Astăzi începe competiţia oficială a Festivalului de la Cannes. Primele producţii care intră în luptă sunt Fish Tank, realizat de Andrea Arnold şi Spring Fever de Lou Ye.
Fish Tank spune povestea unei adolescente de 15 ani cu destule probleme: exclusă de la şcoală şi ostracizată de prieteni. Într-o zi, mama ei aduce acasă un străin misterios, pe nume Connor, care promite să schimbe totul şi să aducă dragostea în vieţile lor.
Scenarista şi regizoarea britanică Andrea Arnold a confirmat deja la Cannes. În anul 2006 a primit premiul juriului pentru Red Road. Palmaresul său mai curpinde, printre alte distincţii, şi un premiu Oscar pentru scurt metrajul Wasp, primit în 2003.
Un alt regizor apreciat la Cannes este şi chinezul Lou Ye. El a mai fost nominalizat în 2003 pentru Purple Butterfly, iar în 2006 pentru Summer Palace. Lou Ye este un regizor apreciat mai ales în străinătate pentru că în ţara sa a cunoscut numeroase restricţii. I-au fost interzise producţii, dar autorităţile au mers mai departe şi i-au luat chiar şi dreptul de a face filme. Summer Palace a stârnit un mare scandal şi i-a indignat pe responsabilii regimului comunist.
Filmul prezenta povestea a doi tineri pe fundalul evenimentelor din Piaţa Tien an men în 1989, iar scenele sexuale şi mai ales cele politice au stârnit revolta autorităţilor din China. Decizia ? Dreptul de a-i interzice să mai facă filme timp de cinci ani. Aşadar, el a lucrat în secret la Spring Fever şi îl prezintă la Cannes fără a avea acordul autorităţilor chineze. Aşa se poate explica secretomania care a înconjurat acest film. Totuşi, ceva s-a aflat: este o frumoasă poveste de dragoste între doi homosexuali, unul din ei fiind căsătorit. Spring Fever are toate şansele de a fi cel mai controversat film al acestei ediţii a Festivalului de la Cannes. Cu siguranţă nu va fi lansat în China acolo unde homosexualitatea nu este văzută cu ochi buni de către autorităţi.