Tatou a reusit sa ne introduca intr-o poveste cat se poate de captivanta despre iubire si despre grija pentru cei din jur. Filmul a primiti o serie de premii César, iar unul a mers la regizorul peliculei, Jean-Pierre Jeunet.
The Full Monty (1997)
Am o mica slabiciune pentru filmele made in UK. The Full Monty a fost una dintre comediile pe care le-am ,,uzat” de atata revizionari pentru ca, recunosc, mi s-a parut amuzant sa vad cativa barbate pusi in situatia de a scapa de toate inhibitiile, in provocarea de a face striptease. Una dintre scene mele preferate este cea in care Dave se infasoara intr-o filie de plastic si mananca un baton dietetic pentru ca ne arata ca si barbatii recurd la tot felul de metode pentru a arata cat mai bine.
El Laberinto del Fauno (2006)
Recunosc, mi-a fost putin teama sa ma uit la film. Da! Ma numar printre cei care viseaza urat noaptea daca vad imagini nu tocmai placute. Intr-un context politic nefavorabil, al totalitarismului, o fetita reuseste sa evadeze intr-o lume pe care ea ar putea sa o conduca daca trece prin niste probe. Imi plac filmele bizare si chiar daca mainile cu ochi m-au cam tulburat El Laberinto del Fauno ramane unul dintre filmele mele europene preferate.
A Clockwork Orange (1971)
Violenta, experimente, lucruri bizare legate de tanarul Alex DeLarge, ajuns la inchisoare. Este unul dintre acele filme pe care trebuie sa le vezi macar o data. De la un buget de 2,200,000 la incasari de 26,589,355, filmul si-a facut treaba. Daca ati citit cartea si nu ati vazut ecranizarea poate fi un prilej de a face comparatii.
The Ghost Writer (2010)
Regia Roman Polanski. Mi-a placut foarte mult filmul pentru ca in jurul lui planau si planeaza o serie de teorii ale conspiratiei. Se spune ca in spatele povestii din film, mai exact in spatele romanului care a stat la baza filmului exista mult adevarat. Ewan McGregor este in film ghostwriter-ul sau cel angajat sa scrie memoriile fostului Prim Ministru britanic interpretat de Pierce Brosnan. Sa scrii memoriile unui personaj acuzat de crima, cu o viata care ascunde multe secrete nu este usor. Este un film care te tine prin in actiune pana la sfarsit, care te provoaca sa pui cap la cap detaliile, uneori suprinzatoare.
Volver (2006)
Mama este o fantoma. Ba chiar traieste alaturi de familia ei ca si cum ar fi inca vie sau cel putin asa pare pentru o parte din personajele din film. Lucrurile sunt mult mai complicate, la baza, regizorul Pedro Almodóvar scoate la iveala o lume a abuzurilor, a unor legaturi de familie incurcate pe care Raimunda (Penélope Cruz) le va descurca treptat. Este un fel de comedie neagra pe care va recomand sa o vedeti daca vreti sa incercati ceva incitant din cinematografia spaniola.
Slumdog Millionaire (2008)
Cred ca stiti deja subiectul. Mai punem si o melodie ultra dufuzata, Pussycat Dolls, Ji Ho si iese un film cu 8 Oscaruri castigate. Filmul a scos la iveala si modul de viata al catorva dintre micutii actori ai filmului, una nu tocmai frumoasa ceea ce in clisee s-ar numi ,,viata bate filmul”.
Persepolis (2007)
Un film animat care nu are cum sa nu te impresioneze. Persepolis spune povestea unei tinerecrescuta in mediul fundamentalist islamic. Este un film al dualismului care da multe teme de gandit si de discutat pe care va recomand sa il vedeti cat de curand daca nu ati facut-o deja. Filmul a fost nominalizat la Oscar si a primit un premiu César la categoria de debut.
Moscow does not belive in tears (1980)
Este un film oarecum amuzant. Ce faci cand stai la un camin de fete? Cum ajungi sa relationezi cu baietii, mai ales in Uniunea Sovietica? Moscow does not belive in tears vorbeste despre prieteniile pe viata, despre sperantele tineresti. Trebuie sa imi exprim si preferinta pentru personajul Vera pentru ca da dovada de mult curaj, pentru ca sloganul ,,Zoe, fii barbata!” se adevereste in film.
Mar adentro (2004)
Stiu ca am pus cam multe filme spaniole, dar nu ma blamati. Ca sa bun si un disclaimer ,,Acest continut este subiectiv si trebuie tratat ca atare”. Filmul porneste de la un caz real, cel al lui Ramón Sampedro, un barbat care ramane paralizat la 25 de ani, in urma unui accident. El isi va petrece toata viata luptand pentru dreptul sau de a se sinucide asistat. Merita vazut, mai ales ca in rolul principal il avem pe Javier Bardem.
Le Concert (2009)
Abia asteptam sa apara. Ca sa fiu sincera cu voi, am consumat ceva batistute la vizionarea lui. Muzica face minuni, nu? Poate sa aduca pe aceasi scena tatal si fiica desi ei nici macar nu se cunosc. La o asa poveste emoionanta, originala, cum sa nu plangi. M-am bucurat sa aflu ca filmul lui Radu Mihaileanu a fost nominalizat la Globurile de Aur, desi, din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa treaca de nominalizare si chiar sa il castige.
The Lives of Others (2006)
Daca ati vazut filmul, poate ma intelegeti cand spun ca nu ma asteptam sa vad si o alta perspectiva asupra membrilor politiei secrete germane. Se poate ca cei rai sa devina, la un moment dat, buni cand isi gasesc justificarea necesara. Agentul ajunge sa urmareasca viata unui cuplu: el scriitor, ea actrita. Cand scriitorul decide sa redacteze un material pe care regimul cu siguranta nu l-ar aproba, ba chiar l-ar considera periculor, agentul trebuie sa ia o decizie, il apara sau nu pe scriitor. Filmul este si un bun documentar pentru ca iti arata cam cum puteai sa ai o viata personala in Germania de Est a anilor ’80.
Agathe Clérie (2008)
Poate ca nu este printre cele mai bune filme europene, dar eu l-am considerat o comedie foarte originala. Agathe isi da seama ca treptat pielea ei se inchide tot mai mult la culoare si trebuie sa invete sa treaca prin discriminari tocmai din cauza noii ei culori chiar si in obtinerea unui loc de munca. Subiectul este serios, dar filmul ramane o comedie reusita, cu elemente de musical plus o poveste de iubire.
El Orfanato (2007)
Inca un film din acest top la care recunosc ca am consumat un pachet de servetele. Absolut suprinzator. Laura se intoarce la casa in care ea a copilarit, un fost orfanat alaturi de sotul ei si fiul lor Simón. Simón incepe sa isi faca prieteni, da nu orice fel de prieteni, ci orfani alaturi de care mama lui copilarise, suna ciudat, dar asa este. Fantomele trecutului vor trebui sa o ajute pa Laura sa isi gaseasca fiul atunci cand Simón dispare in mod tragic.
The White Ribbon (2009)
Filmul plaseaza actiunea intr-un satuc din Germania, fix inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial. Vedem ce inseamna religia in comunitate, cum relationeaza membrii comunitatii cand intamplari tragice au loc intr-un mod inexplicabil sau explicabil prin divinitate. Personal am fost curioasa sa il vad stiind ca regia ii apartine lui Michael Haneke, cel care a realizat si The Piano Teacher (2001).
Coco Avant Chanel (2009)
De doua ori Audrey Tatou, dar parca lipsea lumea modei din top. V-am mai spus prin articole ca imi plac filmele care intra in viata unor personaje celebre, poate ca si voua va plac. Coco Avant Chanel este filmul potrivit pentru o astfel de preferinta, cu atat mai mult cu cat poti afla tot felul de detalii cum ar fi de unde a pornit numele Coco.
8 ½ (1963)
Am incercat sa fac un top cand mai divers, asa ca, am inclus si un film italian. Daca ati vazut Nine (2009),atunci puteti incerca varianta mai veche a lui Federico Fellini. Alb-negru, 8 ½ ne face o trecere prin gandurile, fanteziile unui regizor care are nevoie de inspiratie. Este un film care a obtinut doua Oscaruri: pentru regie si pentru cele mai bune costume.
Buna! Ce faci?(2011)
Nu puteam sa nu include filmul in top. A fost o supriza extrem de placuta pentru ca m-am dus la vizionarea lui cu mult scepticism. Ce bine ca m-am inselat! Buna! Ce faci? este o comedie cu un subiect de actualitate: indragosteala pe internet. Dupa multi ani de casnicie, un fiu deja mare, rutina isi spune cuvantul, asa ca, Gabriel si Gabriela incearca o schimbare, iar chat-ul parea fi o solutie buna.
Pride and Prejudice (2005)
Un clasic (ca subiect). Stiu ca atunci cand am citit cartea nu am putut sa o las din mana, eram intens implicata in relatia dintre Elizabeth si Mr. Darcy. Iubirea invinge barierele de clasa…ce frumos! Cat despre film, nu m-a dezamagit, mai ales cu Keira Knightley in rol principal pot spune ca am trait cam pe jumatate emotiile pe care le-am trait citind opera lui Jane Austen.
La Vie en Rose (2007)
Pe Marion Cotillard o stiam din comediile franceze Taxi. Devine interesant sa vezi drumul pe care il strabate o actrita, ajungand la rolul vietii ei, interpretarea lui Edith Piaf. Ce inseamna actrita potrivita, in filmul potrivit? Un Oscar in 2008 pentru cea mai buna actrita in rol principal.
as vrea sa mai propun un film, care mie mi-a placut enorm…jeux d’enfants 😀