Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

12
40171

Era si timpul sa facem un articol despre filmele inspirate din carti. M-am documentat bine de tot si am ales 23 dintre cele mai bune ecranizari dupa romane, nuvele si povesti. Desi sunt sute de adaptari care ar fi putut intra in acest clasament, am vrut sa atrag atentia asupra filmelor care au devenit mai cunoscute si mai indragite decat cartile dupa care au fost ecranizate. 15582571 1 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

Acest articol aduce omagiu atat regizorilor si actorilor cat si scriitorilor.

23. The notebook (2004)

The notebook infatiseaza o poveste clasica de dragoste. Iubirea celor doi tineri protagonisti este atat de puternica incat nici parintii, timpul sau alte intamplari inoportune nu reusesc sa stinga pasiunea lor. Inspirat de cartea scrisa de Nicholas Sparks, The notebook a castigat numeroase premii.

22. Twilight

Primele doua filme din seria Twilight au cauzat isterie si au batut recordurile box office. Si aici este vorba de o poveste de iubire, foarte neobisnuita insa, intre o tanara si un vampir. Amandoi risca totul pentru a fi impreuna. Scriitoare Stephenie Meyer se declara multumita de aceste doua filme.

21. The shining (1980)

Dintre zecile de ecranizari ale cartilor lui Stephen King, The shining este una dintre cele mai bune. Regizat de genialul Stanley Kubrick si avandu-l in rol principal pe Jack Nicholson, filmul urmareste intamplarile infricosatoare prin care trece o familie in incinta unui hotel posedat de spirite malefice. Nicholson se potriveste perfect in rolul de tata care isi pierde mintile incetul cu incetul.

20. Trainspotting (1996)

Trainspotting a devenit un cult movie in randul tinerilor. Atat filmul cat si romanul scris de Irvine Welsh il au ca protagonist pe Mark Renton si amicii lui dependenti de droguri. Calatoria lor halucinanta prin Marea Britanie este condimentata cu intamplari stranii si neplacute care il determina pe Mark sa-si doreasca sa renunte la heroina. trainspotting460 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

19. Memento (2000)

Memento atrage atentia nu doar prin boala de care suferea personajul principal ci si prin firul narativ neobisnuit al povestii. Leonard si-a pierdut capacitatea de a-si face amintiri noi de cand a fost ucisa sotia lui. De atunci el se ia dupa fotografii, notite si indiciile care si le-a tatuat pe corp pentru a-l gasi pe criminal. Filmul incepe cu finalul, terminandu-se cu inceputul si are la baza povestea lui Jonathan Nolan.

18. A clockwork orange (1971)

Alta ecranizare regizata de Kubrick, Portocala mecanica este un film suprarealist despre un tanar care, dupa ce incalca legea de prea multe ori, este trimis la inchisoare. Pentru a scapa mai repede, se ofera voluntar intr-un program de reeducare care are consecinte grave asupra psihicului sau.

17. Harry Potter

Seria Harry Potter a imbogatit-o pe modesta J. K. Rowling. Atat cartile cat si filmele au creat nebunie in randul fanilor. Cinci din cele sapte carti despre tanarul vrajitor au fost deja ecranizate iar a sasea, care are doua parti, este pe cale sa apara si in cinematografe. harry potter goblet of fire 1 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

16. City of God (2002)

Inca un film care dezbate, printre altele, tema drogurilor este City of God. Plasat in Brazilia aniilor 70, filmul urmareste viata a doi copii care au crescut intr-un cartier rau famat din Rio de Janeiro. Destinul fiecaruia este diferit, dar niciunul din ei nu scapa de violenta orasului.

15. Die hard (1988)

Nu multi stiau ca celebrele filme de actiune care l-au consacrat pe Bruce Willis au fost inspirate din carti. Autorul cartii dupa care s-a facut filmul cu explozii si teroristi se numeste Roderick Thorp.

14. Schindler’s list (1993)

Schindler’s list atinge subiectul delicat al vietii evreilor de pe timpul nazismului. Oskar Schindler este un om de afaceri arogant care este martor la tortura suferita de evrei. Se decide sa isi transforme fabrica intr-un refugiu pentru acesti oameni. Atat filmul cat si cartea scris de Thomas Keneally sunt inspirate din fapte reale.

13. Lord of the rings

Trilogia Stapanul inelelor a autorului J.R.R. Tolkien a cunoscut un succes colosal dupa ecranizarea cartilor sale. Povestea captivanta a hobitului Frodo si a inelului al carui paznic era, au scos la lumina talentul deosebit al lui Elijah Wood. lord of the rings 1 3 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

12. Casino royale (2006)

Chiar asa, si filmele cu faimosul agent 007 au la baza romanele lui Ian Fleming. Desi Casiono royale este unul din cele mai recente filme cu James Bond, cartea cu acelasi nume a fost prima dintr-o serie de doisprezece romane.

11. Jurassic park (1993)

Jurassic park al lui Steven Spielberg a fost facut cu cea mai avansata tehnologie din acea perioada si a fascinat atat copii cat si adulti. Niste savanti cloneaza dinozauri pentru a popula un parc. Curand lucrurile scapa de sub control iar dinozaurii fac ravagii.

10. The wizard of oz (1939)

In cazul Vrajitorului din Oz mi-e greu sa spun daca cartea este mai cunoscuta decat filmul sau invers. Tot ce stiu este ca filmul din 1939 a avut un buget enorm si a fost printre primele filme color. Costumele, machiajul si decorurile prin care este sugerata calatoria lui Dorothy iti taie rasuflarea. wizard of oz 1939 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

9. Blade runner (1982)

Regizat de nimeni altul decat Ridley Scott, Blade runner este o productie futuristica, cyberpunk despre un viitor in care oamenii se folosesc de clone robotice pentru coloniile din spatiu. Haosul se instaleaza atunci cand un grup de clone se intorc pe pamant pentru a-si cauta creatorul.

8. Silence of the lambs (1991)

Povestea lui Hannibal Lecter este una dintre cele mai inspaimantatoare. Filmul nu contine scene incredibil de sangeroase, insa este capabil sa inspire spaima numai prin sugestie. Un agent FBI trebuie sa prinda un criminal in serie si de aceea apeleaza la alt criminal incarcerat, Hannibal Lecter, pentru a rezolva misterul.

7. The english patient (1996)

Iata alt film despre razboi care a castigat numeroase premii. The english patient este Count Almasy care povesteste unei asistente viata sa, aflandu-se pe patul de moarte in urma unui accident. El relateaza intamplari politice, tradari dar si o poveste minunata de iubire.

6. Forest Gump (1994)

Probabil cel mai bun rol al lui Tom Hanks este cel al amuzantului Forest Gump. In ciuda faptului ca lui Forest ii lipseau atat inteligenta cat si tactul, el este martor la multe momente istorice importante si devine, fara sa isi dea seama, un om de succes. Nepasandu-i de toate aceste realizari, Forest are ochi doar pentru Jenny, prietena sa din copilarie. forest2 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

5. The Shawshank redemption (1994)

Desi nu pare deloc stilul lui, The Shawshank redemption este tot o ecranizare a unei opere de Stephen King. Dupa ce isi omoara sotia si amantul acesteia, Andy Dufresne este incarcerat. Curand se imprietenste cu alt detinut, Red care ii arata ca inchisoarea Shawshank este cat se poate de neconventionala.

4. Fight club (1999)

Ce mi-a placut cel mai tare la Fight club sunt detaliile inedite care coloreaza filmul. Personajul principal, cel care nareaza filmul, se intalneste cu enigmaticul Tyler si impreuna formeaza un club al luptelor. Acesta ia amploare. Dar cu cat protagonistul se departeaza de Tyler, cu atat mai surprinzator este finalul in care aflam ca Tyler era una si aceiasi persoana cu naratorul. fightclub1 Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

3. Scarface (1983)

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Al Pacino este inspirat tot dintr-o nuvela. Tony Montana, alias Scarface, este un emigrant cubanez care pleaca in Statele Unite cu prietenul sau, Manny Ray. Acestia incep de jos, umbland cu droguri si dealeri, dar incetul cu incetul isi construiesc un imperiu al crimelor in Miami.

2. Gone with the wind (1939)

Nu exista om care sa nu fi auzit de Scarlet O’Hara si de clasicul Pe aripile vantului. Acest film a facut istorie, a luat zece premii Oscar si este in topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor. Romanul in sine este foarte apreciat, aducand autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer. Gone with the wind descrie viata lui Scarlet, o tanara fermecatoare si excentrica, in timpul razboiului civil.

1. The godfather (1972)

Ne reintalnim cu Al Pacino in alt film cu mafioti, de data asta alaturi de Marlon Brando. Premiat cu numeroase distinctii si clasat pe locul doi in topul celor mai bune filme americane, The godfather urmareste o familie de mafioti in cap cu Don Vito Corleone. Toti membrii familiei erau implicati in mafia, in afara de Michael, fiul lui Corleone, care isi doreste o viata normala. Godfather PK 3 RR Xsm Cele mai bune 23 de ecranizari dupa carti

Cam asta a fost, pe multe sunt sigura ca le-ati vazut deja. Si nu uitati, stiti ce se spune “filmul a fost bun, dar cartea a fost si mai si”.

Va astept, in comentarii, cu alte titluri ce ar fi meritat un loc in acest top!

12 COMENTARII

  1. La Harry Potter poti corecta ce ai scris: 6 carti au fost ecranizate pana acuma iar a SAPTEA carte va fi ecranizata in 2 parti 🙂

  2. ai uitat contele de monte cristo, si varianta noua si cea veche. oricum the godfather merita locul I

  3. cred ca filmele sunt puse 23,cel mai slab,si 1,cel mai bun.. daca e asa,atunci imi place ca ati pus twilight pe ultimele locuri… harry potter merita un loc mai mare, parerea mea.. si ati fi putut sa puneti pe undeva si memoriile unei gheise,care e un film super

  4. Nu stiu exact care au fost criteriile de selectie, insa mai exista multe ecranizari reusite, cum ar fi “Sense and sensibility”, “Pride and prejudice”, ambele dupa romanele lui Jane Austen(eu recomand amatorilor de gen si celelalte 4 ecranizari, chiar daca nu sunt la fel de bune:Emma, Northanger Abbey, Persuasion si Mansfield Park).As mai adauga “Love in the time of cholera”G.G.Marquez), “Atonement”(Ian McEwan), Shogun(James Clawell) si multe altele care probabil ar merita sa se regaseasca in articol.

  5. Perfect de acord cu primele 2 pozitii. In rest vad putin altfel lucrurile, dar e normal..fiecare cu parerea lui. Insa cu primele 2 pozitii: “Nasul” si “Pe aripile vantului” sunt de acord! 🙂

  6. @Anna, esti naiva daca iti inchipui ca cei care au facut top-ul au auzit macar de romanele si ecranizarile mentionate de tine =) Nu observi ca 99% sunt ecranizari facute dupa ceea ce in termeni tehnici se numeste “maculatura”? Ei asta citesc, nu Marquez si Austen.

  7. Eu, recunosc…carti, nu prea “apuc” sa citesc zilnic, dar cum imi cade ceva in mana (de exemplu acum citesc The English Patient) nu stau pe ganduri. O gramada de filme bune sus…am vazut multe, carti…de acuma incolo. Pregatesc The Shining si Silence of the lambs. 😀
    Ps: La Fight Club, opera a fost scrisa in 1990? Ca filmul n-are cum…:-S

  8. mie mi se par ok ecranizarile mentionate, deoarece s-a incercat top-ul filmelor care au devenit mai celebre decat cartile care au stat la baza lor.
    carti ca “Dragostea in vremea holerei” sau “Parfumul”, in care fiecare fraza este o bijuterie, sunt foarte greu de ecranizat si, ca dovada nici macar la 1000 de mile nu s-au apropiat de nivelul scrierii => mie mi se pare ca acest top e chiar temeinic facut. Personal as adauga “Ramasitele zilei” -> mi-a placut mai mult filmul decat cartea si sunt foarte mult cei care nu stiu ca filmul este de fapt o ecranizare, asa ca s-ar incadra.

  9. @cosmin: este exact cum spune miranda. acesta este un top al filmelor care au ajuns mai celebre decat cartile dupa care au fost inspirate. nu cred ca e cazul sa faci afirmatii rautacioase.
    @unsceptic: asa e, filmul e din 99. am corectat!

  10. Twilight?!? Casino Royale?!? Die Hard?!? Pe aceiasi lista cu Clockwork Orange, The Godfather si Fightclub?!? Si mai mult, pe o lista cu CELE MAI BUNE ecranizari dupa carti?!? Serios?!? Wow…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.