V for Vendetta este un film captivant, avand ca subiect societatile viitorului dominate de totalitarism. Subiectul in sine nu este unul nou, insa pelicula descrie destul de bine o situatie ipotetica. Este un film care aduce cu el un suflu puternic de libertate si creeaza un spatiu plin de mister. Scenariul este scris Larry si Andy Wachowski, cei care au creat si regizat trilogia The Matrix, iar povestea aduce in prim plan o serie de subiecte precum dreptul la libera exprimare, terorismul, homosexualitatea sau libertatea religioasa. V for Vendetta are la baza seria de romane grafice cu acelasi nume, create de Alan Moore si David Lloyd si este regizat de James McTeigue.
Actiunea are loc in Anglia, intr-un viitor in care aceasta tara este condusa de un guvern opresiv. In acest peisaj apare un personaj numit V (Hugo Weaving), care isi manifesta dezaprobarea fata de cei aflati la conducere si mijloacele prin care acestia subjuga cetatenii. V poarta o masca cu chipul lui Guy Fawkes, un revolutionar din secolul al XVII – lea, membru al unui grup de catolici englezi, care intentiona sa arunce in aer cladirea Parlamentului britanic utilizand praf de pusca. V o cunoaste pe Evey (Natalie Portman), o tanara pe care o salveaza din mainile unor ofiteri de politie intr-o noapte. In acelasi timp, V anunta ca peste un an, pe 5 noiembrie, la aniversarea lui Guy Fawkes, va arunca in aer cladirea Parlamentului si le cere cetatenilor din Londra sa i se alature. Anuntul lui V creeaza panica in randul celor care conduc tara, acestia temandu-se de faptul ca oamenii s-ar putea rascula. Un alt personaj interesant din film este Deitrich (Stephen Fry), seful lui Evey, un om cu un ascutit simt al umorului. Filmul prezinta evolutia tinerei Evey si a lui V pe parcursul unui an, incercarile politiei de a-l prinde pe V si lupta acestuia impotriva sistemului. Printre actori ii mai amintesc pe Stephen Rea, John Hurt, Rupert Graves si Roger Allam.
Mi-a placut in acest film personajul lui V, care transmite foarte mult, desi tot timpul poarta masca. Hugo Weaving este incredibil in acest rol, iar Natalie Portman completeaza pelicula prin expresivitate si sensibilitate. Filmul spune mult prin semnificatia lui V, care este mai mult decat un personaj, devenind un simbol al luptei pentru libertate. Revolta impotriva unui sistem totalitar este descrisa excelent in V for Vendetta, iar inteligenta si complexitatea lui V ii dau o nota de prospetime, intensificand raportarea emotionala a privitorului. Si traiectoria vietii lui Evey cunoaste are o evolutie interesanta, fiind determinata si de lucrurile mostenite de la familia ei. Desi filmul nu aduce multe lucruri noi, are ceva care iti mentine atentia vie tot timpul, un personaj principal captivant (ma refer la V) si ridica niste probleme importante. Intr-un cuvant, este fascinant.
Vizionati trailer:
Acest Guy Fawkes pe care multi il idolatrizeaza in aceste timpul nu a fost un mare revolutionar sau activist politic. A fost un fanatic religios care vroia sa schimbe lumea omorand oameni nevinovati.
Filmul in sine nu este exceptional, contine niste elemente folosite de foarte multe ori in cinematografie: Povestea unui guvern opresiv, eroul misterios care lupta pentru bine si care intr-un sfarsit se indragosteste, poporul care la final se satura de guvern si incepe sa se rebele etc. etc.
Alte filme de acest gen, dar mult mai bune : Equilibrium, Brazil, 1984, The Great Dictator, THX 1138, Blade Runner, La Haine, 12 Monkeys, Gattaca, Dark City, Minority Report, The Island, Children of Men, District 9,
[…] Având la bază seria de benzi desenate a lui Alan Moore din 1999 (a mai scris Watchmen şi V for Vendetta) şi filmul cu Sean Connery din 2003, “League of Extraordinary Gentlemen” va spune […]