Toamna aceasta aduce roade bogate în cinematografele noastre. Și mă refer aici la producții românești, realizate de regizorii tineri, aflați la început de drum care încep să vină cumva cu un suflu nou în filmul românesc. În acest articol vorbim despre Balaur, un film scris și regizat de Octav Chelaru, inspirat dintr-un caz real. Un film despre o iubire interzisă, despre influența sau puterea religiei asupra noastră, despre faptul că unele greșeli din trecut ne urmăresc indiferent ce am face. Balaur este un film care ridică probleme, dă de gândit și nu ar trebui ratat acum în cinematografe sau mai târziu pe diferitele platforme de streaming pe care va poposi.
Acțiunea are loc într-un orășel de provincie. Ecaterina (Mălina Manovici) este profesoară de religie la liceul din localitate. De asemenea, ea este și soția preotului Dragoș Ivanovici (Alexandru Papadopol) și împreună au un băiat ajuns la vârsta adolescenței. Într-una din clasele Ecaterinei sosește Iuliu (Sergiu Smerea) un elev transferat din Germania, care provine dintr-o familie dezorganizată. Treptat, există o apropiere între profesoara de religie și noul ei elev, una care va duce la un act sexual între ei. Ecaterina își dă seama apoi de greșeala făcută și încearcă să rupă legăturile cu Iulian. Însă tânărul se îndrăgostește de profesoara lui și nu vrea să renunțe prea ușor la ea. Ecaterina începe să se încurce în minciuni, Iulian o șantajează pentru a nu renunța la el și lucrurile par să se îndrepte spre un final extrem de intens și de tensionat.Pe lângă povestea foarte bine spusă, filmul mai are două mari atuuri. Primul este Mălina Manovici, care interpretează cu o naturalețe dezarmantă o femeie indecisă, care probabil nu trăiește viața pe care și-a imaginat-o. Ea este măcinată de frământări, de neliniși pe care rareori le exteriorizează, și-ar dori poate mai mult să fie sprijinită și înțeleasă de către soțul ei, dar acesta fiind preot are anumite borne peste care nu trece și este inflexibil la unele dorințe firești ale ei, cum ar fi, de exemplu, participarea la o reuniune alături de colegii de liceu. Prea puțin înțelească de cei din jur, într-un moment de slăbiciune ea face o greșeală care o va urmări toată viața.
Al doilea mare câștig al filmului și surpriza plăcută a acestuia o reprezintă Sergiu Smerea. Un debutant, care joacă însă de parcă ar avea în spate ani de experiență. Personajul său este un tânăr care nu mai suportă să stea cu mama sa și aceasta să îi reproșeze că din cauza lui nu poate lega o relație cu un bărbat și revine în România, la bunica sa încercând să își regăsească un echilibru în viață. Dat peste cap de o femeie care putea să îi fie mamă, personajul lui Iulian joacă totul pe o singură carte, fără să îi pese de consecințe. Isteț, fermecător, dar și periculos și intrigant, personajul său trece prin multe stări cu o incredibilă ușurință, iar Sergiu Smerea este o mare promisiune a cinematografiei românești.
Vizionați trailer: