O vorbă din bătrâni spune: Câinele care latră, nu mușcă. Așa și cu câinele “Poliția” din film, latră cât e ziua (și mai ales noaptea) de lungă, provocându-i neliniște eroului principal. Roman (Dragoș Bucur) vine în satul bunicului său pentru a vinde pământul moștenit de la acesta. Nu se va gândi niciun moment că o tranzacție imobiliară îi poate da atâtea bătai de cap. Bunicul său a fost un om cu multe mistere, nu aflăm prea multe despre activitatea sa, dar sunt câteva indicii care ne fac să ne credem că a fost una care a depășit de multe ori limita legii. Mâna sa dreaptă, Samir (Vlad Ivanov) dorește situația să nu se schimbe și ar vrea să-l facă pe Roman să se răzgândească. Chiar șeful de post – Hogaș (Gheorghe Visu) îl sfătuiește pe Roman să plece la oraș și să lase încheierea acestei afaceri pe mâna profesioniștilor. Dar bărbatul se încăpățânează să rămână până la finalizarea tranzacției. Cu orice risc.
Filmul Câini este o gură proaspată în cinematografia românească. Abordează un gen foarte rar întâlnit pe aceste meleaguri și anume thrillerul și o face bine. O doză de mister plutește de la început până la sfârșitul filmului. Nu ne sunt explicate foarte multe lucruri, înțelegem anumite legături dintre personaje din câteva cadre sau replici. Avem parte de cel puțin 3-4 secvențe memorabile, unele pline de umor, altele cu dialoguri extrem de tensionate. Există și scene deosebit de violente, realizate “în timp real” și replici care pot deveni memorabile. “’Ție nu ți-e frică de nimeni ?”, îl întreabă polițistul pe Samir. “Ba da, de Dumnezeu. Dar și lui îi e frică de mine”.
Extrem de bine aleși și actorii. Dragoș Bucur este extrem de interiorizat, frământat și nu știe ce soluții să aleagă, Vlad Ivanov arată că poate duce “răul” la un nivel și mai ridicat, iar Gheorghe Visu este de vis. Îmi era dor să-l văd într-o nouă producție cinematografică, după perioadă de televiziune, mai ales după ce impresionase acum 12 ani în mediu-metrajul “Visul lui Liviu”, un film poate prea puțin cunoscut al lui Corneliu Porumboiu. Mai apar în câte o scenă Emilian Oprea, Teodor Corban și în vreo 2-3, Raluca Aprodu, un personaj care mi-aș fi dorit să aibă mai multă “carne”.
Omul din spatele producției este Bogdan Mirică, cel care a realizat minunatul serial “Umbre” și de la care sunt convins că vom mai avea surprize plăcute.
Una peste alta, Câini arată că cinematografia noastră poate avea mai multe cărări, că nu trebuie mers pe un singur drum, cam bătătorit în ultima vreme și că poți avea succes dacă ai puțin curaj și te abați de la linia socotită de succes a filmului românesc.