Piata serialelor de animatie s-a extins si s-a imbunatatit odata cu dezvoltarea tehnologiei in productia video. In trecut aveam ca punct de reper The Simpsons, acum putem spune ca oricare actor preferat al nostru a dat voce unui personaj animat.
Eu sunt Alex, iar dupa 170 de seriale vazute, din care 15% animatii, iata cele mai consistente recomandari:
1. Rick and Morty
Un serial aluzie la filmele “Back to the Future”, cu un bunic simpatic dar nesimtit om de stiinta si nepotul sau timid care atrage asupra sa numai belele. Aventurile lor intergalactice sunt scrise si descrise foarte bine, intradevar, cu un limbaj licentios. Serialul este in al treilea sezon si este produs de Adult Swim.
2. Brickleberry
Povestea unor rangeri/padurari dintr-un mic parc national din Statele Unite. Este o animatie dedicata adultilor, care incerca sa trateze subiecte din actualitate in cel mai amuzant mod cu putinta. Se insira pe trei sezoane pe care pe puteti binge-ui cu usurinta. Produs de Comedy Central, intre 2012-2015.
3. BoJack Horseman (2014-prezent), Netflix
Plasat in zilele noastre, urmarim viata unui fost actor celebru in anii 90, BoJack, un cal vorbitor ce traieste in nostalgia anilor in care era relevant si care incearca sa revina in showbiz. Apropo, am spus cal vorbitor pentru ca in aceasta lume animalele sunt jumatate om-jumatate animal.
4. F is for Family (2015-prezent), Netflix
Un serial despre cum in anii 70 familiile erau construite pe alte baze, copii erau lasati sa se joace afara fara prea multa supraveghere, televizorul era cel mai important membru al familiei si bataia era mai “rupta din Rai” ca niciodata. O bucata din copilaria comediantului Bill Burr, care a si scris scenariul.
5. Futurama
Cu parere de rau, incep a va spune ca peste acest serial s-au tras cortinele. Are 7 sezoane (primele 5 intre 1999 si 2002 si ultimele doua produse intre 2010 si 2013). Prezinta povestea lui Fry, baiatul cu pizza care intr-o zi livreaza unui laborator ce construise masina timpului. Din greseala ajunge sa se teleporteze in viitor iar de aici intregul serial se bazeaza pe previziunile noastre despre civilizatiile viitoare. De exemplu, toata lumea are masini zburatoare, dar exista in continuare trafic, semafoare si politisti cu radare. Este o productie usor de digerat, inteligent abordata din punctul meu de vedere, si bineinteles amuzanta.
6. South Park
Serialul asta o sa implineasca in curand 20 de ani (1997 primul sezon). Urmareste activitatile iesite din comun ale unor elevi de scoala generala dintr-un obscur orasel american. Povestea lor a evoluat de-a lungul timpului, avand la un moment dat un personaj care reusea sa moara in fiecare episod, de unde si expresia “Oh my God, they killed Kenny! You bastards!”. Produs de Comedy Central
7. American Dad
Produs de Fox, cumparat intre timp de TBS, urmarim familia unui agent CIA care a pastrat un extraterestru (Roger) implicat intr-un accident la bordul navei sale spatiale. Pe langa cei doi copii si sotie, familia mai are si un peste vorbitor, care este un fost schior neamt, caruia i-a fost schimbat creierul intr-un experiment. A adunat 11 sezoane pana acum.
8. Bob’s Burgers (2011-prezent), Fox
Bob Belcher are o sotie, trei copii si un restaurant care-i poarta numele dar fara prea multi clienti. Episod de episod, incercarile pe care aceasta familie le intampina te fac sa zambesti si sa realizezi ca se poate si mai rau.
9. The Simpsons
Serialul aceasta a aparut inainte sa ma nasc (1989) si deci are 27 de sezoane. Plasat in orasul Springfield, ne prezinta viata unei familii obisnuite, particular este ca personajele raman la aceeasi varsta in fiecare sezon. Cu toate acestea, este una din cele mai apreciate animatii, iar actorii care dau voce lui Homer, Marge, Bart si Lisa au ramas neschimbati in tot acest timp. Repet, 27 de ani. Produs de Fox.
10. Family Guy (1999-prezent), Fox
O familie disfunctionala care pateste ceva in fiecare episod. Sunt prezentate tot felul de scenarii amuzante cu un singur scop: sa razi in hohote. Bine, daca te uiti singur la serial s-ar putea sa expiri ceva mai tare pe nas si cam atat. Cat de des radem in hohote cand suntem singuri?
Pomeniți numai seriale americane. Nu sunt rele, dar există și „Minunatele aventuri ale lui Nils Holgersson”, „Perrine” sau altele.