14 filme Anti Valentine’s Day

7

Pentru cei care l-au pus pe fugă pe Cupidon anul acesta, am adunat niște filme, unele mai cunoscute, altele mai puțin, pentru a celebra ocazia și pentru a lupta cu morocănoșia de sezon.

1. THE RED SHOES (1948) [CAȘTIGĂTOR A DOUĂ PREMII OSCAR]

În regia celebrei echipe The Archers (Emeric Pressburger și Michael Powell), filmul este o captivantă poveste despre o balerină aspirantă (Moira Shearer) care urcă pe scara succesului în timp ce trăieste clipe minunate alături de tânărul compozitor de care se îndrăgostește (Marius Goring). Conflictul apare între pasiunea pentru un bărbat și cea pentru balet. Filmul este o capodoperă a cinematografiei, ilustrând scene vaste de balet împletite cu suprarealism, pe care Moira Shearer le joacă și dansează ca nimeni alta. Nu o să mint, este o poveste tragică, așa că înarmați-vă cu șervețele. Se află pe listă pentru că este mai frumos decât toate pernele în formă de inimă, toți tradafirii din florării și îți va rupe inima în mai multe bucățele decât ultima iubire.

Lermontov: Why do you want to dance?
Vicky: Why do you want to live?
Lermontov: Well, I don’t know exactly why, but… I must.
Vicky: That’s my answer too.

the red shoes e1360443249622 14 filme Anti Valentines Day

2. MANHATTAN (1979) [NOMINALIZAT LA DOUĂ PREMII OSCAR]

Dacă într-adevăr vrei să te agăți de o fărâmă de romantism, cui să o dedici mai bine decât unuia din cele mai iubite orașe din întreaga lume? Nu cred că filmul mai are nevoie de introducere. Este o poveste de dragoste, trebuie să recunoaștem… dar nu în sensul convențional. Manhattan este o odă adusă New Yorkului și unul dintre cele mai îndrăgite filme din portofoliul lui Woody Allen pentru scenele în care ne poartă pe străzile orașului său mult iubit.

“He was as tough and romantic as the city he loved. […] New York was his town and always will be.”

mahnattan e1360443670123 14 filme Anti Valentines Day

3. THE WAR OF THE ROSES (1989)

“Once in a lifetime comes a motion picture that makes you feel like falling in love all over again. This is not that movie.”

Farfuriile care zboară prin încăpere și țipetele de nervi sunt la ordinea zilei în casa familiei Rose, soți aflându-se în proces de divorț. The War of the Roses este o comedie neagră în regia lui Danny DeVitto, care joacă și rolul naratorului. Soții sunt Kathleen Turner și Michael Douglas. Împreună au o chimie grozavă atât în dragoste cât și în ceartă. Deși la început fericiți, ca orice cuplu, cei doi ajung să-și dea seama cât de diferiți sunt și cât de mult se calcă pe nervi, acumulând în timp ani și ani de reproșuri.

the war of the roses e1360443824578 14 filme Anti Valentines Day

4. DEATH BECOMES HER (1992)

În regia lui Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump), pelicula îi adună laolaltă pe Meryl Streep, Bruce Willis, Goldie Hawn și Isabella Rossellini într-o comedie neagră despre două femei (Streep și Hawn) care se îndrăgostesc de același bărbat și care sunt dispuse să facă orice pentru a-l câștiga. Ambele descoperă o poțiune împotriva îmbătrânirii cu efecte de întinerire și revigorare, gata pentru a purta bătălia finală pentru Ernest (Willis). Poțiunea însă lucrează în defavoarea lor. Acesta e unul din filmele care te învață că prietenia chiar rezistă la bine și la rău… spre deosebire de dragoste.

death becomes her e1360444367974 14 filme Anti Valentines Day

5. TO DIE FOR (1995) [CAȘTIGĂTOR A UN PREMIU GOLDEN GLOBE]

To Die For, în regia Gus Van Sant (Good Will Hunting, Milk), ne prezintă o femeie obsedată de carieră (Nicole Kidman), cu tendințe psihotice, care nu va lăsa un lucru mărunt precum un angajament marital să îi dea peste cap planurile. În eforturile ei de a lichida la propriu problema, Suzanne intră într-o “afacere” extraconjugală cu James (Joaquin Pheonix), un tânăr care dezvoltă pentru personaj o adevarată obsesie. Umorul îl găsești doar dacă îl cauți și cu toate că nu este un film la care te-ai uita într-o zi obişnuită (și în niciun caz pe stomacul gol), Valentine’s Day ar putea fi unul din acele momente.

To Die For e1360444661754 14 filme Anti Valentines Day

6. AMERICAN BEAUTY (1999) [CAȘTIGĂTOR A CINCI PREMII OSCAR]

Sam Mendez regizează faimosul film jucat de Kevin Spacey, Annette Benning și Mena Suvari. Este vorba despre un bărbat trecut de prima tinerețe, soț și tată, care se vede prins într-o viață nefericită. Deși nu se centrează exclusiv pe relația de cuplu, filmul atinge niște puncte sensibile și în acest sens. Totul derulându-se pe o coloană sonoră de vis! Filmul poate face orice persoană rațională să se gândească de două ori înainte să se căsătorească.

American Beauty e1360444785179 14 filme Anti Valentines Day

7. KILL BILL (2003)

Kill Bill este de departe unul din filmele mele preferate ale lui Tarantino. Știm povestea, nu? Mireasa-asasin, împușcată la altar, caută răzbunare. She makes a list and checks it twice, apoi capetele încep să cadă. În capul listei este Bill, fostul ei șef. Filmul este grafic și foarte sângeros și de aceea este în fruntea listei. De 14 februarie îmi miroase a… popcorn.

kill bill e1360444840726 14 filme Anti Valentines Day

8. ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND (2004) [CAȘTIGĂTOR A UN PREMIU OSCAR]

Este destul de evident de ce se află pe listă. Să ștergi din amintire ceva sau pe cineva… visul oricărui om suferind din dragoste.

eternal sunshine e1360445000595 14 filme Anti Valentines Day

9. BROKEN FLOWERS (2005) [CAȘTIGĂTORUL UNUI PREMIU LA FESTIVALUL DE FILM DE LA CANNES]

Bill Murray, Jessica Lange, Sharon Stone și Julie Delpy se întâlnesc sub regia lui Jim Jarmusch. Un bărbat care tocmai află de existența unui fiu printr-o scrisoare anonimă trebuie să își reîntâlnească vechile iubite pentru a-l descoperi și pentru a cere explicații. Știm cu toții că a revedea vechi pasiuni nu este niciodată o idee foarte bună, nu? Imaginați-vă să fiți nevoiți să vă întâlniți cu toți! Filmul nu se hotărăște până la generic dacă vrea să fie o comedie sau o dramă, dar plasându-se între cele două asigură cheia succesului.

broken flowers murray e1360445313168 14 filme Anti Valentines Day

10. 2 DAYS IN PARIS (2007)

Julie Delpy, Julie Delpy și Julie Delpy: regia, scenariul și actrița principală. Marion și Jack (Adam Goldberg) fac o vizită de două zile părinților ei la Paris. Este o poveste adultă și cinică, putând relaționa foarte ușor cu personajele și este departe de comediile romantice de la Holywood. Este pe listă tocmai din aceste motive. Nimic nu este mai neromantic decât o poveste de dragoste… credibilă.

2 days in paris e1360445519450 14 filme Anti Valentines Day

11. EASY VIRTUE (2008)

Filmul nu este unul extraordinar dar m-a surprins să văd cât de amuzant este. Are ca protagoniști nume grele de la Hollywood: Jessica Biel, Colin Firth, Kristin Scott Thomas și Ben Barnes fiind regizat de Stephen Elliott, singurul film din portofoliul său. Un tânăr englez se căsătorește cu o exuberantă americancă pe care o aduce acasă la părinți. Dacă pentru tatăl său (Firth), prezența ei este ca o briză de aer proaspăt, mama (Scott Thomas) este de-a dreptul oripilată și face tot posibilul să îi țină departe. Filmul este pe listă pentru că este o comedie complet neromantică. Desigur, cei doi tineri însurăței își manifestă vădit afecțiunile, dar nu se centrează pe acest lucru, ci mai degrabă pe catastrofala întâlnire dintre iubire și familie și cât de fragilă este dragostea unui cuplu în fața celei din urmă. Este un film cinic care dă îndrăgostelii peste nas cu tot ce are la mână.

easy virtue e1360445651739 14 filme Anti Valentines Day

12. NEVER LET ME GO (2010)

Regia îi aparține puțin cunoscutului Mark Romanek și îi are în distribție în rolurile principale pe Andrew Garfield, Carey Mulligan și Keira Knightley. Cei trei oferă o performanță incredibilă în acest film care te lasă devastat ore întregi după vizionare. Este tragica poveste a trei tineri dintr-un internat cu un viitor dinainte prefigurat. Îmbină pe alocuri elemente de dramă cu cele de science fiction creând o distopie dureros de credibilă. Unii spun că e mai bună cartea. Nu îi contrazic pentru că nu am citit-o. L-am privit la început cu o doză puternică de scepticism pentru ca în final să rămân impresionată de sensibilitatea filmului și de cât de bine este pus în scenă.

never let me go e1360445791722 14 filme Anti Valentines Day

13. THE DEEP BLUE EA (2011) [NOMINALIZAT LA UN PREMIU GOLDEN GLOBE]

Un triunghi amoros. Hester (Rachel Weisz) se îndrăgostește iremediabil de un mult mai tânăr și mai interesant bărbat (Tom Hiddleston) decât soțul ei, un respectabil judecător trecut de floarea vârstei. Performanța actorilor distanțează tragediile genului de acest film.. Weisz ilustrează perfect durerea și angoasele personajului, iar Hiddleston, deși exagerat uneori, reușește să țină pasul cu ea în această dramă senzațională. Trebuie văzut împreună cu multă, multă ciocolată pe lângă.

The Deep Blue Sea e1360446062598 14 filme Anti Valentines Day

14. PERFECT SENSE (2012) [NOMINALIZAT LA UN PREMIU BAFTA]

Într-o lume în care simțurile (nu bunul simț!) încep să-i părăsească pe oameni unul câte unul, cei doi protagoniști interpretați de Eva Green și Ewan McGregor se găsesc într-o situație neașteptată de niciunul dintre ei: se îndrăgostesc unul de altul. Amândoi sunt antiromantici convinși, personaje pe care nu le-ai îndrăgi de la bun început. Ce îi apropie este fenomenul global în care oamenii își pierd simțurile pe rând. Ei trebuie să învețe să comunice în aceste împrejurări noi și extraordinare. Nu este un film exclusiv AntiVDay dar nici nu îți va inspira un sentiment de voioșie. Regia îi aparține lui David MacKenzie, care este la primul film notabil al său. Actorii sunt o plăcere de urmărit și construiesc o poveste sensibilă și credibilă.

Perfect Sense e1360445901604 14 filme Anti Valentines Day

Ce alte filme vi se par potrivite ocaziei?

7 COMENTARII

  1. Intr-adevar, filmul merita mai multa atentie. Sper ca pe viitor sa vad din ce in ce mai multi entuziasti. 😀

  2. Un top interesant, cu multe filme pe care inca nu am reusit sa le vizionez. Deja mi-am creat o lista 🙂
    Nu stiu daca se potriveste neaparat filmelor prezentate aici dar, as vrea totusi sa adaug “Ruby Sparks” care, chiar daca are un deznodamant fericit, punctul culminat iti lasa un sentiment infiorator despre usurintan cu care profitam de persoana iubita.

  3. Aceasta nu este o enumerație exhaustivă. Cu siguranță multe alte filme s-ar încadra și mi-a fost foarte greu să le aleg. Bineînțeles, orice altă sugestie este bine venită!

    Legat de Ruby Sparks, încă nu m-am decis cu privire la el. Țin minte că am fost foarte încântată de trailer, l-am așteptat cu drag să apară, dar după vizionare mi-a lăsat un gust amar… probabil din același motiv. Dar dacă îl recomanzi, înseamnă că ar trebui să îi mai dau încă o șansă. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.