Sambata, 19 mai 2012, filmul lui Cristian Mungiu, Beyond the Hills / Dupa dealuri a avut premiera de gala la Festivalul de Film de la Cannes (16 – 27 mai 2012), unde este inscris in competitia oficiala. Tot sambata a avut loc si conferinta de presa a acestui film, unde Cristian Mungiu a venit impreuna cu interpretii rolurilor principale – Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta si Dana Tapalaga. Cristian Mungiu a tinut sa puncteze, atat la inceputul cat si la finalul sesiunii de intrebari, ca pentru o mai buna intelegere a filmului Beyond the Hills este important ca spectatorii sa isi stearga din minte 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.
Beyond the Hills / Dupa dealuri spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc după cativa ani de despartire. Alina (Cristina Flutur) se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita (Cosmina Stratan), prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.
“Am stiut de la bun inceput ca aceasta va fi povestea Voichitei”, a spus regizorul roman. “Exista o mare diferenta intre carti si scenariu deoarece cartile sunt despre ce s-a intamplat, nu despre cine ce a inteles din ce s-a intamplat, pentru ca daca ma intrebati eu cred ca nimeni in viata reala n-a inteles nimic din ce s-a intamplat. Deci pentru mine a fost important sa fac in asa fel incat sa spun lucrurile din perspectiva Voichitei. Sper ca ea este personajul care se schimba pana la sfarsitul filmului. Deci, propunandu-mi ca povestea sa fie a ei, trebuia sa fac in asa fel incat ea sa fie prezenta in fiecare scena. Uneori, povestea reala includea si evenimente importante la care ea nu putea lua parte, de aceea am decis de la bun inceput sa le las deoparte si sa spun povestea dintr-un punct de vedere foarte subiectiv”, scrie Hotnews.
Povestea din Beyond the Hills este inspirata din romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu-Bran. In cadrul conferintei de presa, Cristian Mungiu a explicat ca exista o mare diferenta intre carti si film, si facand un scurt istoric al Cazului Tanacu, a precizat ca acesta a fost vazut ca ceva senzational de catre presa din Romania, fara ca implicatiile mai profunde si motivatiile lui reale sa fie cautate.
“Filmul meu este in primul rand despre dragoste si abandon. Nu poti abandona pe cineva care te iubeste”, a spus cineastul, care a adaugat ca incearca sa nu critice pe nimeni. “E greu de spus cine salveaza pe cine”, a mai spus Mungiu, adaugand ca “e dificil si sa spui cine e rau in acest film. Ceea ce conteaza e ca exista o victima”, a mai spus Cristian Mungiu raspunzand intrebarii unui jurnalist de la conferinta.
Fiind intrebata care a fost cea mai dificila scena pe care a filmat-o, Dana Tapalaga a raspuns: “Pentru mine acest film a fost o mare responsabilitate pentru ca a fost in contradictie totala cu credinta mea de crestin practicant. Sper sa ma mai primeasca parintele in biserica. Tot ce se intampla cu Alina era impotriva fiintei mele, erau lucruri pe care nu le puteam face in mod natural. A fost foarte dureros. Au fost momente foarte grele si pentru ca platoul a fost pe un deal unde era foarte frig”.
Cosmina Stratan a precizat: “Pentru mine cea mai grea scena a fost cea de la spital. Pana atunci au fost momente cand vroiam sa intervin, dar Cristian mi-a spus sa mai astept un pic. Eram atat de nerabdatoare sa o salvez pe Alina, de aceea ultima scena a fost cea mai grea pentru mine pentru ca trebuia sa intreleg ca nu o puteam salva si ca eram in mijlocul unor oameni pe care nu-i mai recunosteam. A fost foarte ciudat pentru mine atat ca actor, cat si din punctul de vedere al personajului.”
Intr-un interviu acordat publicatiei The Hollywood Reporter, Cristian Mungiu spune ca Beyond the Hills, ca si 4 luni, 3 saptamani si doua zile, este un “despre doua fete care au o relatie speciala si despre un barbat care le influenteaza deciziile. Marea diferenta dintre cele doua filme vine din perioada de timp in care are loc povestea: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a fost conceput ca un thriller, in timp ce Beyond the Hills este mai mult ca un roman in care trebuie sa intelegi contextul inainte sa intelegi incidentul, consecintele sale si gradul de responsabilitate al fiecarui personaj”. Fiind intrebat in ce mod s-ar putea compara, din punct de vedere stilistic si tematic, filmul Beyond the Hills cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, Cristian Mungiu a raspuns: “Fiecare scena din Beyond the Hills este filmata dintr-o data, fara duble, indiferent cat de lunga si complicata este ea si filmul nu are muzica – ambele decizii au fost luate in scopul de a face autorul cat mai putin vizibil si de a-i da spectatorului senzatia ca el decide ce este important si ce nu este important”.
Cristian Mungiu a declarat ca Beyond the Hills prezinta “diferenta dintre credinta, religie in general si biserica, vazuta ca institutie. Beyond the Hills vorbeste de toate aceste trei aspecte, dar cel mai mult despre efectele secundare ale interpretarii religiei in mod textual. Isi propune de asemenea sa vorbeasca despre crestinism ca opus respectarii stricte a regulilor si poruncilor. Ultimul aspect deloc lipsit de importanta este faptul ca filmul vorbeste despre indiferenta, cum 50 de ani de comunism au fost urmati de 20 de ani de dezamagiri care au alterat simtul moral al oamenilor”.
In interviul acordat The Hollywood Reporter, regizorul roman a fost intrebat despre pozitia bisericii in Romania dupa caderea comunismului, iar raspunsul sau a fost unul extrem de interesant: “Biserica Ortodoxa a fost populara chiar si inainte si a devenit mai populara, foarte puternica si bogata dupa caderea comunismului. Aproximativ 90% dintre romani se declara persoane religioase, potrivit sondajelor de opinie, iar politicienii considera ca este un tabu sa critice orice lucru referitor la Biserica ortodoxa. Totusi, sentimentul meu este ca valorile profunde ale crestinismului nu sunt raspandite asa cum ar trebui. In prezent, prioritatea Bisericii ortodoxe romane este construirea unei catedrale numita Catedrala Mantuirii Neamului – care va fi amplasata in Bucuresti, in curtea enormei Case a Poporului construite de Ceausescu. Costurile pentru ridicarea acestei catedrale sunt estimate la o suma cuprinsa intre 200 si 400 de milioane de euro. Este dificil de inteles de ce este aceasta catedrala o prioritate intr-o tara saraca in care exista deja 20.000 de biserici, insa, in schimb, functioneaza mai putin de 5.000 de scoli si mai putin de 500 de spitale”.
Filmul a avut reactii diverse din partea spectatorilor de la Cannes: a primit atat critici cat si aplauze. O parte dintre acestia nu au apreciat ritmul lent cu care avanseaza filmul lung de doua ore si jumatate si si-ar fi dorit probabil, din partea regizorului, o condamnare deschisa a fanatismului religios. Prin contrast, in Romania, conform lui Mungiu, au existat numeroase piedici in procesul de a realiza acest film asa cum este el, din cauza puterii de care se bucura Biserica Ortodoxa, scrie Washington Post.
Cristian Mungiu considera ca este un lucru bun faptul ca acest film a polarizat audienta: “Filmele nu sunt facute sa genereze o reactie unanima”, a spus regizorul roman sambata. “Nu vreau ca acest film sa fie placut. Sper ca pelicula sa ii provoace pe oameni sa aiba o opinie”.
[…] Cristian Mungiu la Festivalul de Film de la Cannes 2012 […]