Cold Mountain (2003)

4
4786

Feriţi-vã ochii pentru câteva secunde, trece un film cu adevãrat TARE. Este aproape imposibil sã nu fi auzit de “Cold Mountain”. Este aproape imposibil ca şi vãrul de la ţarã sã nu fi auzit de Cold Mountain. Mai ales în cazul în care reşedinţa îi este crestatã într-o zonã de munte, ca şi in cazul acestei poveşti. Dacã pânã acum ne-am tânguit de jalea si imaginea urâtã pe care unii au încercat s-o redea României prin film, aici, nu putem fi decat mândri cu ceea ce avem şi ce ne-a rãmas, încã. Nu, pe lista de actori nu figureazã vreun actor de-al nostru, autohtonist talent, ci România devine un personaj important pentru “Cold Mountain”. Americanii au filmat exclusiv la noi, pe parcursul a 5 luni, alegând ca platou de filmare satul Potigraf din comuna Gorgota, judeţul Prahova şi Râşnovul, un cãtun ce aparţine Braşovului, aşadar cu partea de muntoasã s-au achitat destul de onorabil. Şi ce mai poţi spune atunci când filmul primeşte şi apreciere la scara largã, câştigând un Oscar pentru rol secundar scumpa de Renée Zellweger + alte premii? Pãcat cã prin 2003, anul în care s-a filmat şi întocmit pelicula, nu eram tocmai la curent cu preferinţele mele cineaste, cãci altfel aveaţi şansa sã frunzãriţi un articol de ziar, sã rumegaţi o ştire de maximã audienţã conform cãreia “o nebunã a intrat pe platourile de filmare şi a dorit sã-l îmbrãţişeze pe Jude Law“. Munte, Jude, who cares for details? 😀 Oricum, Anthony Minghella, regizor şi scenarist pentru “Cold Mountain”, a dezvãluit sursa inspiraţiei sale, lãsându-ne încã o datã pradã unei cãrţi ce se anunţã cuceritoare: Charles Frazier. De Renée am pomenit, pe Jude am avut grijã sã-l reamintesc, ne rãmâne Nicole Kidman, Nicole şi sfârcul obraznic. Sau poate preferaţi partea cu nurii?

cold mountain 02 Cold Mountain (2003)

Încercãm sã pornim cu dreptul în aceastã aventurã şi sã frângem o filã din trecut: Rãzboiul Civil American era aşteptat de cãtre mulţi ca o salvare pentru oamenii sãi. Doar cã acel moment hotãrâtor pentru populaţie, nu avea sã aducã decât moarte, rãni, suflete pierdute şi mame indurerate. Dar pânã sã ajungem într-acolo, o vom cunoaşte pe frumoasa Ada Monroe (Nicole Kidman) care alãturi de tatãl sau, reverendul, vine sã locuiascã la Cold Mountain. Acolo îl cunoaşte pe Inman (Jude Law) un muncitor de care aceasta se va îndrãgosti şi pe care îl va aştepta pânã la întoarcerea de la rãzboi. Da, Inman este hotãrât sã lupte pentru patrie, sã fie parte din deciziile de care viitorul se va lega şi sã poatã aduce o speranţã în sufletul oamenilor sãi. Doar cã rãzboiul se anunţã a fi unul mult mai aprig, Inman se vede pus în situaţia de a-şi vedea colegii de front omorâţi, este obligat sã ucidã cu sânge rece la rândul sãu, iar gândurile lui cãtre Ada îl fac sã-şi doreascã sã se reîntoarcã la Cold Mountain şi sã uite de patimile unei patrii frânte. Între timp, viaţa la fermã a femeii s-a schimbat, moartea reverendului transformând-o pe aceasta într-o adevaratã sãlbaticã. Dar asta pânã când în viaţa şi liniştea ei apare Ruby (Renée Zellweger), o individã priceputã la toate şi extrem de eficace în cele din urmã.

65 1024x677 Cold Mountain (2003)

Douã ore şi jumãtate. Şi în timpul ãsta, vã spun pe cuvânt: aveţi ce vedea! Dacã oscilaţi între genuri şi idei, “Cold Mountain” aplicã tehnica salvatoare: ia un pic din toate. Sau, neaoş vorbind, împacã şi capra, şi varza. Acţiune, umor, dragoste, pase sângeroase, credinţã şi paranormal, rãzboi, prietenie, psihologie, aventuri şi actori pe mãsurã. Pe Jude Law îl puteţi suprinde fãrã şarmul şi cele 4 ace atât de potrivite lui, ci parcurgând un soi de drum iniţiatic á la Viggo Mortensen în al sãu “The Road” (de la soldatul patriot şi încrezãtor în dreptãţi şi judecãţi istorice la dezamãgirea şi lupta pentru supravieţuire), Renée Zellweger este ex-cep-ţio-na-lã în rolul de personaj salvator, umorul fad, fãrã sarcasm şi subînţeles fãcând-o de neînvins în lupta pentru Oscar, iar Nicole Kidman, ei bine, domnişoara asta chiar ştie sã joace, contrar vechilor mele idei preconcepute. Vãcuţele sunt ale noastre, munţii ãia incredibil de verzi sunt tot ai noştri, pânã şi fulgii de nea ce cad la ceas de searã tot nouã ne aparţin. Bine, nu nouã, ci meleagurilor noastre. E plãcut pentru un film precum “Cold Mountain” sã parcurgã aceastã incursiune în trecut, acolo unde istoria se intersecta cu lupta, dar pãcat de sângele vãrsat. Nu de alta, dar fâţâiala asta la 4 ace a istoricilor noştri parlamentari, fãrã luptã şi vãrsãri de sange, oricum nu aduce nimic bun. Ba din contrã. Uite cã am lãsat relaţia de amor dintre Jude şi Nicole sã pãleascã pentru la sfârşit. Chimie? Da. Fizicã? Uhm, şi incã cum! 😀 “Cold Mountain”, la colţul de recomandãri cu tine!

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. de fiecare data reusiti sa ma surprinde-ti cu recenziile foarte bine facute!!!face-ti o treaba foarte buna!!!in ceea ce priveste filmul,este unul la care ma uit si ma indragostesc de povestea lor,de fiecare data cand il vizionez…e foarte frumos

  2. Pfff…k m-am plictisit sa citesc despre un film vechi dar bun la vremurile acelea…c sa zic despre film:))…as vrea sa fi fost in pielea lui Jude Law,macar in cateva secvente din film:P

  3. Au filmat la noi pentru ca in nici o alta tara nu ar fi putut sa distruga natura in felul in care au facut-o,in urma lor a ramas foarte multa zapada artifiaciala.Cred ca si acum se mai pot gasi resturi ramase de la filmari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.