Bright Star (2009)

1

De “Bright Star” n-as fi stiut mare lucru daca Ankha, colega mea, nu v-ar fi prezentat trailerul acum ceva timp. Si nu stiu voua, dar mie imi atrasese atentia individul deloc dubios care avea sa interpreteze unul dintre rolurile principale: Ben Whishaw, actorul ce s-a facut remarcat odata cu indraznetul rol din “Perfume: The Story of a Murderer”, 2006. Si cred ca i-a fost de ajuns acel personaj sa arate ca poate mult mai mult. Dupa 3 ani, regizoarea Jane Campion (The Piano) il aduce pe micile ecrane alaturi de o alta actrita promitatoare: Abbie Cornish. Si pentru ca s-a vehiculat mult prea vizibil tematica filmului in maximum o fraza, n-am sa ma feresc nici eu: povestea lui “Bright Star” se invarte in jurul unui artist, mai exact, a unui poet si a ultimilor sai ani de viata. Si nu va ganditi la vreo pelicula longeviva, caci omul a apucat doar sa savureze farmecul a 25 primavari. Ce se putea celebra intr-o altfel de conjuctura? Ce altceva decat dragostea? Cu bune, cu rele, acest sentiment anima intreaga atmosfera a unei perioade de la 1800.

Una este sa pierzi vremea, alta este sa astepti sa-ti vina inspiratia. Asta ti-ar spune domnul Brown, un amator de poezie si domnul Keats, un poet ce isi incearca norocul publicand prima sa carte de poezii. Nu stim daca la vremea sus-mentionata existau cu adevarat amatori de arta, dar cert este ca volumul lui John Keats nu castiga decat slabe aprecieri, si asta strict din partea prietenilor de breasla. Cu astfel de castiguri, acesti doi boemi incearca sa-si castige existenta vizitand diverse locuri si isi traiesc vietile destul de saracacios.

Domnisoara Frances “Fanny” Brawn, pe de alta parte, duce o viata frumoasa: traieste alaturi de familie (mama si frati) intr-o casa mare, isi petrece serile dansand la tot felul de serate si are o pasiune pentru cusut. De fapt, fata chiar isi croieste propria vestimentatie, lucru de care aceasta este mai mult decat mandra. John si Fanny se vor intalni intr-o situatie nu tocmai placuta pentru el, caci fratele sau, Tom, se afla la pat din pricina unei boli crunte. Fanny, desi il va ironiza in cele dintai, va ajunge sa-l indrageasca pe John, iar pentru a se indragosti de acesta, nu-i ramane decat un pas…

“Bright Star” spune nu doar o poveste trista, ci si o frumoasa legatura de dragoste. Si cum se puteau iubi doi oameni in acele indepartate timpuri? Cum ne puteam astepta: sorbindu-se din priviri la fiecare ceas petrecut impreuna, schimband zeci de scrisori de amor neprihanit si suferind la fiecare semn de indepartare din partea celuilalt. Si sa nu uitam, poezia era cheia la inima (aproape) oricarei domnite. Legatura dintre John si Fanny, asta privind strict din perspectiva ecranului, este una strasnica, cei doi reusind sa dea viata unei relatii verosimile. Scena cu fluturii din camera lui Fanny este una chiar reusita, iar prestatiile celor doi frati ai ei, Edie Martin si Thomas Sangster, intregesc si completeaza importante cadre din poveste. Am incheiat “Bright Star” cu o surpriza placuta, de fapt doua, sper ca si voi veti intampina acelasi lucru.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.