Totul despre TIFF 2011

0

TIFF 2011 inseamna in cifre: 220 de titluri din 45 de tari, 12 filme intrate in competitie, 700 de invitati straini si romani…. Un proiect care a luat nastere timid in urma cu 10 ani, a ajuns sa fie o manifestare culturala, asteptata anual de mii de oameni, depasind granitele Clujului in prezent: proiectii al caror singur scop este promovarea filmelor de arta. Anul acesta se deschid portile pentru a X a editie.

tiff 2011 Totul despre TIFF 2011

De ce TIFF?

TIFF a inceput mai degraba ca un experiment indraznet, dar cu pespective, pe o piata neobisnuita cu astfel de competitii cinematografice- Romania. Transilvania International Film Festival (TIFF) este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din sud-estul Europei. Cel mai simplu si sincer raspuns- aveam nevoie de TIFF pentru a ne dezminte de o imagine gresita si pentru a face un apel serios la valoare prin arta cinematografica.

O scurta istorie

In 2002 Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc infiinta Festivalul Internaţional de Film Transilvania si astfel primul festival internaţional de film de lung-metraj din România avea sa devina un fenomen. Etichete ireprosabile i se atribuiau pentru calitatea programelor prezentate, organizarea excelenta, pentru atmosfera in principiu. Programul include in prezent evenimente diverse, seminarii, workshopuri si concerte. In 2007 Sibiu, capitala culturală europeană a acelui an, gazduieste simultan aceeasi editie, TIFF bifand inca o premiera pe lista sa. Anul acesta TIFF a primit acreditarea internationala a International Federation of the Film Producers Associations (FIAPF) si astfel a devenit unul din cele 40 de festivaluri recunoscute de FIAPF in intreaga lume.

Unde?

Clujul devine “kilometrul zero” pentru toti cinefilii amatori sau profesionisti, astfel ca, cinematografele din oraş: cinema Florin Piersic, Victoria, Arta, Odeon Cineplex (salile 1.4.5,6), Casa de cultură a studenţilor, Centrul Cultural Francez, Marty Cafe, Galerie Muzeul de Arta club Boiler devin neincapatoare. Din 2004 s-a introdus proiectarea filmelor în aer liber. Anul acesta, vor avea loc in în Piata Unirii : Ursus Open Air si in zona complexului Nora: Mănăştur Open Air. La Sibiu, organizatorii isi propun un alt obiectiv : un program diferit ce se axeaza pe conexiunile dintre film si alte arte: teatru, pictura, dans, muzica si nu numai. Activitatea va fi desfaurata in Piata Mare, la teatrul Gong si in Music Pub.

tiff 2011 5 460x320 Totul despre TIFF 2011

Cand?

Intreaga desfaurare “de forte” va avea un program bine stabilit, in perioada 03-12 iunie la Cluj. Respectand traditia, ultimele trei zile sunt dedicate filmului romanesc: o cale autentica de lansare şi promovare a celor mai recente productii româneşti. Sibiu are alocata perioada 15- 19 iunie.

Cum?

TIFF Pregăteşte publicului şi invitaţilor pe spectacole de teatru, mai multe concerte, între care şi unul cu Goran Bregovic. Nu vor lipsi proiecţiile speciale, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, spectacolele de muzică sau teatru, dar nici atelierele şi masterclass-urile având ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste. TIFF va surprinde publicul festivalier cu o ofertă extrem de tentantă, cuprinzând producţii de senzaţie, concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe, şi multe alte evenimente surpriză şi transformând Clujul, timp de zece zile, într-o veritabilă capitală culturală.

 

Pretul biletelor

Bilete au fost puse in vanzare inca din 30 mai.Pentru cei intereati, programul casieriilor este de luni până joi, între orele 11 şi 18 şi vineri – duminică, de la 9 la 23. Biletele au preturi intre 5 si 25 lei, iar cele cumpărate cu anticipație costă 8 lei ( pentru elevi, studenți și pensionari, 6 lei). Dacă le cumperi în ziua proiecției, biletele te vor costa 10 lei, indiferent de categoria din care faceți parte. Sunt specificatii diferite pentru biletele cu mentiuni speciale (aici) si au o valoare intre 5 si 70 lei (de exemplu pretul biletelor pentru proiectiile 3d sunt 15 lei ). Proiecțiile din Mănăștur vor fi gratuite.

Invitati Speciali

Clujenii (impreuna cu cei care li se alipesc) se pot întâlni cu invitaţii speciali ai festivalului internaţional de film Transilvania în fiecare zi a festivalului de la ora 16, la TIFF Lounge. Mentionez doar cateva nume: Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Vanessa Redgrave, , Alexandra Maria Lara, Franco Nero, , Radu Mihaileanu, Julie Delpy, Lukas Moodysson, Michael Radford.

Acestora li se alatura invitatul de onoare Michele Placido, celebru pentru rolul Comisarului Corrado Cattani din serialul TV Caracatita/La Piovra. Monica Barladeanu ii va inmana celebrului actor Premiul TIFF pentru intreaga Cariera, oferit unei Personalitati din Cinematografia Europeana. Celebra actrita britanica Jacqueline Bisset va fi omagiata la TIFF prin acordarea Premiului special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale. Unul dintre cei mai cunoscuti actori romani de teatru si film din ultima jumatate de secol, George Motoi, va fi omagiat, la editia aniversara a festivalului, prin acordarea Premiului pentru intreaga activitate, oferit unei personalitati din cinematografia autohtona.

tiff 20111 460x305 Totul despre TIFF 2011

De neratat!

Secţiunile tradiţionale ale festivalului – “Competiţie”, “Supernova”, “Shadows/Umbre”, “Fără limită”, “Ce se întâmplă documentarule?”, “3×3”, “Focus”, “Ziua HBO” sau “Ziua Maghiară” – vor fi prezente şi în acest an. “Portretele de adolescent”, “Regizorii premiaţi la TIFF” primesc secţiuni noi în festival., adaugandul-li-se”Wasted Youth” şi secţiunea “Back to TIFF”.
Programul de Educaţie Media şi Cinematografică – EducaTIFF, lansat la ediţia 2009 a festivalului, continuă şi în acest an: se vor difuza filme grupate pe categorii ulterior fiind iniţiate discuţii şi teme de dezbateri ample între elevi, profesori şi realizatorii prezenţi la festival.O lista completa a tuturor filemlor selectate in competitia de anul acesta poate fi consultata aici (http://www.tiff.ro/filme )

Zilele Filmului Romanesc

Timp de 3 zile, devoratorii de filme mioritice, se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje.
Loverboy, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România (o prima vizionare la Cannes)

Lista filmelor selecţionate în secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc cuprinde şi alte titluri care au făcut senzaţie la festivalurile internaţionale de film, Morgen (r. Marian Crişan), Periferic, Eu când vreau să fluier, fluier, Principii de viaţă (Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, Dacă bobul nu moare este al patrulea film de lung metraj din cariera lui Sinişa Dragin).

TIFF 2011 2 Totul despre TIFF 2011

Nu pierde o serie de proiecţii-eveniment, pe cât de diferite ca tematici şi subiecte, pe atât de interesante şi surprinzătoare: Şcoala Noastră spune povestea a trei copii romi – Alin, Beniamin şi Dana – care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie si Aripi de foc. documentarul face incursiunea în lumea puţin cunoscută a dansului comunitar.

Despre Juriu

Din juriul competiţiei oficiale TIFF din acest an vor face parte personalităţi importante din industria cinematografică precum: Laurence Herszberg – director general al Forum des Images din Paris, producătorul sârb Cedomir Kolar, regizorul italian Uberto Pasolini , Radu Muntean ,Antonio José Navarro ( selecţioner al celui mai important festival de film fantastic şi horror din lume finlandezul) Jukka-Pekka Laakso – directorul Festivalului de Film de la Tampere (Finlanda) şi francezul Eric Dinkian – regizor.

Premiie

Premiile puse in joc nu au valori tocmai de neglijat : de la 1.500 de dolari premiul pentru Cel mai bun scenariu de scurt metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF pana la Trofeul Transilvania de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.

TIFF 2011 460x324 Totul despre TIFF 2011

Anul acesta, in luna TIFF a pierdut un prieten- Alex Leo Serban. Cunoscutul critic de film a fost omagiat in seara deschiderii, presedintele anunţand lansarea unei burse care poartă numele lui Alex Leo Şerban, inca de anul viitor. Proiectul inca în dezvoltare al unui tânăr cineast român va avea oportunitatea de a fi îmbunătăţit şi susţinut printr-o bursă la Columbia University din New York.

Concluzie

TIFF a devenit un brand care nu si-a pierdut din calitatea de-a lungul anilor, ba din contra a evolut frumos si a reusit prin spectacolele oferite anual sa aduca in lumina reflectoarelor filme si reprezentatii care, de altfel, nu ar fi avut vreo sansa sa fie admirate. Anul acesta sunt promise multe surprize ce vor face deliciul celor prezenti.

Vizionati spotul festivalului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.