În momentul în care am început să întocmesc lista cu cele mai cunoscute personaje de film (cel puțin în viziunea mea), am întâmpinat o problemă: erau (sunt) foarte multe. Cel puțin la unele filme erau conturate puternic mai multe personaje și-mi era foarte greu să desprind doar unul drept emblemă. Apoi, nu mai vorbesc de însemnătatea pe care unele personaje au avut-o într-o anumită perioadă…ca mai apoi, după un timp lumea să ”uite” de ele… să nu mai vorbesc de personajele de desene animate! Cum să faci o alegere între Puss și Donkey? J Sau între Sid și Diego? Albă ca Zăpada, Cenușăreasa sau Frumoasa din Pădurea Adormită? Așa că am decis să las desenele animate pentru o categorie aparte, iar personajele de film (care întruchipează ființe umane sau alt fel de ființe:P) să le împart în două categorii: personajele anilor 80-90 (sau mai înainte) și cele după anii 90. Pe acestea le voi împărți la rândul lor în mai multe părți. Lista este evident succintă, ar fi fost imposibil să le încadrăm pe toate. Dar aștept completări!
30. Randle Patrick Mc Murphy (One Flew Over The Cuckoo’s Nest 1975)
Jack Nicholson probabil că nu a fost niciodată atât de sclipitor ca și în acest rol! (Ok, poate doar în The Shining). Filmul, regizat în 1975 de Milos Forman după romanul omonim scris de Ken Kesey în 1962 este adesea numit unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor.
Rolul criminalului recidivist ce este plasat într-un spital de boli mintale nici că putea să-i vină mai bine altcuiva, decât lui Jack Nicholson. Chiar dacă inițial rolul îi este oferit lui James Caan, iar Marlon Brando și Gene Heckman au fost și ei luați în considerare, se pare că cea din urmă alegere a fost și cea mai inspirată. O dezlănțuire de forță și talent, recompensată cu Oscarul!
29. Norman Bates ( Psycho 1960)
Vorbim evident de capodopera lui Alfred Hitchcock din 1960. Și de unul dintre cele mai complexe personaje de filme horror,Norman Bates (interpretat excepțional de Anthony Perkins), tânărul abuzat emoțional în copilărie de către mama sa extrem de posesivă, Norma, care ajunge să dezvolte o personalitate multiplă…și o adevărată isterie în rândul publicului. Chiar dacă la început criticii au fost reticenți în ceea ce privește adaptarea cărții lui Robert Bloch, treptat și-au revizuit părerile, acum filmul fiind considerat cea mai valoroasă realizare a lui Hitchcock. Titlu la care și-a adus categoric aportul și prestația lui Anthony Perkins.
Norman/ Norma Bates ne-a înfricoșat în celebra scenă a dușului din film ( vă amintiți?)și ne-a întipărit în minte imaginea criminalului atroce. Imagine care a devenit emblematică în sfera filmelor de groază și este inspirată după un personaj din viața reală și anume criminalul în serie Ed Gein. Brrr!
28. Bonnie și Clyde ( Bonnie and Clyde 1967)
”They are young, they are in love…they kill people!” They are…Bonnie și Clyde! În 1967 Arthur Penn se inspira după povestea celor doi infractori ai anilor 30 și îi distribuia în rolurile principale pe Warren Beatty (Clyde) și Faye Dunaway ( Bonnie). Un cuplu care dă bine pe ecrane și a avut mare succes în rândul tinerilor de atunci. Și nu doar pentru că portretizau într-un mod comic și romantic o poveste prea bine cunoscută, ci și pentru că au spart multe bariere considerate tabu până în acel moment și anume reprezentarea unor scene cu conotație sexuală ( pont: scena cu pistolul, când cei doi se întâlnesc pentru prima oară J).
Considerat un punct de reper al noii ere cinematografice a Hollywoodului la vremea aceea, Bonnie and Clyde este printre primele 100 de filme selectate pentru conservare în Registrul Național de Film al statelor Unite.
27. Holly Golightly ( Breakfast At Tiffanys 1961)
Nu pot să mă abțin și să nu mărturisesc că atunci când mă gândesc la Breakfast at Tiffanys mă gândesc automat le celebra ”little black dress” și la ochelarii de soare supradimensionați J Pe lângă personajul plin de viață, enigmatic și controversat a lui Truman Capote pe care filmul din 1961 îl propulsează, Audrey Hepburn va rămâne cunoscută publicului (măcar cel feminin!) în această peliculă și datorită ținutelor sale, în special rochia neagră Givenchy de la începutul filmului. Rochie catalogată drept cea mai faimoasă a tuturor timpurilor!
26. Jack Torrance ( The Shining 1980)
Și din nou Jack Nicholson! E singurul pe care l-am introdus de 2 ori în topul nostru, dar cred că am făcut-o pe bună dreptate, nu? De data aceasta schimbăm puțin macazul și-l vedem pe Jack dându-i viață unui alt Jack care ne-a făcut părul ”măciucă” în adaptarea romanului The Shining a maestrului horror Stephen King, în regia lui Stanley Kubrick. Și poate nu atât de mult cu toporul cu care intenționa să-și omoare familia, cât cu celebra replică ”Here s Johnny!” strigată prin ușă (la propriu). 😛
25. Raymond Babbit ( Rain Man 1988)
Un rol recompensat cu Oscar pentru Dustin Hoffman, inspirat după un personaj real. Adevăratul ”Rain Man”, pe numele său Kim Peek mai era denumit și ”mega-savantul”. Abilitățile sale mnemonice erau cu adevărat ieșite din comun: putea să citească două pagini în aproximativ zece secunde, una cu ochiul stâng, cealaltă cu cel drept. Știa cartea de telefoane pe de rost și putea spune în ce zi a săptămânii a căzut o zi de acum câteva decenii. În schimb, depindea de alții când era vorba de a se pieptăna sau îmbrăca.
Pe lângă Oscarul pentru ”Cel mai bun actor” filmul lui Barry Levinson a mai câștigat încă trei (1989): ”Cel mai bun regizor”, ”Cel mai bun film”, ”Cel mai bun scenariu”.
24. Tony Montana ( Scarface 1983 )
Mai mult ca sigur toată lumea a auzit de Scarface…și de Tony Montana, personajul interpretat de Al Pacino. Imigrantul cubanez care merge să-și întâlnească ”Visul American” în Miamiul anilor 80 și care ajunge să patroneze un imperiu al drogurilor. Chiar și acum, după atâția ani, Tony Montana rămâne printre cele mai cunoscute roluri ale lui Al Pacino.
În anul lansării filmul lui Brian De Palma nu a fost nici pe departe atât de bine cotat ca acum. A avut ”doar” trei nominalizări la Globurile de Aur și pentru că tot am scris de premiile Razzie, pelicula s-a procopsit și cu o astfel de nominalizare pentru ”Cel mai prost regizor”!!!
23. Carrie (Carrie 1976)
Pentru că tot am vorbit de Brian De Palma, iată că de data aceasta revine în atenția noastră cu un alt personaj consacrat, o adaptare după Stephen King și anume Carrie. E vorba de eleva ostracizată de către toți colegii, cu o mamă fanatică, care posedă uimitoare puteri telekinetice. În momentul în care i se pune la cale o farsă urâtă la balul de absolvire, Carrie se dezlănțuie și abuzează de puterile sale pentru a crea un adevărat dezastru.
O dată cu personajul lui Carrie în film se mai face cunoscut cineva: John Travolta, în unul dintre primele sale roluri. 😀
22. John McClane (Die Hard 1988)
Filmul care l-a făcut celebru pe Bruce Willis ( un rol foarte bun, nu putem contesta) și care i-a adus și faima de ”salvatorul tuturor”. Probabil de aici și gluma: de ce nu a jucat Bruce Willis în Titanic? ( pentru că îi salva pe toți J).
Lăsând gluma la o parte, filmul a fost și este în continuare un punct de reper al filmelor moderne de acțiune. Cascadoriile puse în aplicare pentru Die Hard sunt considerate de mulți unele dintre cele mai periculoase realizate vreodată. Cu patru nominalizări la Oscar, filmul a plăcut atât de mult, încât s-au mai făcut patru continuări (partea a cincea urmând să apară în 2012). Să sperăm doar ca Bruce Willis va mai putea face față dozei de adrenalină și de data aceasta!
21. Mad Max ( Mad Max 1979)
Un alt dur al cinematografiei, un alt polițist plin de nerv, Mad Max, interpretat de Mel Gibson (care se face cunoscut pe plan internațional de abia din partea a doua), accelerează bătăile inimilor publicului tânăr din acea perioadă.
Și pentru că nu putea rămâne mai prejos decât McClane, Mad Max 4 va apărea pe ecrane tot în 2012, cu diferența că Mel Gibson nu ne mai ”onorează cu prezența”. În rolul lui Max îl vom vedea pe mai tânărul Tom Hardy, pe care probabil o să-l recunoașteți din Inception și RocknRolla.
Poate că e doar părerea mea, dar nu vi se pare ca Mad Max a fost sursa de inspirație pentru Fast & Furios? 😀
20. Chucky (Child s Play 1988)
Chiar dacă nu este un personaj în carne și oase, nici măcar un monstru în adevăratul sens al cuvântului, am decis să-l încadrez pe Chucky în acest top deoarece a devenit extrem de cunoscut publicului larg. După trilogia Child s Play, am revăzut ”păpușa vie” devenind protagonistă în propile filme, Bride of Chucky și Seed of Chucky (chiar dacă mult mai dezamăgitoare din punct de vedere al realizării).
În 2013 se pare că ni se pregătește o altă continuare horror cu malefica păpușă. Dacă e doar un zvon sau nu, rămâne de văzut!
19. Batman (Batman 1989)
Personajul a fost creat de către Bob Kane în 1939 pentru o serie de benzi desenate. Popularitatea sa crește o dată cu apariția serialului de televiziune cu același nume în anul 1966. Conceptul său se definitivează totuși în 1989 sub egida lui Tim Burton, avându-l în rolul principal pe Michael Keaton și pe nimeni altul decât Jack Nicholson în rolul Jokerului (de altfel un alt personaj care se distinge ușor într-un top al celor mai cunoscute personaje de film). În 1992 Michael Keaton îl readuce pe erou în atenția publicului o dată cu pelicula Batman Returns. 3 ani mai târziu Val Kilmer preia rolul în Batman Forever, iar în 1997 ștafeta îi este predată lui George Clooney în Batman & Robin.
Nu am putea să nu menționăm și mai actualul The Dark Knight, regizor Christopher Nolan, Christian Bale în rolul principal și regretatul Heath Ledger în rolul Jokerului (rol recompensat postum cu Oscar).
Pe numele său ”adevărat” – Bruce Wayne, Batman s-a clasat anul acesta pe locul 2 în topul celor mai cunoscute personaje de comic book-uri ale tuturor timpurilor!
18. Jason Voorhees (Friday the 13th 1980)
Ajungem din nou la un personaj de film horror care a avut de-a lungul timpului o sumedenie de ecranizări. Dacă e să ne amintim de primul film Friday, personajul lui Jason nici măcar nu apare. De abia în partea a doua își face apariția, dar nu are totuși o identitate. În partea a treia își construiește imaginea care îl consacră (masca de hockey) și apoi reînvie de fiecare dată pentru a face noi victime.
Imaginea lui a devenit una iconică, servind ca sursă de inspirație pentru o serie de jucării și chiar pentru o trupă de punk!!!
Dușmanul său de moarte este nimeni altul decât Freddy Krueger (despre care voi vorbi ceva mai încolo), disputa dintre cei doi fiind transpusă în pelicula Freddy vs. Jason.
17. Freddy Krueger (Nightmare on Elm Street 1984)
”One, two… Freddy is coming for you! / three, four… better lock the door! / five, six… grab your crucifix! / seven, eight… better stay up late! Nine, ten… never sleep again!!!”
Fața desfigurată de arsuri, pălărie, bluză în dungi roșu-verde și lame pe post de degete, Freddy Krueger apare pentru prima dată în 1984, în filmul Nightmare on Elm Street (film în care apare Jhonny Depp!), al lui Wes Craven. Robert Englund este cel care-i dă viață, atât în această primă parte, cât și în următoarele cinci, dar și în Freddy vs. Jason.
”Îndragit” de public, Freddy are și propriul serial TV, în care este interpretat de același Robert Englund. După cum spuneam ” ucigașul din vis” este de multe ori asociat cu Jason, preconizându-i-se apariția încă din seria Friday the 13th.
Pentru 2012 se pare că ni se va pregăti un alt remake cu celebrul Freddy Krueger, în care sperăm că personajul lui Freddy nu va mai suferi modificări atât de prost inspirate ca în remakul din 2010.
16. Predator (Predator 1987)
Nu puteam să-l omit pe ”simpaticul” alien, unul dintre cei mai avansați monștri creați/imaginați pentru cinematograf. O combinție de ADN uman și alien, posesor al unei tehnologii extrem de avansate, creatura i-a dat serioase bătăi de cap lui Arnold Schwarzenegger, oponentul său din jungla amazoniană. Evident că în cele din urmă Arni este cel care iese învingător, nici chiar superputerile predatorului nereușind să-l învingă.
Filmul a făcut ceva valuri la vremea sa, de apreciat au fost efectele speciale pentru care în 1988 primește o nominalizare la Oscar.
În 1990, Danny Glover se războiește cu aceeași specie de monștri în Predator 2. Și pentru că avea nevoie de un oponet pe măsură, din 2004 Alien (din seria Alien) devine inamicul vizat (Alien vs. Predator și Alien vs. Predator 2). Să nu uităm însă de Predators (2010) unde Adrien Brody este cel care îi extermină pe Predatori, într-un remake al filmului din 1987 cu ceva ”improvements”.
15. Terminator ( The Terminator 1984)
Și pentru că tot l-am adus în vorbă pe Arnold Schwarzenegger, haideți să ne amintim de el într-un rol negativ, cyborgul trimis din viitor pentru a omorî, ținta lui exactă fiind Sarah Connor, cea care îi vine de hac în final.
James Cameron este regizorul care introduce personajul în cinematografie, urmând ca de abia partea a doua să cunoască adevăratul succes, ( 4 Oscaruri)! Să fie oare epentru că Arni își reia din nou meseria de ”salvator”? Pornind de aici, probabil îmbătați de succesul părții a doua, vom avea continuarea a treia, a patra, iar pentru 2014 se preconizează a cincea (James Cameron nu a mers cu regia decât până la partea a treia).
Cam atât deocamdată, am să revin cat de curând cu partea a doua! 🙂
. În 1992 Christopher Nolan îl readuce pe erou în atenția publicului o dată cu pelicula Batman Returns … ehm what?
Tony Montana, un personaj foarte bine interpretat de Al Pacino in filmul Scarface.
eu prima data m-am gandit la Rocky&Rambo
[…] TCM, Bonnie and Clyde 1967 (Gene Hackman, Faye Dunaway): Romantic, […]
Eu sincer cred ca cele mai cunoscute personaje sunt Tom & Jerry, chiar daca e desene animate:)))
o sa avem in viitor si un astfel de articol, care sa fie doar despre personajele de desene animate 🙂
A nightmare on Elm street are 5 urmari + A New Nightmare, deci practic 6 (7 filme in total) + Freddie vs Jason + Remake-ul din 2010.
Cel mai mare , este si va fii , Michael Corleone . Dar și Don Vito Corleone.
De menționat si Tony Montana!